'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ (ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ)

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ (ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ)

Ενημερώθηκε στις 22/11/2017

Το 2017 η Αμερικανική Συμβουλευτική Επιτροπή για τις πρακτικές Εμβολιασμών (ACIP), εξέδωσε την τελευταία οδηγία της, για τον εμβολιασμό κατά του Πνευμονιοκόκκου. Το δικό μας ΚΕΕΛΠΝΟ ακολουθεί αυτές τις οδηγίες.

Ο Πνευμονιόκοκκος (Streptococcus Pneumoniae) είναι ένα μικρόβιο με περισσότερα από 90 διαφορετικά στελέχη. Σχετικά λίγα από αυτά προκαλούν την λεγόμενη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική λοίμωξη (Μηνιγγίτιδα και Βακτηριαιμία). Επίσης ο πνευμονιόκοκκος προκαλεί Πνευμονία, είτε μόνη της είτε με Μηνιγγίτιδα ή Βακτηριαιμία. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα (στο μέσον ους) και άλλες λοιμώξεις.

Οι παθήσεις από τον Πνευμονιόκοκκο, σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους, από όλες μαζί τις υπόλοιπες παθήσεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα στελέχη του Πνευμονιόκοκκου βρίσκονται στην μύτη και τον φάρυγγα υγειών ατόμων σε ποσοστό από 5% ως 70% (!).

Η Πνευμονιοκοκκική Πνευμονία εμφανίζεται σε 1 άτομο ανά 1.500 ανά έτος, στις Η.Π.Α. Μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα από άτομο σε άτομο. Ο χρόνος επωάσεως (από την μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων) είναι 1 ως 3 μέρες. Τα συμπτώματά της είναι κυρίως πυρετός, δύσπνοια, βήχας, πόνος στον θώρακα, εξάντληση. Αυτή παρουσιάζει γενική θνητότητα περίπου 6%, στους δε ηλικιωμένους πολύ μεγαλύτερη.

pne streptococcus_pneumoniae_2

Η Πνευμονιοκοκκική βακτηριαιμία εμφανίζεται στο 25% ως 30% των ασθενών με πνευμονιοκοκκική Πνευμονία και είναι βαρύτατη πάθηση.

Η Πνευμονιοκοκκική Μηνιγγίτιδα εμφανίζεται περίπου σε 1 άτομο ανά 50.000 ανά έτος στις Η.Π.Α. Τα συμπτώματα είναι κυρίως πυρετός, δυσκαμψία του αυχένα, εμετός, σύγχυση, ευερεθιστότητα, φωτοφοβία. Η θνητότητα από αυτήν είναι 30% γενικά και φτάνει ως 80% στους ηλικιωμένους.

Η θνητότητα από πνευμονιοκοκκική λοίμωξη είναι μεγαλύτερη σε όσους είναι άνω των 65 ετών, σε όσους πάσχουν από ορισμένες παθήσεις (αναφέρονται πιο κάτω) και στους καπνιστές. Το εμβόλιο χρειάζεται λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις.

pne streptococcus-pneumoniae-infections

Υπάρχουν 2 τύποι εμβολίων κατά του Πνευμονιόκοκκου. Αυτά περιέχουν αντιγόνα που δημιουργούν αντισώματα (τα “στρατιωτάκια”) που θα σκοτώσουν τα μικρόβια του Πνευμονιόκοκκου. Το ένα δημιουργεί αντισώματα κατά 13 και το άλλο κατά 23 στελεχών του Πνευμονιόκοκκου.

Το πρώτο ονομάζεται PCV13- Prevenar 13 και το δεύτερο ονομάζεται PPSV23- Pneumo 23 ή Pneumovax 23 (με 23 στελέχη).

pneymo supplyVaccineImage

Το PCV13 περιέχει 13 στελέχη. Τα 12 από τα στελέχη του PCV13 υπάρχουν και στο PPSV23 ενώ αυτό έχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ διαφορετικό στέλεχος από το PPSV23 (στέλεχος).

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ?

α) Στους Υγιείς μεγαλύτερους από 65 ετών, που δεν έχει προηγηθεί εμβολιασμός, συστήνεται αρχικά μια μόνο δόση του PCV13, ακολουθούμενη μετά από 12 τουλάχιστον μήνες από μια μόνο δόση του PPSV23.

Αν αυτοί έχουν ήδη εμβολιασθεί με το PPSV23 σε ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών, συστήνεται μετά από 1 χρόνο μια δόση του PCV13.

Αν αυτοί είχαν εμβολιασθεί πριν τα 65 με το PPSV23, συστήνεται μια δόση PCV13 στα 65 (οπωσδήποτε όμως πρέπει να έχει περάσει ένας χρόνος μετά το PPSV23) και ακολούθως, 12 μήνες τουλάχιστον μετά το PCV13, ξαναγίνεται μία δόση PPSV23 (εφ’ όσον πέρασε 5ετία από το πρώτο PPSV23).

β) Σε άτομα 19 ως 64 ετών που παρουσιάζουν χρόνια καρδιοπάθεια, ή χρόνια πνευμονοπάθεια (εμφύσημα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή βρογχικό άσθμα), ή Σακχαρώδη Διαβήτη (όχι της κυήσεως), ή χρόνια ηπατοπάθεια ή κίρρωση, ή αλκοολισμό, ή είναι καπνιστές, συστήνεται μόνο μία δόση PPSV23, χωρίς επανάληψη του στην 5ετία. (Όχι το PCV13) 

Όταν φτάσουν την ηλικία των 65 ετών, ισχύει ότι γράφεται στην τελευταία παράγραφο για τους άνω των 65 ετών.

pcv 13 JX2017030201_large

γ) Σε άτομα 19 ως 64 ετών που παρουσιάζουν διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή έχουν εμφύτευμα κοχλία, συστήνεται μία δόση PCV13 και σε 6-12 μήνες μία δόση PPSV23, χωρίς επανάληψη του στην 5ετία.

δ) Σε άτομα 19 ως 64 ετών που παρουσιάζουν δρεπανοκυτταρική αναιμία, ή άλλη αιμοσφαιρινοπάθεια, ή ασπληνία, ή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος (AIDS, χρονία νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, λευχαιμία, λέμφωμα, γενικευμένο καρκίνο, χρόνια χορήγηση κορτιζόνης ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, μετά από ακτινοθεραπεία, μετά μεταμόσχευση, σε πολλαπλούν μυέλωμα κ.λ.π.), συστήνεται μία δόση PCV13, μετά από 12 μήνες μία δόση PPSV23 και επανάληψη του PPSV23 σε 5 χρόνια. (Αν ήδη είχε γίνει εμβόλιο PPSV23, συστήνεται 1 χρόνο μετά από αυτό μία δόση PCV13 και επανάληψη του PPSV23, πέντε χρόνια μετά την πρώτη χορήγησή του).

Pneumo-23

Σε όλες τις περιπτώσεις 19 ως 64 ετών που αναφέρονται πιο πάνω, θα ξαναγίνει μια δόση του PPSV23 στα 65 ή μετά τα 65 (οπωσδήποτε πρέπει να περάσουν 5 χρόνια μετά την τελευταία χορήγησή του). Οι δόσεις του PPSV23, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουν τις 3 σε όλη την διάρκεια της ζωής, ενώ το PCV13 δεν επιτρέπεται να γίνει 2η φορά, σε οποιαδήποτε ηλικία και να χορηγήθηκε.

Οι παρενέργειες του ενός ή του άλλου εμβολίου δεν ξεπερνούν το 2% και πιθανόν να προκληθούν από αυτά κεφαλαλγία, καταβολή και τοπικές αντιδράσεις στο σημείο του εμβολιασμού.

Ας σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του PPSV23 είναι περίπου 70% και του PCV13 αναμένεται στο 75%.

pne vacina-prevenar-2

Ας μου επιτραπεί ένα προσωπικό σχόλιο:

Το εμβόλιο με τα 13 στελέχη περιέχει μόνο ένα στέλεχος πνευμονιόκοκκου, τον ορότυπο 6Α, που δεν υπάρχει στο  εμβόλιο με τα 23 στελέχη. Δηλαδή αν διενεργηθεί και αυτό επιπλέον του εμβολίου με τα 23 στελέχη, έχουμε άθροισμα 24 στελέχη.

Από επιστημονικής πλευράς, το στέλεχος 6Α προκαλεί βαρειά πνευμονοκοκκική πνευμονία σε 1 άνθρωπο ανά 80.000 πληθυσμού, περίπου το χρόνο.  

Μια μελέτη από τη Γερμανία αναφέρει ότι την περίοδο 2011-2012 οι βαρειές πνευμονοκοκκικές λοιμώξεις από τον ορότυπο 6Α σε ενήλικες, ήταν κάτω από 2%, του συνολικού αριθμού των βαρειών πνευμονοκοκκικών λοιμώξεων των ενηλίκων.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0060848

Περίπου 600 άνθρωποι άνω των 65 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τον Streptococcus Pneumoniae. Οι 11 περίπου θα πεθάνουν από τον ορότυπο .

(16.000 άνθρωποι άνω των 65 πεθαίνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από πνευμονία από τον Streptococcus Pneumoniae / 1.8% των λοιμώξεων από Streptococcus Pneumoniae στη Γερμανία στους ενήλικες, κατά το 2011-2012 οφειλόταν στον ορότυπο 6Α.)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21397721

Η μελέτη CAPITA βάσει της οποίας έγιναν οι συστάσεις χρηματοδοτήθηκε από την εταιρία που παράγει το εμβόλιο με τα 13 στελέχη αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι αποκλείστηκαν από αυτήν όσοι είχαν υποβληθεί στο εμβόλιο με τα 23 στελέχη. Συνεπώς κανείς δεν ξέρει αν το εμβόλιο με τα 13 στελέχη προσφέρει περισσότερη ή λιγότερη προστασία από το εμβόλιο με τα 23 στελέχη σε όσους είναι άνω των 65 ετών.

 Ίσως το εμβόλιο με τα 13 στελέχη, πρέπει να χορηγείται επιπλέον του εμβολίου με τα 23 στελέχη, σε όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών μόνο αν ταυτόχρονα έχουν χρόνια καρδιοπάθεια, ή χρόνια πνευμονοπάθεια, ή Σακχαρώδη Διαβήτη, ή χρόνια ηπατοπάθεια ή κίρρωση, ή αλκοολισμό, ή είναι καπνιστές.

Οι επόμενες οδηγίες του ACIP για τα εμβόλια κατά του Πνευμονιόκοκκου, αναμένονται το 2018.

εμβόλιο

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :