'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Ενημερώθηκε στις 31/05/2019

Η διακοπή του καπνίσματος είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει κάποιος στον εαυτό του.

Διακόπτοντας το τσιγάρο μειώνει πολύ τον κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου, για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, για καρκίνο του πνεύμονα, για χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και για αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων για στένωση καρωτίδων κλπ.

Αντίθετα με ότι υποθέταμε πολλοί, το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά (στεφανιαία νόσος) κατά 48% ! στους άντρες και κατά 57% !! στις γυναίκες, σε σύγκριση με όσους δεν είναι και δεν ήταν καπνιστές.  (Τα αντίστοιχα νούμερα για το εγκεφαλικό είναι 25% και 31%)

σμοκ 1352_the-effects-of-smoking-chart

Πολλοί θέλουν να διακόψουν το τσιγάρο αλλά δεν μπορούν λόγω του ότι η νικοτίνη που περιέχεται σε αυτό είναι εθιστική-ναρκωτική ουσία.

Η εθιστική νικοτίνη είναι μια ουσία η οποία προκαλεί ευφορία, ελαφρά διέγερση και αύξηση της πνευματικής συγκεντρώσεως, μέσω ειδικών υποδοχέων του εγκεφάλου, που σε μικρές δόσεις, δεν προκαλεί αξιόλογες βλάβες στην υγεία. Η κοινωνία, οι κυβερνήσεις, θεωρούν ανεκτή τη χρήση της εθιστικής νικοτίνης.

Το τσιγάρο, όμως, αποτελεί την χειρότερη-επιβλαβέστερη μέθοδο εισπνοής νικοτίνης, γιατί προσφέρει στον χρήστη και χιλιάδες τοξικές ουσίες (πάνω από 4.000) και από αυτές, τουλάχιστον οι 60 είναι καρκινογόνες.

sigar AAEAAQAAAAAAAAfqAAAAJDNjMmI4NzEyLTcσιγαρ 4YTItNDEyNC1hMDM4LTYzZTgxZmQ5ODI2MQ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Από το FDA και τον ΕΟΦ έχουν εγκριθεί για την διακοπή του τσιγάρου φάρμακα όπως η Varenicline (Champix) που είναι μερικώς αγωνιστής υποδοχέων νικοτίνης, στον εγκέφαλο. Επίσης η Bupropion που είναι αντικαταθλιπτικό φάρμακο (λιγότερο αποτελεσματική, συγκριτικά με τη Varenicline).

Τα ανωτέρω φάρμακα μειώνουν τα συμπτώματα στερήσεως από την διακοπή του κλασσικού τσιγάρου.

Ξεκινά κάποιος που θέλει να διακόψει το τσιγάρο τη Varenicline και σε 14 μέρες σταματά να καπνίζει. Σε άλλους 2,5 μήνες σταματά το φάρμακο.

Να σημειωθεί ότι κανένα φάρμακο, δεν στερείται παρενεργειών (πιθανώς διαταραχές συμπεριφοράς και ναυτία). Η επιτυχία της στο 6μηνο, είναι περίπου 2,5 φορές, μεγαλύτερη από του ψευδοφαρμάκου.

Πρόσφατα (Δεκέμβριος 2017) βρέθηκε ότι η Varenicline δυστυχώς, αυξάνει ελαφρώς και τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

http://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201706-1204OC

Επίσης έχουν εγκριθεί για τη διακοπή του τσιγάρου, αυτοκόλλητα ή τσίχλες ή σπρέι νικοτίνης που με την προοδευτική- διαδοχική χρήση μορφών με μικρότερη ποσότητά της, βοηθούν να μην παρουσιαστεί το σύνδρομο στερήσεώς της (π.χ. αυτοκόλλητο 15 mg για 15 μέρες, μετά των 10 mg για άλλες 15 μέρες και τέλος των 5 mg για 2 μήνες) .

Η νικοτίνη που υπάρχει σε αυτά είναι μικρής ποσότητας και έτσι δεν προκαλεί αξιόλογες βλάβες. Η πιθανότητα επιτυχίας, δηλαδή διακοπής του καπνίσματος στο 6μηνο από την έναρξη της χρήσης του αυτοκόλλητου, είναι σχεδόν διπλάσια (1,8 φορές μεγαλύτερη) συγκριτικά με του ψευδοφαρμάκου.

O συνδυασμός αυτοκόλλητων νικοτίνης με τη Varenicline έχει περίπου 3πλάσια αποτελεσματικότητα από τα ψευδοφάρμακα. (Για τους μη γιατρούς, πάντα συγκρίνεται η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες ενός φαρμάκου με ένα ψευδοφάρμακο).

# Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν 2πλάσια αποτελεσματικότητα (18% vs 9.9%) στη διακοπή του Καπνίσματος (αποχή για 1 χρόνο), συγκριτικά με  υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες, spray κλπ.)

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1808779?query=featured_home

Κατά τη γνώμη μου, ίσως ο καλύτερος τρόπος για να διακόψει ένας καπνιστής το τσιγάρο είναι με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση τριών μεθόδων:

α) Της Varenicline (ή της Bupropion) και διακοπή του τσιγάρου 14 μέρες μετά την έναρξή της,

β) Την τοποθέτηση αυτοκόλλητων νικοτίνης, τη μέρα διακοπής του καπνίσματος και

γ) Ίσως την έναρξη χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς νικοτίνη και χωρίς αρωματικά, πάλι τη μέρα διακοπής του καπνίσματος.

ε τσ -mages (6)

Το τελευταίο ίσως χρειάζεται για να παραμείνει η τελετουργία – διαδικασία της τοποθέτησης του τσιγάρου στο στόμα και της βαθειάς εισπνοής του, που είναι από μόνη της εθιστική συνήθεια.

Τον Αύγουστο του 2015, η Αγγλική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μέσω του οργανισμού Public Health England.

Σ’ αυτές αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις σημερινές γνώσεις, όποιος καπνιστής διακόπτει το κάπνισμα και αρχίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει δραματικά τους κινδύνους για την υγεία του και επίσης ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περίπου 95% ασφαλέστερο από το τσιγάρο.

Οι Αγγλικές Κρατικές οδηγίες  του 2018 αναφέρουν:

# Vaping is at least 95% less harmful than smoking (Cancer potencies of e-cigarettes were largely under 0.5% of the risk of smoking).

# More smokers are encouraged to make the switch from smoking to vaping.

# It should be noted that this does not mean e-cigarettes are safe.

https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-and-heated-tobacco-products-evidence-review/evidence-review-of-e-cigarettes-and-heated-tobacco-products-2018-executive-summary

Η χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα γίνεται με δύο προϋποθέσεις:

α) Να χρησιμοποιούνται διαλύματα νικοτίνης ΧΩΡΙΣ αρώματα (οι αρωματικές ουσίες είναι εγκεκριμένες για φαγητό αλλά όχι για εισπνοή).

Πρόσφατα μια μελέτη έδειξε ότι τα αρωματικά προκαλούν βλάβη στο ενδοθήλιο των αγγείων.

http://atvb.ahajournals.org/content/early/2018/06/13/ATVBAHA.118.311156

β) Να μην χρησιμοποιείται η μέγιστη ισχύς στη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Εξυπακούεται ότι όποιος πουλά ηλεκτρονικά τσιγάρα ή διαλύματα γι’ αυτό, απαγορεύεται να τα πουλά σε ανήλικους κάτω των 18 ετών (με βαρειές ποινές αν δεν το τηρεί).

https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update

Επίσης πριν λίγες μέρες επανέλαβε τα ίδια, σε συνεργασία και με άλλους Αγγλικούς Οργανισμούς Υγείας, με την προσθήκη ότι πρέπει να συνεχίσει ο έλεγχος για τα μακροχρόνια αποτελέσματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.          https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/534708/E-cigarettes_joint_consensus_statement_2016.pdf

σμοκ images (6)

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :