Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΙΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ Σ. ΔΙΑΒΗΤΗ

Η ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ  ΙΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ Σ. ΔΙΑΒΗΤΗ

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του Σ. Διαβήτη τύπου ΙΙ, η Λιραγλουτίδη (Victoza), βοηθά στην θεραπεία της λιπώδους διήθησης του ήπατος (μη αλκοολική στεατο-ηπατίτιδα).

Αυτή ανήκει στους αγωνιστές του υποδοχέως του GLP-1 που διεγείρουν τα β- κύτταρα του παγκρέατος  να αυξήσουν την παραγωγή  Ινσουλίνης.

Χθες δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet μια διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη πολυκεντρική (σε νοσοκομεία της Αγγλίας) μελέτη, που δείχνει ότι μετά από 48 εβδομάδες χορήγησης 1.8 mg Λιραγλουτίδης υποδορίως ανά ημέρα, “θεραπεύτηκε” το 39% των ανθρώπων με στεατο-ηπατίτιδα μη αλκοολικού τύπου. Το αντίστοιχο ποσοστό “θεραπείας” σε όσους η υποδόρια ένεση είχε ψευδοφάρμακο ήταν 9%. Η επιβεβαίωση γινόταν με βιοψία και ιστολογική εξέταση.

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)00803-X/fulltext?rss=yes

Η μη αλκοολικού τύπου λιπώδης διήθηση του ήπατος παρατηρείται περίπου στο 25% των ενηλίκων, κυρίως σε παχύσαρκους.

Η στεατο-ηπατίτιδα μη αλκοολικού τύπου είναι η βαρύτερη μορφή της λιπώδους διήθησης του ήπατος και μερικές φορές χαρακτηρίζεται σαν σιωπηλός δολοφόνος υπό την έννοια ότι ο ασθενής αισθάνεται καλά και δεν ξέρει για την πάθηση του μέχρι το τελικό στάδιο της όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Βεβαίως παρ’ όλο που είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα, χρειάζεται επιβεβαίωση από άλλη μελέτη με περισσότερους ασθενείς και μεγαλύτερο χρόνο θεραπείας, πριν να μπεί στην θεραπευτική φαρέτρα μας η Λιραγλουτίδη για την θεραπεία της  στεατο-ηπατίτιδας μη αλκοολικού τύπου.

καταστάσεις ήπατος

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :