'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΜΑΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Η ΜΑΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε την COVID 19 είναι η αποφυγή έκθεσης στον ιό.

Για το κυρίως άρθρο για την COVID 19 πατήστε: εδώ

Σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΥΜΕ ΜΑΣΚΑ, ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ π.χ. για ψώνια, σε φαρμακείο, σε ιατρείο,  σε υπαίθριους χώρους που βαδίζουν και άλλοι κλπ.

Ο λόγος είναι ότι μπορεί να είμαστε Aσυμπωματικοί φορείς που μολύνουμε άλλους (αυτοί ΙΣΩΣ είναι 10 -20πλάσιοι από τα γνωστά κρούσματα) .

Επίσης ένα κρούσμα, δυστυχώς αρχίζει να διασπείρει ιούς, από 3 μέρες πριν εμφανίσει συμπτώματα.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20031815v1.full.pdf+html

## Η μετάδοση στην περίπτωση των ασυμπτωματικών γίνεται και μέσω μικροσταγονιδίων (aerosol διαμέτρου 1/1000 του χιλιοστού ή 1 μ.) κατά την ομιλία ή και κατά την αναπνοή (!!)

Τα μικροσταγονίδια παραμένουν για ώρες στον αέρα λόγω του ότι είναι ελαφρά και είναι ικανά να μεταφέρουν ιούς στα μάτια, το στόμα, τη μύτη άλλου ανθρώπου, ή και κατευθείαν στο αναπνευστικό σύστημα άλλου μέσω εισπνοής.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973

Τα μεγαλύτερα σταγονίδια με τους ιούς φτάνουν μέχρι 2 μέτρα απόσταση και λόγω βάρους κάθονται σε επιφάνειες και σε φαγώσιμα, όπου ο ιός επιζεί για μέρες και από όπου μπορεί να τα μεταφέρει άλλος άνθρωπος στο στόμα, στα μάτια ή τη μύτη του.

Λόγω της μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς και μέσω των μικροσταγονιδίων της ομιλίας και της αναπνοής, εκτιμήθηκε από μια μελέτη ότι η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι νομίζαμε μέχρι τώρα.

Δηλαδή ένα κρούσμα μολύνει περισσότερους από 6 (πιθανώς 15) άλλους ανθρώπους, αντί περίπου 3 που νομίζαμε, Ro >6, αντί για 3.  (Ro =  transmission rate).

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.18.20037994v3.full.pdf

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΦΟΡΟΥΜΕ ΜΑΣΚΑ

Συνεχίζουμε επιπλέον να κρατούμε αποστάσεις > 2 μέτρα και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Όταν επιστρέψουμε στο σπίτι η μάσκα πρέπει να αφαιρείται προσεκτικά, χωρίς να αγγίζουμε το πρόσωπο μας και μόλις την απορρίψουμε πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και στη συνέχεια το πρόσωπο μας.

Για την περίπτωση που δεν φορούμε καπέλο, πιθανόν να επικαθήσουν σταγονίδια στα μαλλιά μας, οπότε καλύτερα να τα πλένουμε και αυτά.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΜΑΣΚΑ

Το Αμερικανικό CDC συνιστά την κατασκευή μασκών από βαμβακερό ύφασμα και το πλύσιμο (σε ψηλή θερμοκρασία) μετά από κάθε χρησιμοποίηση.

Δίνει επιπλέον 2 παραδείγματα αυτοσχέδιας κατασκευής μάσκας από παλιά μπλουζάκια:

Στο πρώτο παράδειγμα το ύφασμα θα είναι 50 επί 50 εκατοστά και τα λαστιχάκια θα μπουν σε απόσταση 15 εκατοστών μεταξύ τους. (1 inch = 2.5 εκατοστά περίπου).

  cor facemask-instructions-bandanna-06cor facemask-instructions-bandanna-01cor cdc facemask-instructions-bandanna-02cor facemask-instructions-bandanna-03

cor facemask-instructions-bandanna-04cor facemask-instructions-bandanna-05

cor facemask-instructions-tshirt-03

cor facemask-instructions-tshirt-01cor facemask-instructions-tshirt-02 

# Μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό CDC δεν τη συνιστούν παρά μόνο σε ασθενείς και σε όσους τους φροντίζουν (ιατρικο-νοσηλευτικό προσωπικό και συγγενείς όσων φροντίζουν κρούσμα στο σπίτι). Ίσως γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς μάσκες για το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό.

# H μάσκα προστατεύει κυρίως τους άλλους από εμάς, αν είμαστε ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί !! Ποιος από εμάς το γνωρίζει αυτό ?

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει:
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από τους ασθενείς στους υγιείς. Συνεπώς η μάσκα χρησιμοποιείται μόνο για την προστασία
• των επαγγελματιών υγείας
των ατόμων που φροντίζουν ασθενείς με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 (πχ στο σπίτι)
https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-to-neo…/

# Όμως για να λέει ότι η μάσκα χρησιμοποιείται ΚΑΙ για την προστασία των ατόμων που φροντίζουν ασθενείς με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19, σημαίνει ότι ΚΑΠΟΙΑ προστασία προσφέρει και στους θεωρητικά υγιείς (εφ’ όσον την χρησιμοποιούν σωστά) !!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.02.20051177v1.full.pdf

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/02786826.2020.1749229?needAccess=true

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :