Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

 

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η λήψη τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα προστατεύει από θανάτους, Στεφανιαία νόσο (Έμφραγμα), Εγκεφαλικό, Σ. Διαβήτη τύπου 2, και καρκίνο του παχέως εντέρου.

https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(18)31809…/fulltext

fib 1-s2.0-S0140673618318099-gr1

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς (άψητους και ανάλατους), τους κολοκυθόσπορους (άψητο και ανάλατο πασατέμπο) και τους ηλιόσπορους, τα όσπρια και τους σπόρους των δημητριακών και του ρυζιού χωρίς επεξεργασία (π.χ. σιτάρι, βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα).

[Στα επεξεργασμένα υπάρχει μόνο το ενδοσπέρμιο, χωρίς το φύτρο (germ) και το περίβλημα-πίτουρο (bran).]

fib whole-grain-diagram

Γνωρίζουμε από παλιότερα ότι η πρόσληψη φυτικών ινών, που είναι άπεπτοι υδατάνθρακες, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 γραμμάρια ημερησίως, από τις οποίες οι μισές πρέπει να είναι διαλυτές.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στα φασόλια, στις φακές, τα μπιζέλια, τον αρακά, τα κρεμμύδια, τους ξηρούς καρπούς, τα δαμάσκηνα, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα μούρα, το καλαμπόκι και αλλού.

Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης και μειώνουν την απορρόφηση των λιπών. Έτσι με αυτά τα φαγητά γίνεται καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου και της χοληστερίνης του αίματος, δεν πεινούμε εύκολα και επιπλέον υποβοηθείται και η κίνηση του εντέρου.

FIB myplate-09-31-4448

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :