Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΣΕ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΥΣ

ΤΟ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ  ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ  ΣΕ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΥΣ

Μια πρόσφατη μελέτη από την Κίνα δείχνει ότι η χορήγηση 0.8 mg φυλλικού οξέος ημερησίως σε υπερτασικούς μειώνει κατά 22% τα συμπτωματικά Ισχαιμικά Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, ιδίως αν συνυπάρχει μείωση του φυλλικού οξέος στο αίμα.

Η μελέτη ήταν προ-οπτική τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή και είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό JAMA. Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 20.000 υπερτασικούς ηλικίας 45 ως 75 ετών. Οι μισοί από αυτούς έπαιρναν 0.8 mg φυλλικού οξέως ημερησίως χωρίς να το ξέρουν (ήταν τοποθετημένο σε χάπι πιέσεως).

Κανείς από τους υπερτασικούς δεν είχε στο παρελθόν εγκεφαλικό ή έμφραγμα, η δε ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ήταν ίδια ανάμεσα στις 2 ομάδες.

Μετά από 4.5 χρόνια παρακολούθησης, η ομάδα που πήρε το φυλλικό οξύ παρουσίασε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε ποσοστό 2.2% ενώ η άλλη ομάδα το παρουσίασε σε ποσοστό 2.8%. Το απόλυτο όφελος ήταν 0.6% και το σχετικό όφελος ήταν 22%.

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2205876

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 77% από αυτά είναι πρωτοπαθή και το 23% είναι δευτεροπαθή (δηλαδή εμφανίζονται μετά από προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο). Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη πρώτου επεισοδίου με καλή ρύθμιση της πίεσης και των άλλων παραγόντων κινδύνου (π.χ. καπνίσματος, σ. διαβήτη, υπερχοληστεριναιμίας).

Το 30% περίπου των ενηλίκων είναι υπερτασικοί και όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό. Η υπέρταση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Για την υπέρταση μπορείτε να δείτε περισσότερα σε άλλη ανάρτηση της ιστοσελίδας.

Ένα ένζυμο, το MTHFR, ρυθμίζει τον μεταβολισμό του φυλλικού οξέος. Το γονίδιο MTHFR 677 που είναι υπεύθυνο για την κατασκευή του ενζύμου μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όποιος από εμάς έχει τον τύπο ΤΤ του γονιδίου παρουσιάζει μειωμένες τιμές φυλλικού οξέος στο αίμα.

Αυτός ο τύπος του γονιδίου, ο γενότυπος  ΤΤ, συναντάται στο 2 ως 25% του πληθυσμού, ανάλογα με την καταγωγή του κάθε ανθρώπου.

Άρα το όφελος του συμπληρώματος φυλλικού οξέος θα ωφελήσει όσους έχουν μειωμένη πρόσληψη του από την διατροφή και επίσης όσους έχουν τον γενότυπο ΤΤ του ανωτέρω γονιδίου.

Το Φυλλικό ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β9) και βρίσκεται κυρίως στα όσπρια (ιδίως στις φακές και τα φασόλια), στο σπανάκι, στο λάχανο, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι, στο πορτοκάλι, στους ξηρούς καρπούς, στα παντζάρια, στο καρότο, στο σέλινο και αλλού.

Συμπέρασμα:

1) Όποιος έχει υπέρταση (αλλά και όποιος δεν έχει) θα ωφεληθεί τα μέγιστα αν καταναλώνει τα ανωτέρω τρόφιμα.

2) Για την μείωση του κινδύνου από εγκεφαλικό έχει μεγάλη σημασία η καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης όπως και των άλλων παραγόντων κινδύνου (καπνίσματος, σ. διαβήτη, υπερχοληστεριναιμίας).

τροφές που περιέχουν φυλλικό οξύ

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :