Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗN ANAKOYΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΚΛΑΣΜΑ ΕΞΩΘΗΣΕΩΣ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗN ANAKOYΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ  ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΚΛΑΣΜΑ ΕΞΩΘΗΣΕΩΣ

Το Νοέμβριο του 2016 ανακοινώθηκαν στη Νέα Ορλεάνη σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (και δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στο Circulation), τα αποτελέσματα ενός έτους μετά από την εφαρμογή μιας επαναστατικής ιδέας όσον αφορά την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξωθήσεως (διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια)- HFpEF.

Δύο γεγονότα ώθησαν τη σκέψη για δημιουργία μικρής μεσοκολπικής επικοινωνίας ώστε να μειωθεί η πίεση στον αριστερό κόλπο και η πνευμονική υπέρταση σε ασθενείς με HFpEF.

Από τη μια είναι γνωστό ότι στην ουσία δεν έχουμε σπουδαία θεραπεία για την HFpEF, από την άλλη ότι είναι καλή η μακροχρόνια πορεία μικρής μεσοκολπικής εποικοινωνίας (ASD) όπως και ότι υπάρχει προστασία από αυξημένη πίεση στον αριστερό κόλπο που προσφέρει το ASD σε συνύπαρξη στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας (Lutembacher syndrome).

Έτσι με μια διαδερμική συσκευή την interatrial septal shunt device (IASD) της Corvia Medical Inc, άνοιξαν τρύπα 8 χιλιοστών στο μεσοκολπικό διάφραγμα 64 συμπτωματικών (NYHA class II-IV) ασθενών με HFpEF.

asd 15094490_661721483987917_6412450617717012199_n

Η μελέτη, REDUCE LAP-HF study, δεν ήταν διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη αλλά πρόσφερε μια πρώτη ιδέα για το ακίνδυνο του εγχειρήματος και για την μείωση της πίεσης στον αριστερό κόλπο, ιδίως σε προσπάθεια και για τη μείωση του σταδίου συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας.

Στο μέλλον θα δούμε περισσότερα σε διπλές τυφλές τυχαιοποιημένες μελέτες, αλλά εκείνο που ενθουσιάζει είναι η σύλληψη και εκτέλεση της δημιουργίας μικρού τεχνητού μεσοκολπικού ελλείματος για μια πάθηση που δεν έχουμε κάποια σπουδαία θεραπεία, της HFpEF .

http://professional.heart.org/…/documents/do…/ucm_489922.pdf

http://circheartfailure.ahajournals.org/content/9/12/e003662

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :