Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΣΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑ NSTEMI (ΧΑΜΗΛΟΥ- ΜΕΤΡΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ) ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ ?

ΣΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑ NSTEMI (ΧΑΜΗΛΟΥ- ΜΕΤΡΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ) ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ ?

Σε άνθρωπο με έμφραγμα NSTEMI, οι οδηγίες αναφέρουν ότι πρέπει να διενεργηθεί κλασική στεφανιογραφία (ICA) είτε κατεπείγουσα (< 2 ώρες) είτε επείγουσα (< 24 ώρες) είτε μη επείγουσα (< 72 ώρες) ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχει.

Όμως μια μελέτη από τη Δανία πριν λίγες μέρες (VERDICT trial) , έδειξε ότι η διενέργεια αξονικής στεφανιογραφίας (CCTA) σε αξονικό τομογράφο με 320 τομές, αν δείξει “φυσιολογική” (δεν δείξει στένωση πάνω από 50%), μπορεί να μας γλιτώσει από τη διενέργεια ICA, στο 26% των περιπτώσεων, με σιγουριά 91% περίπου.  

http://www.onlinejacc.org/content/75/5/453

Σε  κάθε 100 ανθρώπους με έμφραγμα NSTEMI, η φυσιολογική CCTA (που δεν δείχνει στένωση πάνω από 50%), έχει σιγουριά για αποκλεισμό σημαντικής στένωσης 90.9% (Negative Predictive Value ή NPV), συγκρινόμενη με την κλασική στεφανιογραφία (ICA). (Δηλαδή δεν μας βρίσκει τις σημαντικές στενώσεις σε ποσοστό 9% περίπου).

Σε κάθε 100 που η CCTA είναι παθολογική (δείχνει στένωση πάνω από 50%),  αυτή μας λέει ψέματα (δηλαδή δεν υπάρχει σημαντική στένωση στην ICA) στο 5.5% περίπου (Positive Predictive Value ή PPV = 94.5% περίπου).

Υπάρχει και ένα 5% όπου η CCTA δεν είναι διαγνωστική οπότε τότε υποχρεωτικά θα ακολουθήσει διενέργεια ICA.

nstemi F1.large (21)

Βάσει της μελέτης αυτής, ίσως στο μέλλον να υποχρεωθούν τα νοσοκομεία που ασχολούνται και με εμφράγματα, να έχουν αξονικό τομογράφο με 320 τομές, ώστε σε ανθρώπους με έμφραγμα NSTEMI, (ιδίως για τους χαμηλού και μέτριου κινδύνου) να διενεργείται αυτή εντός 2 ωρών, με σκοπό την αποφυγή κλασικής στεφανιογραφίας στο 26% περίπου των περιπτώσεων (με σιγουριά 91%).

Υπ’ όψιν ότι έτσι και αλλιώς οι Αγγλικές οδηγίες (NICE) για τη διάγνωση σταθερής στεφανιαίας νόσου, προωθούν τη διενέργεια αξονικής στεφανιογραφίας σαν πρώτης διαγνωστικής εξέτασης (μετά το ΗΚΓφημα) σε όσους έχουν πιθανή στηθάγχη (κυρίως οπισθοστερνικό πόνο) και δεν έχουν γνωστή στεφανιαία νόσο.

Έτσι κι’ αλλιώς λοιπόν όσα κράτη έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα υποχρεωθούν αργά ή γρήγορα να αγοράσουν αξονικό τομογράφο με 320 τομές και για τις δύο περιπτώσεις:

α) Για αποκλεισμό σημαντικής στένωσης σε ανθρώπους με έμφραγμα NSTEMI και β) Για τη διάγνωση πιθανής στηθάγχης, κυρίως σε ανθρώπους με οπισθοστερνικό πόνο που δεν έχουν γνωστή στεφανιαία νόσο.

NSTEMI Fig-2-Atherosclerosis-progression-to-ACS

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :