Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ IQOS – ΝΕΩΤΕΡΑ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ IQOS – ΝΕΩΤΕΡΑ

Ενημερώθηκε στις 28/6/2022

Το τσιγάρο περιέχει την Νικοτίνη που είναι από τα ισχυρότερα ναρκωτικά και επιπλέον 4000 με 7000 επιπλέον ουσίες που πολλές από αυτές είναι τοξικές, καρκινογόνες και επιπλέον προκαλούν Έμφραγμα, Εγκεφαλικό, Περιφερική Αρτηριοπάθεια (στένωση καρωτίδων, αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων) κλπ.

Το  ναρκωτικό Nικοτίνη προκαλεί ευφορία, ελαφρά διέγερση και αύξηση της πνευματικής συγκεντρώσεως, μέσω ειδικών υποδοχέων του εγκεφάλου, που σε μικρές δόσεις, δεν προκαλεί αξιόλογες βλάβες στην υγεία.

Δυστυχώς η κοινωνία και οι κυβερνήσεις, θεωρούν ανεκτή τη χρήση της εθιστικής νικοτίνης.

Το τσιγάρο, όμως, αποτελεί την χειρότερη-επιβλαβέστερη μέθοδο εισπνοής νικοτίνης, γιατί προσφέρει στον χρήστη και χιλιάδες τοξικές ουσίες. Από αυτές, τουλάχιστον 60 είναι καρκινογόνες.

Έτσι, επειδή οι βιομηχανίες Καπνού γνωρίζουν ότι θα μειωθούν οι πωλήσεις των καπνικών προϊόντων τους, προσπαθούν να ανακαλύψουν προϊόντα εισπνοής Νικοτίνης που να έχουν λιγότερες ποσότητες βλαβερών ουσιών ώστε να συνεχίσουν να έχουν τα ίδια ή και αυξημένα κέρδη.

Πολλές από τις εταιρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν εξαγοραστεί από τις  βιομηχανίες Καπνού και ορισμένες βιομηχανίες Καπνού προωθούν στην αγορά συσκευές μη καύσης του καπνού, όπως το IQOS από την Philip Morris.

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) και την Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής (NASEM):

*Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-τσιγάρο) περιέχει τοξικά και καρκινογόνα σε λιγότερες ποσότητες ή και καθόλου, συγκριτικά με το τσιγάρο.

*Αν κάποιος σταματήσει τελείως το τσιγάρο και τα άλλα προϊόντα καύσης καπνού και αρχίσει το e-τσιγάρο, θα μειώσει βραχυχρόνια τις βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο.

*Οι υπάρχουσες αποδείξεις δεν είναι επαρκείς για συμπεράσματα όσον αφορά τα μακροχρόνια αποτελέσματα στην υγεία από τη χρησιμοποίηση e-τσιγάρου, έτσι ο στόχος είναι να διακοπεί και αυτό.

Σύμφωνα με δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας στις 21/6/2022: Παρ’ όλο που το e-τσιγάρο, μπορεί να βοηθήσει μερικούς καπνιστές να διακόψουν το τσιγάρο, η αίγλη του στους εφήβους έχει αυξηθεί.

Τα δεδομένα που έχουμε για το e-τσιγάρο όσον αφορά τις συνέπειες του στο καρδιαγγειακό και στους πνεύμονες είναι περιορισμένα.

https://www.ahajournals.org/doi/epdf/10.1161/RES.0000000000000544

*Ακόμη και 1 κλασικό τσιγάρο ημερησίως αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Juul_ecigarette350

*Προς το παρόν το e-τσιγάρο δεν έχει εγκριθεί από το FDA σαν ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο διακοπής του καπνίσματος.

*Δεν πρέπει να γίνεται ταυτόχρονη χρήση του e-τσιγάρου και του τσιγάρου (dual use).

*Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το e-τσιγάρο μπροστά σε παιδιά.

διακοπη ε-τσ-mages-6

ΤΟ IQOS

Το IQOS και οι άλλες συσκευές καπνίσματος με ζέσταμα-όχι-καύση καπνού (Heat-not-burn ή ΗΝΒ) ή heated tobacco products (HTPs)

* Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε για την βλάβη στην υγεία από αυτά τα προϊόντα ΗΝΒ καπνού.

* Το FDA έχει λίστα 93 ουσιών που προκαλούν βλάβη ή είναι πιθανώς βλαπτικά (harmful or potentially harmful constituents ή HPHCs).

* Η εταιρία Philip Morris International, έχει κατασκευάσει ένα προϊόν ΗΝΒ καπνίσματος, το IQOS (‘I Quit Ordinary Smoking’) στο οποίο οι 40 από τις ουσίες HPHCs του FDA, είναι μειωμένες συγκριτικά με του κανονικού τσιγάρου.

* Όμως 56 άλλες ουσίες (που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα HPHCs του FDA) είναι αυξημένες στο IQOS συγκριτικά με του κανονικού τσιγάρου.

* Τα αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων από αυτές τις 56 ουσίες, δεν είναι γνωστά.

http://www.onlinejacc.org/content/early/2018/11/29/j.jacc.2018.10.027?_ga=2.3797040.1833693998.1544469803-1324303258.1544469803

https://tobaccocontrol.bmj.com/content/27/Suppl_1/s30?ijkey=38226bb5e6b9c0ecaf6921fa1471ee89129383ca&keytype2=tf_ipsecsha

IQOS_2.4_1_grande

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

α) Από το FDA και τον ΕΟΦ έχουν εγκριθεί για την διακοπή του τσιγάρου φάρμακα όπως η Varenicline (Champix) που είναι μερικώς αγωνιστής υποδοχέων νικοτίνης, στον εγκέφαλο. Επίσης η Bupropion που είναι αντικαταθλιπτικό φάρμακο (λιγότερο αποτελεσματική, συγκριτικά με τη Varenicline).

Τα ανωτέρω φάρμακα μειώνουν τα συμπτώματα στέρησης από την διακοπή του κλασσικού τσιγάρου.

Ξεκινά κάποιος που θέλει να διακόψει το τσιγάρο τη Varenicline και σε 14 μέρες σταματά να καπνίζει. Σε άλλους 2,5 μήνες σταματά το φάρμακο.

Να σημειωθεί ότι κανένα φάρμακο, δεν στερείται παρενεργειών (πιθανώς διαταραχές συμπεριφοράς και ναυτία). Η επιτυχία της στο 6μηνο, είναι περίπου 2,5 φορές, μεγαλύτερη από του ψευδοφαρμάκου.

β) Επίσης έχουν εγκριθεί για τη διακοπή του τσιγάρου, (nicotine replacement therapy – NRT) αυτοκόλλητα ή τσίχλες ή σπρέι νικοτίνης ή παστίλιες νικοτίνης που με την προοδευτική- διαδοχική χρήση μορφών με μικρότερη ποσότητά της, βοηθούν να μην παρουσιαστεί το σύνδρομο στερήσεώς της (π.χ. αυτοκόλλητο 15 mg για 15 μέρες, μετά των 10 mg για άλλες 15 μέρες και τέλος των 5 mg για 2 μήνες) .

Αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με καπνικά προιόντα ούτε σε εγκύους. Περισσότερες πληροφορίες για την NRT υπάρχουν στην ακόλουθη διεύθυνση:

https://www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/guide-quitting-smoking/nicotine-replacement-therapy.html

Η πιθανότητα επιτυχίας, δηλαδή διακοπής του καπνίσματος στο 6μηνο από την έναρξη της χρήσης του αυτοκόλλητου, είναι σχεδόν διπλάσια (1,8 φορές μεγαλύτερη) συγκριτικά με του ψευδοφαρμάκου.

Ο συνδυασμός αυτοκόλλητων νικοτίνης με τη Varenicline έχει περίπου 3πλάσια αποτελεσματικότητα από τα ψευδοφάρμακα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

# Το e-τσιγάρο (αν δεν περιέχει αρωματικές ουσίες) περιέχει τοξικά και καρκινογόνα σε λιγότερες ποσότητες ή και καθόλου, συγκριτικά με το τσιγάρο.

# Το IQOS (και οι άλλες συσκευές ΗΝΒ), έχει μερικές τοξικές και καρκινογόνες ουσίες σε μικρότερες ποσότητες και άλλες ουσίες (που δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα τους στην υγεία) σε αυξημένες ποσότητες συγκριτικά με το τσιγάρο.

# Πριν αρχίσει κάποιος το e-τσιγάρο για να διακόψει τελείως το τσιγάρο, εννοείται ότι πρέπει να δοκιμάσει με άλλες εγκεκριμένες μεθόδους την διακοπή του τσιγάρου, δηλαδή τον συνδυασμό αυτοκόλλητων Νικοτίνης μαζί με Varenicline.

# Αν κάποιος αποφασίσει να διακόψει τελείως το τσιγάρο και να πάρει το ναρκωτικό Νικοτίνη, από το e-τσιγάρο, αποφεύγει ή εισπνέει σε μικρότερες ποσότητες τις 7000 άλλες ουσίες που υπάρχουν στο τσιγάρο.

# Όμως πρέπει να διακόψει σιγά-σιγά και το e-τσιγάρο, γιατί τα μακροχρόνια αποτελέσματα στην υγεία από αυτό, ακόμη δεν είναι γνωστά.

# Το e-τσιγάρο δεν πρέπει να πωλείται σε μικρότερους των 18 ετών και αν κάποιος το χρησιμοποιεί δεν πρέπει να το κάνει μπροστά σε παιδιά.

# Ο προβληματισμός οφείλεται στο γεγονός ότι το e-τσιγάρο από τη μία μπορεί να ωθήσει μαθητές στο ναρκωτικό νικοτίνη, από την άλλη μπορεί να βοηθήσει καπνιστές (που δοκίμασαν και απέτυχαν ή δεν θέλουν να δοκιμάσουν τις εγκεκριμένες μεθόδους διακοπής του τσιγάρου) με πρόβλημα υγείας να διακόψουν το τσιγάρο (πρόβλημα υγείας = παθήσεις πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος πνεύμονα κλπ).

Ένα εξαιρετικό άρθρο για το θέμα δημοσίευσε, στο Therapeutic Advances in Respiratory Disease, τον Δεκέμβριο του 2017 ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1753465817744960

διακοπη ξκλ

 

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :