Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ FDA ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ RIVAROXABAN (XARELTO) ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ (VTE)

ΤΟ FDA ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ RIVAROXABAN (XARELTO) ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ (VTE)

Το FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων) ενέκρινε την χορήγηση Rivaroxaban (Xarelto) σε μικρή δόση 10 mg για παρατεταμένη χορήγηση (άλλους 12 μήνες, πέραν των πρώτων 6-12), για προφύλαξη από δεύτερο επεισόδιο Θρομβοεμβολικής Νόσου (VTE), δηλαδή θρόμβωση των εσωτερικών φλεβών και Πνευμονική Εμβολή.

Η χορήγηση για επιπλέον 12 μήνες (μετά τους πρώτους 6-12 μήνες χορήγησης αντιπηκτικού), της Rivaroxaban σε δόση 10 mg μια φορά τη μέρα, κυρίως σε απρόκλητη VTE (και που δεν χρειάζονται παρατεταμένη θεραπεία με θεραπευτικές δόσεις αντιπηκτικού), κυρίως σε ανθρώπους < 75 χρονών, είναι πιο αποτελεσματική από Ασπιρίνη (περίπου 3% απόλυτη μείωση) στην επανάληψη VTE. Τα επεισόδια σημαντικών αιμορραγιών ήταν παρόμοια (περίπου 0.4%).

Η χορήγηση έγινε σε κλινικές περιπτώσεις όπου η απόφαση για διακοπή ή συνέχιση της θεραπείας είναι δύσκολη- ισοδύναμη για τον γιατρό.

Η απόφαση του FDA βασίστηκε στη μελέτη EINSTEIN CHOICE.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1700518…

Παρόμοια αποτελέσματα για την ίδια περίπτωση, είχε δώσει μια άλλη μελέτη, η AMPLIFY-EXT για την Apixaban (Eliquis) σε δόση 2.5 mg 2 φορές τη μέρα, σε σύγκριση με ψευδοφάρμακο. Η Apixaban ήταν πιο αποτελεσματική από το ψευδοφάρμακο (περίπου 7% απόλυτη μείωση) στην επανάληψη VTE.

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1207541#t=article

Τα δυο φάρμακα, Apixaban και Rivaroxaban, υπάγονται στα Νεότερα Αντιπηκτικά Φάρμακα (ΝΟACs) ΚΑΙ είναι αναστολείς του παράγοντα 10 (Xa) της πήξεως.

VTE πηξη-03022_gr4 (2)

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :