Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΨΑΡΙΩΝ

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΨΑΡΙΩΝ

Πρίν 2 μέρες δημοσιεύθηκε στο επιδημιολογικό περιοδικό JECH μια έρευνα,  μετα-ανάλυση από την Κίνα. Αυτή βρήκε ότι όσοι τρώνε πολλά ψάρια παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα για κατάθλιψη. Έτσι μαθαίνουμε  ένα επιπλέον όφελος  της κατανάλωσης ψαριών, πέρα από τα γνωστά.

http://jech.bmj.com/content/early/2015/08/21/jech-2015-206278

Η μετα-ανάλυση είναι μια έρευνα που βασίζεται σε παλαιότερα δεδομένα. Σε σύγκριση με τις προ-οπτικές μελέτες οι μετα-αναλύσεις προσφέρουν λιγότερη σιγουριά στα συμπεράσματα τους. Προ-οπτικές είναι οι μελέτες που σχεδιάζονται σήμερα και διενεργούνται αργότερα, για να δείξουν αν ισχύουν συγκεκριμένες υποθέσεις.

Για παράδειγμα πριν 20+ χρόνια είχαμε μια επαναστατική προ-οπτική μελέτη, την CAST που έδειξε σε μας τους καρδιολόγους πόση πλάνη είχαμε όταν δίναμε ορισμένα αντιαρρυθμικά φάρμακα, για ήπιες ασυμπτωματικές αρρυθμίες μετά από έμφραγμα. Φάνηκε τότε ότι συγκεκριμένα αντιαρρυθμικά καταπίεζαν μεν τις ελαφρές  αλλά προκαλούσαν θανατηφόρες αρρυθμίες!! http://circ.ahajournals.org/content/91/1/245.full

Όσον αφορά την κατανάλωση ψαριών. Αυτά πρέπει να τα τρώμε οπωσδήποτε, τουλάχιστον 2 φορές την βδομάδα, αλλά ποτέ τηγανιτά!

# Τα ψάρια περιέχουν τα Ω-3 λιπαρά οξέα που, μαζί με άλλες ουσίες που υπάρχουν στα ψάρια, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, μέσω μείωσης της φλεγμονής, μείωσης των τριγλυκεριδίων, μείωσης των θρομβώσεων, μείωσης της αρτηριακής πίεσης και μείωσης των αρρυθμιών και του ξαφνικού θανάτου. Επίσης πιθανόν ωφελούν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

# Προτιμούνται τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα, η ρέγκα (φρέσκια) και άλλα. Ο κίνδυνος από τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να περιέχουν τα ψάρια είναι πολύ μικρότερος από το όφελος που αυτά προσφέρουν.

# Πάντως οι έγκυοι, οι μητέρες που θηλάζουν και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 300 γραμμάρια φρέσκου ψαριού ή τα 150 γραμμάρια κονσέρβας τόνου την εβδομάδα. Επίσης πρέπει να αποφεύγουν τα ψάρια που έχουν πιο πολύ υδράργυρο, όπως τα καρχαριοειδή, τον ξιφία, το σκουμπρί του ατλαντικού και άλλα

# Το όφελος που προσφέρουν τα συμπληρώματα ιχθυελαίου όπως και τα καρύδια και ο λιναρόσπορος είναι μικρότερα συγκριτικά με την κατανάλωση ψαριών.

http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/The-American-Heart-Associations-Diet-and-Lifestyle-Recommendations_UCM_305855_Article.jsp

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :