Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Ο ΙΟΣ ΖΙΚΑ

Ο ΙΟΣ ΖΙΚΑ

Οι πληροφορίες που αναφέρονται παρακάτω, υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Αμερικανικού οργανισμού πρόληψης και ελέγχου νόσων (CDC), http://www.cdc.gov/zika/

Ο ιός Zika μεταφέρεται μέσω κουνουπιών, και τα συχνότερα συμπτώματα από την νόσο του ιού Zika είναι πυρετός, εξάνθημα, πόνοι αρθρώσεων, πονοκέφαλος και επιπεφυκίτιδα.

Τα συμπτώματα της πάθησης είναι συνήθως ελαφρά και διαρκούν μέχρι 7 μέρες. Βαρειά νόσηση που να χρειάζεται νοσηλεία δεν είναι συχνή και οι θάνατοι είναι σπάνιοι.

Η εξάπλωση του ιού είναι σίγουρη και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πως θα εξελιχθεί στο χρόνο.

Η εξάπλωση γίνεται από ταξιδιώτες από και προς τις περιοχές που υπάρχει έξαρση και είναι πιθανόν από ταξιδιώτη να μεταφερθεί η μόλυνση, μέσω συγκεκριμένων κουνουπιών σε άλλους ανθρώπους σε οποιαδήποτε χώρα της γης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία του για τον ιό Zika τον Δεκέμβριο του 2015.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Ο άνθρωπος μολύνεται από ένα θηλυκό κουνούπι του γένους Aedes aegypti που έχει χαρακτηριστικά λευκά σημεία στα πόδια και στον θώρακα. Αυτό προήλθε από την Αφρική αλλά έχει μεταφερθεί σε πολλές τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής.

Είναι το ίδιο κουνούπι που μεταφέρει τον ιό του δάγγειου πυρετού, του ιού chikungunya, του κίτρινου πυρετού και άλλων ιο-νόσων.

Το κουνούπι δαγκώνει κυρίως τη μέρα, ζει μέσα και έξω από τα σπίτια και μεταφέρει τον ιό από μολυσμένο άνθρωπο σε υγιή άνθρωπο.

Αφήνει τα αυγά του σε στάσιμα νερά (ακόμη και σε γλάστρες ή ανθοδοχεία !) όμως αυτά δεν καταστρέφονται στον χειμώνα ή σε ξηρασία και στην επόμενη περίοδο εκκολάπτονται τα νέα κουνούπια.

Επίσης μεταδίδεται και με το κουνούπι τίγρης Aedes albopictus. Τα δυο είδη κουνουπιού μοιάζουν στα λευκά σημάδια που παρουσιάζουν.

Η μόλυνση του ανθρώπου σπάνια μπορεί να γίνει και από σεξουαλική επαφή ή ακόμη και από μετάγγιση αίματος.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο μόνος τρόπος πρόληψης, δυστυχώς είναι αποφυγή δαγκώματος από αυτά τα κουνούπια τόσο για τους υγιείς όσο και για τους ασθενείς. Εμβόλιο ή ειδικό αντι-ιικό φάρμακο δεν υπάρχουν.

Έτσι το CDC συνιστά σε όσους θα ταξιδέψουν σε χώρες που υπάρχει έξαρση η χρήση εντομοαπωθητικών όπως DEET, picaridin, IR3535, και μερικά έλαια lemon eucalyptus and para-menthane-diol και διάφορα άλλα μέτρα κοινής λογικής για την αποφυγή τσιμπίματος από κουνούπια. http://www.cdc.gov/chikungunya/pdfs/fs_mosquito_bite_prevention_travelers.pdf

ΝΟΣΟΣ ΖΙΚΑ

Νόσο Zika με πυρετό, εξάνθημα, πόνους αρθρώσεων, πονοκέφαλο, μυαλγίες, φαγούρα και επιπεφυκίτιδα, θα αναπτύξει μόνο ο 1 στους 5 μολυσμένους από τον ιό και αυτός μετά από περίοδο επώασης 7 συνήθως ημερών.

Συνεπώς βλέπουμε γιατί είναι εύκολη η μετάδοση, αν υπάρχουν τα σχετικά κουνούπια.

Αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα του Δάγκειου πυρετού.

Αν μολυνθούν έγκυες μπορεί τα παιδιά να γεννηθούν με μικροκεφαλία και επίσης ο ιός μπορεί να προκαλέσει μια νευρολογική πάθηση που λέγεται Guillan- Barre.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με RT-PCR (reverse transcription polymerase chain reaction) σε ορρό και επίσης με ειδικά αντισώματα IgM και επιπλέον με εξουδετερωτικά (NAb)  αντισώματα.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, λήψη Acetaminophen ή Paracetamol. Απαγορεύεται η λήψη Ασπιρίνης ή άλλων αντιφλεγμονωδών.

 Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οπωσδήποτε χρειάζεται να προλάβουμε το τσίμπημα από τα κουνούπια και οι υπεύθυνοι να εμποδίσουν με διάφορους τρόπους την εξάπλωση των κουνουπιών.

Οδηγίες: http://www.cdc.gov/zika/pdfs/control_mosquitoes_chikv_denv_zika.pdf

ιός και κύτταρα αίματας

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :