Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ (ΣΕ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΗ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ (ΣΕ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΗ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)

Σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, πριν 3 μέρες, ανακοινώθηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος για τη γρήγορη μείωση των αθηρωματικών πλακών των στεφανιαίων αρτηριών (μείωση 18% σε 7 εβδομαδιαίες συνεδρίες).

Με μια ειδική συσκευή (PDS-2™ System) αφαίρεσαν από το αίμα των ασθενών με ομόζυγο οικογενή υπερχοληστεριναιμία, σωματίδια HDL που ήταν γεμάτα με χοληστερίνη (aHDL σωματίδια), οπότε αυτά μετατράπηκαν στα πρόδρομα σωματίδια της HDL που έχουν μικρή μόνο ποσότητα Χοληστερίνης, τα preβ-HDL. Στη συνέχεια χορήγησαν αυτό το αίμα πίσω στον ασθενή.

Φυσιολογικά στο σώμα τα σωματίδια preβ-HDL αφαιρούν τη Χοληστερίνη από τις αθηρωματικές πλάκες και μετατρέπονται σε σωματίδια a HDL, που μεταφέρονται στο ήπαρ για εξουδετέρωση.

https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/7886/presentation/5387

hdl SlideC

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Η αθηρωματική πλάκα δημιουργείται από την φλεγμονή που προκαλεί η είσοδος LDL χοληστερίνης κάτω από το ενδοθήλιο και τη μετατροπή της σε οξειδωμένη LDL (ox-LDL).
Η τελευταία θεωρείται εχθρική για τον οργανισμό και έτσι επιστρατεύονται μονοκύτταρα από το αίμα που μετατρέπονται σε μακροφάγα κύτταρα για να “φάνε” την ox-LDL.

ldl COLCH-image02085

Οι Λιποπρωτεΐνες ΗDL είναι τα οχήματα μεταφοράς Χοληστερίνης από τα μακροφάγα κύτταρα των αθηροσκληρωτικών πλακών (και από άλλα κύτταρα που έχουν περίσσευμα χοληστερίνης), προς το ήπαρ (κυρίως) για αποβολή μέσω της χολής ή επαναχρησιμοποίηση.

H διαδικασία αυτή λέγεται αντίστροφη μεταφορά χοληστερίνης (reverse cholesterol transport- RCT).

Υπάρχουν πολλές μορφές των σωματιδίων ΗDL, κυρίως ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε χοληστερίνη

# Τα σωματίδια της λιποπρωτεΐνης HDL ξεκινούν τη ζωή τους από το ήπαρ σαν δίσκοι apoA-I χωρίς χοληστερίνη.

Τα σωματίδια της apoA-I μπαίνουν στα μακροφάγα των αθηρωματικών πλακών (απ’ όπου παραλαμβάνουν οξειδωμένη χοληστερίνη) και εξέρχονται σαν pre- β 2-HDL σωματίδια με λίγη ποσότητα Χοληστερίνης.

Τα σωματίδια προ-β2 HDL αρχίζουν να αποκτούν σφαιρικό σχήμα με το γέμισμα τους με επιπλέον χοληστερίνη και μετατρέπονται στα πιο ώριμα HDL α3 και στη συνέχεια στα ΗDL α2.

Τελικά η εστεροποιημένη χοληστερίνη από τα σωματίδια ΗDL α2 αφαιρείται στο ήπαρ για να αποβληθεί μέσω της χολής και των κοπράνων ή για να ξαναχρησιμοποιηθεί όπου χρειάζεται.

 

hdl cpb_27_2_028702_f1

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :