Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ

ΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ

Μια πρόσφατη πιλοτική μελέτη δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό circulation: heart failure, που αναφέρει ότι ο χυμός παντζαριού αύξησε την μυϊκή δύναμη ανθρώπων με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτός περιέχει τριοξείδιο του αζώτου που βελτιώνει την μυϊκή λειτουργία, μέσω αύξησης της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου.

http://circheartfailure.ahajournals.org/content/8/5/914.short

Το μονοξείδιο του αζώτου (NO), προκαλεί αγγειοδιαστολή, μείωση της αρτηριακής πίεσης, εμποδίζει την συσσώρευση αιμοπεταλίων, αυξάνει την απόδοση των μιτοχονδρίων (μέρη του κυττάρου που παράγουν ενέργεια) κ.λ.π., μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πέρα από τα παντζάρια, αυξημένες ποσότητες αζώτου βρίσκονται στο σέλινο, το μαρούλι, το σπανάκι, την ρόκα, το κάρδαμο και αλλού.

Το όφελος από τα αζωτούχα λαχανικά είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν ελάχιστο κίνδυνο από το άζωτο που υπάρχει σ’ αυτά.

http://ajcn.nutrition.org/content/90/1/1.full

Υπάρχει η ελπίδα ότι έτσι μπορεί να βελτιωθεί εν μέρει η μυϊκή λειτουργία στους ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια. Βέβαια χρειάζεται μελέτη με πολλούς ανθρώπους για μεγαλύτερη σιγουριά.

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια ονομάζεται η μείωση της ικανότητας της καρδιάς να στέλνει όση ποσότητα αίματος χρειάζεται το σώμα.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα χρόνιο σύνδρομο (εκτός και αν η αιτία της μπορεί να θεραπευτεί), με αργή εξέλιξη και τελικό στάδιο το οξύ πνευμονικό οίδημα.

Η εύκολη κούραση και η ελαφρά δύσπνοια της καρδιακής ανεπάρκειας, συχνά αποδίδονται λανθασμένα από τον ασθενή στην μεγαλύτερη ηλικία του και θεωρούνται δυστυχώς φυσιολογικά από αυτόν.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας είναι ζωτικής σημασίας. Αν ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια ενημερωθεί και εφαρμόσει τις τελευταίες ιατρικές οδηγίες μπορεί να ζήσει αρκετά φυσιολογικά και για περισσότερα χρόνια. Η σημερινή φαρμακευτική θεραπεία παρατείνει την ζωή.

ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ.

Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλείται με δυο διαφορετικούς μηχανισμούς:

α) Είτε οφείλεται σε μειωμένη ικανότητα για σύσπαση της αριστερής κοιλίας, λόγω εξασθενήσεως του μυοκαρδίου από διάφορες αιτίες οπότε ονομάζεταισυστολική καρδιακή ανεπάρκεια ή Κ.Α. με μειωμένο κλάσμα εξωθήσεως. Αν το κλάσμα εξωθήσεως είναι μικρότερο από 35% η Κ.Α. είναι βαρειά. Αν αυτό είναι μεταξύ 40% και 50% η Κ.Α. θεωρείται οριακή. Γενικά όσο χαμηλότερο το κλάσμα εξωθήσεως, τόσο βαρύτερη η Κ.Α. και τόσο μειωμένο το προσδόκιμο ζωής.

β) Είτε προκαλείται από μείωση της ικανότητας της αριστερής κοιλίας για διάταση λόγω ακαμψίας-σκληρίας του μυοκαρδίου, από διάφορες πάλι αιτίες, οπότε εισρέει λιγότερη ποσότητα αίματος σ’ αυτήν ανάμεσα στις συσπάσεις της. Το αποτέλεσμα είναι να εκτοξεύει η αριστερή κοιλία μόνο αυτό το λιγότερο αίμα προς τις αρτηρίες. Αυτή ονομάζεται διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια ή Κ.Α. με φυσιολογικό κλάσμα εξωθήσεως.

Διάφορες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν Κ.Α.. Οι συνηθέστερες είναι η στεφανιαία νόσος (προκαλεί συστολική Κ.Α.) και η υπέρταση (προκαλεί διαστολική Κ.Α.) και ακολουθούν ο σακχαρώδης διαβήτης, οι βαρειές βαλβιδοπάθειες, οι μυοκαρδιοπάθειες, η μυοκαρδίτιδα, ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδούς, η αμυλοείδωση, η αιμοχρωμάτωση, η άπνοια ύπνου, ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και οι επιμένουσες ταχυαρρυθμίες. Επίσης η μεγάλη κοιλιακή παχυσαρκία προδιαθέτει για Κ.Α.

Περισσότερα για την καρδιακή ανεπάρκεια φαίνονται σε άρθρο της ιστοσελίδας.

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :