Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ (LLPM)

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ (LLPM)

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε μια βελτίωση του βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδιο (Leadless pacemaker ή LLPM).

Αυτή αφορά την προσθήκη επιταχυνσιόμετρου σ’ αυτόν (Micra™ transcatheter pacing system, Medtronic), που αντιλαμβάνεται τη ροή του αίματος από τη σύσπαση του δεξιού κόλπου, ώστε να δώσει ηλεκτρική εκκένωση για να ακολουθήσει στη συνέχεια η σύσπαση της δεξιάς κοιλίας (και αργότερα και της αριστερής κοιλίας).

[Στόχος είναι η διατήρηση της φυσιολογικής σειράς σύσπασης, αρχικά των 2 κόλπων και μετά των δυο κοιλιών, ώστε το αίμα που εκτοξεύεται από την αριστερή κοιλία στην αορτή (όγκος παλμού), να είναι επαρκές.]

http://electrophysiology.onlinejacc.org/content/6/1/94

(# Για τον βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδιο (Leadless pacemaker ή LLPM) μπορείτε να δείτε σε άλλο άρθρο της ιστοσελίδας, πατώντας εδώ.)

leadless-pacemaker-and-subcutaneous-icd-54-638

Όμως στην κυριότερη ένδειξη τοποθέτησης του LLPM, που είναι ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός με μόνιμη κολπική μαρμαρυγή, δεν έχει νόημα αυτή η βελτίωση του, γιατί στην κολπική μαρμαρυγή δεν υπάρχει σύσπαση των κόλπων της καρδιάς.

# Έτσι αυτή η βελτίωση του μπορεί να ωφελήσει μόνο σε: Κολποκοιλιακό αποκλεισμό και φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό, σε ηλικιωμένο ασθενή που κινείται ελάχιστα (ή έχει μειωμένο το προσδόκιμο επιβίωσης) και επιπλέον αναμένεται αραιή λειτουργία του βηματοδότη.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδιο τοποθετείται στη δεξιά κοιλία (μέσω καθετήρα από φλέβα) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Μονοεστιακή βηματοδότηση της δεξιάς κοιλίας.

# Σύμφωνα με το Αγγλικό NICE, σε ανθρώπους όπου μπορεί να γίνει τοποθέτηση κανονικού βηματοδότη, οι βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδιο μπορεί να τοποθετηθούν μόνο στα πλαίσια έρευνας.

micra ows_158050337747028

Η ΜΟΝΟΕΣΤΙΑΚΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ (VVI)

Η Μονοεστιακή βηματοδότηση της δεξιάς κοιλίας (VVI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο:

Εφ’ όσον δεν υπάρχει συστολική ή διαστολική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, οποιουδήποτε βαθμού, (γιατί χρειάζεται να έχουμε βέλτιστα αιμοδυναμικά αποτελέσματα με την σύσπαση πρώτα των κόλπων και μετά των κοιλιών) και ταυτόχρονα αν:

1) Υπάρχει κολπική μαρμαρυγή (με βραδεία ανταπόκριση) για περισσότερο από 1 χρόνο, εφ’ όσον δεν σχεδιάζεται η ανάταξη της.

2) Σαν εναλλακτική λύση στην διεστιακή βηματοδότηση, αν ο ηλικιωμένος ασθενής δεν μπορεί να κινείται και επιπλέον αναμένεται αραιή λειτουργία του βηματοδότη ή αυτός παρουσιάζει άλλες σοβαρές παθήσεις που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης του ή αν δεν μπορεί από τεχνικής απόψεως, να τοποθετηθεί ηλεκτρόδιο στον κόλπο.

Ο λόγος που δεν προτιμάται η βηματοδότηση μόνο της δεξιάς κοιλίας είναι ότι από αυτήν προκαλείται μυοκαρδιοπάθεια (δηλαδή η μείωση του κλάσματος εξωθήσεως της αριστερής κοιλίας) από τη συχνή βηματοδότηση της δεξιάς κοιλίας (pacing-induced cardiomyopathy- PICM).

Η PICM δημιουργείται πιθανόν στο 10-15% των περιπτώσεων συχνής βηματοδότησης της δεξιάς κοιλίας.

Αυτή οφείλεται στη μη φυσιολογική σύσπαση της αριστερής κοιλίας (αργεί να συσπαστεί το πλάγιο τοίχωμα της) και επιπλέον στο ότι η δεξιά κοιλία συσπάται νωρίτερα (αντί ταυτόχρονα) από την αριστερή κοιλία. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του κλάσματος εξωθήσεως και του εκτοξευόμενου αίματος από την αριστερή κοιλία (όγκος παλμού).

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.heartrhythmjournal.com/article/S1547-5271(16)30877-3/fulltext

http://www.onlinejacc.org/content/74/7/e51?_ga=2.195453999.2082209101.1580061615-185488893.1579326730

https://www.escardio.org/static_file/Escardio/Subspecialty/EHRA/Research/EP%20Wire/documents/EHRA_EPWire_LeadlessPM_Manuscript.pdf

https://www.nice.org.uk/guidance/IPG626/chapter/1-Recommendations

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/758809/Leadless-EAG-guidance_v1.2docx.pdf

https://dcri.org/wp-content/uploads/2016/10/Leadless-Devices-Who-Should-Receive-One-2.pdf

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :