Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΟΙ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID 19

ΟΙ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID 19

Μια πρόσφατη μελέτη από τη Δανία και Νορβηγία έδειξε ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια από το εμβόλιο της AstraZeneca (Vaxzevria) για την Covid 19, ήταν 1: 9.090 στις ηλικίες 18-65 ετών (κυρίως στις ηλικίες 18-44 ετών και ιδίως στις γυναίκες).

Οι δε θρομβώσεις σε εγκεφαλική φλέβα (CVST) και θρομβοκυτταροπενία από το ίδιο εμβόλιο ήταν 1: 40.000.

https://www.bmj.com/content/373/bmj.n1114

Συνεπώς όσες γυναίκες είναι κάτω των 45 ετών καλύτερα να προτιμούν άλλο εμβόλιο αντί της AstraZeneca.

>> Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson’s (Janssen), αυτό παρουσιάζει πιθανότητα θρομβώσεως 1: 143.000 στις γυναίκες ηλικίας < 50 ετών (κυρίως στις ηλικίες 30-39 όπου ήταν 1: 83.000). Στις ηλικίες 50 ως 64 ετών η πιθανότητα θρόμβωσης είναι 1: 1.000.000.

Κυρίως οι θρομβώσεις εμφανίστηκαν σε υπέρβαρες και σε όσες  ελάμβαναν αντισυλληπτικά.

>> Το Ρώσικο εμβόλιο Sputnik V δεν γνωρίζουμε αν προκαλεί θρομβώσεις, αλλά επειδή και αυτό έχει φορέα Αδενοϊό όπως τα δυο προηγούμενα, είναι πιθανόν ότι και αυτό προκαλεί θρομβώσεις.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7852454/

[Από τα πιο πάνω εμβόλια χρησιμοποιείται Αδενοϊός (ο ιός του απλού κρυολογήματος) που μεταφέρει DNA της πρωτεΐνης αγκίστρωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ώστε να την παράγουν τα κύτταρα του ανθρώπου και να αντιδράσει στη συνέχεια το ανοσοποιητικό σύστημα, παράγοντας αντισώματα εναντίον της.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί Αδενοϊό από Χιμπαντζή, το  εμβόλιο της Johnson & Johnson’s περιέχει Αδενοϊό από άνθρωπο και το εμβόλιο Sputnik V περιέχει 2 ανασυνδυασμένους  Αδενοϊούς.]

>> Τα εμβόλια mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna, δεν παρουσίασαν Θρομβωτική θρομβοπενία (δες πιο κάτω)

https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2021-04-23/03-COVID-Shimabukuro-508.pdf

DVT -Graphic-300x237

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (VITT

Οι θρόμβοι δημιουργούνται ιδίως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, περίπου 6 ως 21 μέρες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε ασυνήθιστες θέσεις όπως στην εγκεφαλική φλέβα (CVST) και σε σπλαχνικές φλέβες. Η θρόμβωση συνοδεύεται από μειωμένα αιμοπετάλια και μερικές φορές από αιμορραγία. (Η θρόμβωση μπορεί να συμβεί και σε αρτηρίες)

Η σπάνια αυτή οντότητα ονομάζεται Θρομβωτική θρομβοπενία από εμβόλιο (vaccine-induced thrombotic thrombocytopenia (VITT) και είναι αυτοάνοσο σύνδρομο κυρίως από αντισώματα κατά του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (ή θρομβοκυττάρων) (PF4).

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2106383

Υπ’ όψιν ότι δεν αναγνωρίστηκε κανένας παράγοντας που να προκαλεί θρόμβωση σε όσους παρουσιάστηκε η VITT (ούτε και θρομβοφιλία). Σε μερικές γυναίκες υπήρχε παχυσαρκία ή λήψη αντισυλληπτικών.

Τα συμπτώματα από τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν επίμονους πονοκεφάλους, θολή όραση, δυσχέρεια ομιλίας, σπασμούς κλπ. Από την κοιλιά περιλαμβάνουν επίμονο κοιλιακό πόνο κλπ. Από πνευμονική εμβολή περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο θώρακα, φλεγμονή και πρήξιμο στο πόδι κλπ.

Τα συμπτώματα από τα μειωμένα αιμοπετάλια (< 150.000/ κυβικό χιλιοστό ή μL) είναι αιμορραγίες και πετέχειες στο δέρμα.

spl

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :