Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΘΡΟΜΒΟΛΥΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ, ΜΕΣΩ ΝΑΝΟΚΑΨΟΥΛΩΝ, ΣΕ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΩΝ.

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΘΡΟΜΒΟΛΥΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ, ΜΕΣΩ ΝΑΝΟΚΑΨΟΥΛΩΝ, ΣΕ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΩΝ.

Το έμφραγμα, δηλαδή η νέκρωση των κυττάρων του μυοκαρδίου, δημιουργείται από ρήξη αθηρωματικής πλάκας σε στεφανιαία αρτηρία και πλήρη απόφραξη του αυλού, από τον θρόμβο που δημιουργείται πάνω σ’ αυτήν. Απαραίτητα κύτταρα για την δημιουργία του θρόμβου είναι τα αιμοπετάλια.

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που επιστρατεύονται σε περίπτωση αιμορραγίας. Αυτά προσκολλούνται αρχικά στην εσωτερική επιφάνεια του αγγείου (ενδοθήλιο) που υπάρχει βλάβη και από όπου ξεκινά η αιμορραγία. Μετά την προσκόλληση τους αυτά ενεργοποιούνται (οι υποδοχείς GP IIb/IIIa) και στην συνέχεια συγκολλούνται μεταξύ τους μέσω ινοδωγόνου για να δημιουργήσουν θρόμβο που φράσσει το σημείο της βλάβης του ενδοθηλίου, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.

                Σε μερικές περιπτώσεις όμως, βλάβη του ενδοθηλίου συμβαίνει στην επιφάνεια ασταθούς αθηρωματικής πλάκας στον αυλό στεφανιαίας αρτηρίας. Όταν συμβεί αυτή η βλάβη, που οφείλεται σε ρήξη της πλάκας, πάλι επιστρατεύονται τα αιμοπετάλια για την δημιουργία θρόμβου.

Όμως τώρα ο θρόμβος φράσσει τελείως τον αυλό της αρτηρίας, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ροή του αίματος περιφερικά. Τα κύτταρα της καρδιάς δεν αιματώνονται- οξυγονώνονται για αρκετή ώρα, οπότε νεκρώνονται με αποτέλεσμα το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ευτυχώς έχουμε στην καρδιολογία ορισμένα φάρμακα, που χορηγούμενα ενδοφλεβίως διαλύουν τον θρόμβο και αν χορηγηθούν έγκαιρα μειώνεται η έκταση του οξέος διατοιχωματικού εμφράγματος. Δυστυχώς αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες είτε στον εγκέφαλο είτε στο γαστρεντερικό σύστημα ή να προκαλέσουν άλλες παρενέργειες.

Για να αποφευχθεί η αιμορραγία, ερευνητές από την Μελβούρνη χρησιμοποίησαν νανοκάψουλα- φορέα όπου τοποθέτησαν το φάρμακο ουροκινάση που διαλύει τον θρόμβο. Επίσης τοποθέτησαν στην επιφάνεια των νανοκάψουλων ειδικά αντισώματα για να προσδένονται αυτές σε ορισμένα σημεία μόνο στα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (στους υποδοχείς GP IIb/IIIa) ώστε η ουροκινάση να απελευθερωθεί και να δράσει μόνο τοπικά, διαλύοντας τον θρόμβο που προκαλεί το έμφραγμα.

Με αυτό το πρωτοποριακό σύστημα έχουμε μόνο τοπική δράση του φαρμάκου που διαλύει τον “βλαβερό” – εξελισσόμενο θρόμβο που προκαλεί το έμφραγμα και έτσι δεν έχουμε τις ανεπιθύμητες αιμορραγίες από άλλα σημεία του σώματος. Επιπλέον μπορεί να χορηγηθεί ταχύτατα από παραϊατρικό προσωπικό ενδοφλέβια στον χώρο που βρίσκεται ο εμφραγματίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 3 Αυγούστου στο περιοδικό Advanced Materials. http://www.readcube.com/articles/10.1002%2Fadma.201502243?r3_referer=wol&tracking_action=preview_click&show_checkout=1&purchase_referrer=onlinelibrary.wiley.com&purchase_site_license

Όσον αφορά εμάς που ζούμε στον Βόλο, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα, σε περίπτωση διατοιχωματικού εμφράγματος, να γίνει εντός 2ώρου αγγειοπλαστική στο σημείο της θρομβώσεως (σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες), συστήνεται άμεση εντός μισής ώρας, χορήγηση θρομβολυτικού, εφ’ όσον δεν υπάρχει αντένδειξη και μετά διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο όπου μπορεί να διενεργηθεί στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική.

Αν λοιπόν αυτή η πρόοδος της τεχνολογίας της ιατρικής εξελιχθεί στο μέλλον σε καθημερινή πρακτική, αφού περάσει τις κλινικές δοκιμές εννοείται, θα ωφεληθούν τα μέγιστα όσοι έχουν οξύ διατοιχωματικό έμφραγμα και περισσότερο εμείς στην Μαγνησία!

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :