'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΠΑΝΑΠΟΛΩΣΗΣ / EARLY REPOLARIZATION– J–WAVE SYNDROME (ERS)

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΠΑΝΑΠΟΛΩΣΗΣ / EARLY REPOLARIZATION– J–WAVE SYNDROME  (ERS)

To σύνδρομο πρώιμης επαναπόλωσης υπάγεται στις παθήσεις των καναλιών διόδου ιόντων (Καλίου, Ασβεστίου, Νατρίου) στη μεμβράνη των καρδιακών κυττάρων που αφορούν το ΜΗ φυσιολογικό κλείσιμο ή άνοιγμά τους (channelopathies).

Μορφολογία Πρώιμης Επαναπόλωσης στο ΗΚΓμα, υπάρχει όταν το σημείο j (το σημείο της ένωσης του κύματος QRS με το ST) είναι ανυψωμένο (παρουσιάζεται σαν οδόντωση) ≥ 1 mm σε ≥ 2 συνεχόμενες κατώτερες (II, III, aVF) ή/και πλάγιες (V 5-6) απαγωγές.

Μορφολογία Πρώιμης Επαναπόλωσης (ERΡ) υπάρχει στο 6% περίπου του γενικού πληθυσμού και ιδίως σε άντρες, < 40 ετών και σε αθλητές.

Σε νεαρούς άντρες που παρουσιάζουν το ERΡ, υπάρχει πιθανότητα >60% αυτό να εξαφανιστεί από το ΗΚΓφημα τους στα επόμενα 10 χρόνια.

Σύνδρομο Πρώιμης Επαναπόλωσης (ERS) λέγεται η συνύπαρξη Μορφολογίας Πρώιμης Επαναπόλωσης (ERΡ) και συγκοπτικού επεισοδίου ή Επιμένουσας Κοιλιακής Ταχυκαρδίας.

Δυστυχώς με τις σημερινές γνώσεις δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο, για να τον προστατεύσουμε.

Πάντως μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει αν η μορφολογία ER δείχνει οδοντωμένο σημείο j που είναι ανυψωμένο >2 mm (0.2 mV) ή αν το ST ανυψώνεται < 1 mm (οριζόντιο ST) 100 ms μετά το σημείο j.

early-repol-ventricular-t-Early_Repolarization_Pattern_WJC2015

Αν είναι μόνο ανυψωμένο το διάστημα ST, χωρίς ανύψωση του σημείου j τότε το η πρώιμη επαναπόλωση θεωρείται καλοήθης.

early-rep-1-s2.0-S0735109710027154-gr2

Η ύπαρξη μορφολογίας ER 3πλασιάζει τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου από κοιλιακή ταχυκαρδία- μαρμαρυγή (συνήθως σε ηλικία > 55 ετών) και τον ανεβάζει περίπου στο 1: 10.000.

Η Πρώιμη Επαναπόλωση οφείλεται είτε σε αύξηση της δράσης των διόδων Καλίου IK–ATP ή Ito (μετάλλαξη γονιδίου KCNE5) είτε σε μείωση της δράσης των καναλιών Νατρίου I Na  ή Ασβεστίου I Ca.L.

Αυτό κάνει πιο αρνητική τη φάση 1 του δυναμικού ενέργειας και έτσι μειώνεται η ενεργοποίηση των διαύλων Ασβεστίου I Ca.L.

Η Quinidine και οι αναστολείς της Φωσφοδιεστεράσης 3 (PDE-3) (isoproterenol, cilostazol, and milrinone) μειώνουν τη δράση των καναλιών  Ito και έτσι βελτιώνουν το ERS.

early CHANN-x-DIFF-tidig-repolarisation-2-1024x710

ΟΔΗΓΙΕΣ:

early e272tab35

# Σε ασυμπτωματικό με μορφολογία ER στο ΗΚΓφημα, συνιστάται παρακολούθηση μόνο, χωρίς θεραπεία. (Οδηγία τύπου Ι)

# Συνιστάται τοποθέτηση ICD (αυτόματου απινιδωτή) σε μορφολογία ER στο ΗΚΓφημα και καρδιακή ανακοπή ή επιμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία. (Οδηγία τύπου Ι)

# Ίσως ωφελεί (χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος με ΙLR ?) η προληπτική τοποθέτηση ICD σε ασυμπτωματικούς με μορφολογία ER ψηλού κινδύνου (ψηλό κομβωμένο σημείο j και με οριζόντια ή κατιούσα φορά του ST) ή/και συγκοπτικό επεισόδιο από πιθανολογούμενη αρρυθμία, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ER με ξαφνικό θάνατο. (Οδηγία τύπου ΙΙβ)

# Αποτρέπεται γιατί είναι επιβλαβής η Ηλεκτρο-Φυσιολογική Μελέτη (EPS) σε άνθρωπο με συγκοπτικό επεισόδιο που θα βρεθεί μορφολογία ER, χωρίς να υπάρχει άλλη ένδειξη. (Οδηγία τύπου ΙΙΙ).

# Αποτρέπεται ο περαιτέρω έλεγχος ασυμπτωματικού που δεν έχει οικογενειακό ιστορικό αιφνιδίου καρδιακού θανάτου (οδηγία ΙΙΙ)

# Πιθανώς στο μέλλον να χρησιμοποιείται ablation στο επικάρδιο της αριστερής κοιλίας σε ανθρώπους με ERS (ERΡ και συγκοπτικό επεισόδιο ή Επιμένουσα Κοιλιακή Ταχυκαρδία).

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCEP.118.006511

er ndications-for-therapy-of-patients-with-early-repolarization-syndrome-Recommendations

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000388

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.112.143149

https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2016/05/16/14/51/early-repolarization-syndrome

er 1520fig02

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :