Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ, Η ETRIPAMIL ΣΕ ΡΙΝΙΚΟ SPRAY ΙΣΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΗΣ ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ (PSVT)

ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ, Η ETRIPAMIL ΣΕ ΡΙΝΙΚΟ SPRAY  ΙΣΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΗΣ  ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΗΣ ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ (PSVT)

Πρόσφατα τέλειωσε η φάση 2 δοκιμής (μελέτη NODE-1) ενός “νέου” φαρμάκου, της Εtripamil (ανταγωνιστής Ασβεστίου), σε ρινικό spray για ανάταξη της Παροξυσμικής Υπερκοιλιακής Ταχυκαρδίας (PSVT) που προέρχεται από AVRT ή από AVNRT.

ETR 1280px-Hr_scan

[AVRT= Επανείσοδος μέσω παραπληρωματικού δεματίου/ Atrio-Ventricular Reentrant Tachycardia.

AVNRT = Ταχυκαρδια απο επανεισοδο στον κολποκοιλιακο κομβο/ Αtrioventricular Νodal Reentrant Τachycardia.]

Η μελέτη έγινε με πρόκληση της PSVT σε ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο.

Orthodromic-AVRT-1

 ETR 44208826

Το μόριο της Εtripamil

Η φιλοδοξία της εταιρίας που το παράγει, είναι αυτό να χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή μόλις αρχίσει η PSVT.

Στο 87% από όσους δόθηκε στη δόση των 70mg, η Εtripamil ανέταξε την PSVT, με αντίτιμο όμως περίπου 1% κολποκοιλιακού αποκλεισμού, μερικά επεισόδια συμπτωματικής υπότασης, 17% βήχα και 45% ρινικής συμφόρησης.

http://www.medpagetoday.com/MeetingCoverage/HRS/65246

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, όποιος παρουσίαζε WPW στο ΗΚΓφημα, αποκλειόταν από τη μελέτη.

wpw usmle_step2_q3_pic21

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02296190

Συνεπώς αποκλείονταν όσοι είχαν ΑΝΤΙΔΡΟΜΗ υπερκοιλιακή ταχυκαρδία από επανείσοδο μέσω παραπληρωματικού δεματίου (Atrio-Ventricular Reentrant Tachycardia/ AVRT).

Αυτό προϋποθέτει ότι ο άνθρωπος με PSVT γνωρίζει από προηγούμενες φορές ότι ΔΕΝ έχει αντίδρομη AVRT (5% των περιπτώσεων AVRT) ή ότι έχει μαζί του κάποια συσκευή καταγραφής ΗΚΓφήματος (Event Recorder) και στέλνει το ΗΚΓφημα μέσω διαδικτύου στον καρδιολόγο του για να πάρει την έγκριση για χρησιμοποίηση της Εtripamil στο σπίτι.

antidromic avrt WPW-AVRT-15yo-boy1

Επιπλέον αποκλείστηκαν από την μελέτη όσοι είχαν συστολική πίεση μικρότερη από 100 mm Hg. Συνεπώς ο ασθενής πρέπει να μετρά και την πίεση του πριν να χρησιμοποιήσει το ρινικό spray της Εtripamil.

Επίσης αποκλειόταν από την μελέτη όποιος είχε παρουσιάσει αντίδραση στην Verapamil (Isoptin). Έτσι μας λένε έμμεσα, ότι η Εtripamil είναι συγγενικό μόριο με την Verapamil. Συνεπώς πρέπει να έχουμε στο νου όλες τις παρενέργειες της Verapamil.

verapamil imgsrv

Το μόριο της Verapamil

Βάσει των ανωτέρω, προσωπικά, μου φαίνεται πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί το ρινικό spray της Εtripamil (εννοείται μετά από χειρισμούς διέγερσης του πνευμονογαστρικού) από τον άνθρωπο με PSVT χωρίς την παρουσία γιατρού.

Αλλά αν υπάρχει γιατρός γιατί να μην χρησιμοποιηθεί η Αδενοσίνη, που είναι το πρώτο φάρμακο που χορηγείται στην PSVT ?

tax F8.large

TI ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΗΣ ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ

Η διακοπή της ρυθμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας που δεν γνωρίζουμε τον μηχανισμό, μπορεί να επιχειρηθεί και στο σπίτι (αν δεν είναι η πρώτη του φορά που παθαίνει αυτήν την ταχυκαρδία), από τον ίδιο τον ασθενή, με ορισμένες ενέργειες- χειρισμούς που διεγείρουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (το πνευμονογαστρικό νεύρο).

Aν σε κάποιον ασθενή η ταχυκαρδία διαρκεί και δεν σταματήσει αυτόματα ή με χειρισμούς μέχρι να πάει στα επείγοντα και εκεί βρεθεί ρυθμική SVT ταχυκαρδία (με άγνωστο μηχανισμό) η οξεία αντιμετώπιση- θεραπεία είναι:

Συνιστάται οπωσδήποτε (οδηγία τύπου Ι) η διενέργεια με την σειρά που αναφέρονται:

α) Διέγερση πνευμονογαστρικού.

β) Αν αυτή δεν αποδώσει χορηγείται Αδενοσίνη.

γ1) Αν δεν αποδώσουν τα προηγούμενα και υπάρχει αστάθεια του ασθενούς (υπόταση ή στηθαγχικός πόνος ή δύσπνοια από καρδιακή κάμψη) διενεργείται ηλεκτρική συγχρονισμένη απινίδωση.

γ2) Σαν οδηγία τύπου ΙΙα (είναι χρήσιμο είναι να γίνει) εφ’ όσον δεν υπάρχει αστάθεια και η ταχυκαρδία δεν έχει σταματήσει με την διέγερση του πνευμονογαστρικού και την Αδενοσίνη χορηγείται ενδοφλέβια β- αναστολέας ή Διλτιαζέμη ή Βεραπαμίλη.

δ2) Αν και αυτά δεν την σταματούν ή αν αυτά αντενδείκνυνται, διενεργείται ηλεκτρική συγχρονισμένη απινίδωση (οδηγία τύπου Ι).

Η ηλεκτρική απινίδωση δεν διενεργείται, αν γνωρίζουμε από προηγούμενη φορά ότι σταματά γρήγορα μόνη της η SVT ταχυκαρδία.

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :