Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ STENT στον LAD, ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ ΤΟ iFR ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ STENT ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ FFR

Η ΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ STENT στον LAD, ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ ΤΟ iFR ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ STENT ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ FFR

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση της μελέτης DEFINE-FLAIR έδειξε ότι η ΜΗ τοποθέτηση stent σε όσους είχαν στένωση 40-70%  στον LAD (πρόσθιος κατιών) με οδηγό ισχαιμίας το φυσιολογικό iFR, ήταν καλύτερη από την μη τοποθέτηση stent με οδηγό ισχαιμίας το φυσιολογικό FFR.

Συγκεκριμένα τα εμφράγματα στον ένα χρόνο, ήταν 0.44% σε όσους δεν τοποθετήθηκε stent με οδηγό το φυσιολογικό (>0.89) iFR, ενώ ήταν 2.14% όσους δεν τοποθετήθηκε stent με οδηγό το φυσιολογικό (>0.80) FFR.

http://www.onlinejacc.org/content/accj/73/4/444.full.pdf

Στη μελέτη DEFINE-FLAIR (τυχαιοποιημένη και τυφλή) συγκρίθηκε το FFR με το iFR και βρέθηκε ότι με τη χρησιμοποίηση του iFR, αντί του FFR, σε στενώσεις 40 ως 70%, βρίσκονται λιγότερες σημαντικές στενώσεις, οπότε τοποθετούνται και λιγότερα – αχρείαστα Stents (28.6% vs 34.6%).

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1700445

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΧΑΙΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

Όταν σε μια στεφανιογραφία φανεί μια ενδιάμεση στένωση (συνήθως από 40% ως 85%), αυτή χρειάζεται τοποθέτηση stent ΜΟΝΟ αν προκαλεί ΙΣΧΑΙΜΙΑ (μειωμένη προσφορά αίματος συγκριτικά με την ζήτηση), δηλαδή αν υπάρχει σημαντική μείωση της ροής του αίματος μετά από αυτήν.

ffr image003

Οι στενώσεις πάνω από 85% θεωρείται ότι σίγουρα προκαλούν ισχαιμία και δεν χρειάζεται να ελεγχθούν πριν να τοποθετηθεί stent (εφ’ όσον δεν χρειάζεται εγχείρηση bypass για παράταση ζωής).

Αν η στένωση 40% ως 85%, ΔΕΝ προκαλεί ισχαιμία, η τοποθέτηση Stent δεν έχει νόημα, γιατί αυτό έχει τα ίδια αποτελέσματα συγκριτικά με την σημερινή φαρμακευτική θεραπεία (μελέτη COURAGE).

Η ισχαιμία μπορεί να φαίνεται σε αναίμακτη διαγνωστική εξέταση (π.χ. σε Δοκιμασία Κοπώσεως ή σε Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ή σε stress echo κλπ.) ή σε δεδομένα από την ταχύτητα του σκιαγραφικού στην ίδια τη στεφανιογραφία (π.χ. FFR angio) ή σε επεμβατική- αιματηρή εξέταση (FFR, iFR) που μετρά με καθετήρα την πίεση πριν και μετά τη στένωση.

Η μέθοδος αναφοράς σήμερα, για την εύρεση ισχαιμίας σε στενώσεις 40-85%, είναι ο επεμβατικός δείκτης FFR [με μέτρηση της πίεσης πριν και μετά την στένωση, με ταυτόχρονη χορήγηση Αδενοσίνης (αγγειοδιασταλτική ουσία)].

Όμως τελευταία αρχίζει να προτιμάται ο δείκτης iFR λόγω της αποφυγής χορήγησης Αδενοσίνης και επιπλέον λόγω των αποτελεσμάτων της μελέτης DEFINE-FLAIR.

ffr image013

Στη μελέτη DEFINE-FLAIR βρέθηκε ότι με το iFR, αντί του FFR, σε στενώσεις 40 ως 70%, τοποθετούνται λιγότερα, αχρείαστα Stents (28.6% vs 34.6%).

Επιπλέον στη μετα-ανάλυση της φάνηκε ότι με τη ΜΗ τοποθέτηση stent στον LAD, με οδηγό ισχαιμίας το iFR, τα εμφράγματα στον ένα χρόνο ήταν λιγότερα συγκριτικά με τα εμφράγματα με τη ΜΗ τοποθέτηση stent με οδηγό ισχαιμίας το FFR (0.44% vs 2.14%).

ffr θεραπέια-στεφανιαίας-νόσου

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :