Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΑ 60 mg/dL ?

ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΑ 60 mg/dL ?

Σε μια πρόσφατη (Δεκέμβρης 2017) στατιστική μελέτη  φάνηκε ότι μόνο αν η LDL χοληστερίνη είναι κάτω από 60 mg/dl, δεν βρίσκεται έναρξη αθηρωμάτωσης.

http://www.onlinejacc.org/content/70/24/2979

Σε κάθε 100 ανθρώπους 40- 54 ετών, χωρίς καρδιαγγειακή πάθηση και χωρίς παράγοντες κινδύνου, με LDL χοληστερίνη περίπου στα 65 mg/dl, οι 11 είχαν ασυμπτωματική έναρξη αθηρωμάτωσης !!

Αν η LDL χοληστερίνη είναι 155 mg/dl τότε υπάρχει πρώιμη αθηρωμάτωση στο 64% !

Χωρίς παράγοντες κινδύνου = Mη καπνιστές, μη Υπερτασικοί, μη Διαβητικοί, με LDL χοληστερίνη < 160 mg/dl και ΗDL χοληστερίνη >40 mg/dl και χωρίς να λαμβάνουν φάρμακα.

ldl F1.large

Σε ανθρώπους 45 ετών (40-55) που δεν παρουσιάζουν καρδιαγγειακή πάθηση και δεν έχουν παράγοντες κινδύνου, υπάρχει υποκλινική (ασυμπτωματική) αθηρωμάτωση στους μισούς περίπου και σχεδόν στο 1/3, αυτή είναι πολυεστιακή (υπάρχει σε πολλές διαφορετικές αρτηρίες).

Ακόμη και σε όσους οι παράγοντες κινδύνου τους ήταν βέλτιστοι (πίεση <120/80mm Hg, Σάκχαρο νηστείας <100 mg/dl, HbA1c <5.7%., ολική χοληστερίνη < 200 mg/dl), υπήρχε πρώιμη αθηρωμάτωση στο 37.8% !

ldl F3.large

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η ηλικία και το αντρικό φύλο. Πέρα από από αυτούς και την LDL χοληστερίνη, υπάρχουν και άλλοι, γνωστοί και άγνωστοι ακόμη παράγοντες που προκαλούν αθηρωμάτωση. Τα γονίδια του καθενός μας και ύπαρξη ήπιας χρόνιας φλεγμονής είναι 2 από αυτούς.

Φαίνεται ότι όταν μας δημιούργησε ο Θεός, η LDL χοληστερίνη μας ήταν πάρα πολύ χαμηλή.

Το φαγητό που βρισκόταν στη φύση ήταν αραιό και χωρίς χοληστερίνη ή κεκορεσμένα λιπαρά (κυνήγι, άγρια φρούτα, ψάρια για όσους ζούσαν παραθαλάσσια κλπ.) και το βάδισμα αμέτρητο.

Τώρα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής έχουμε ξεφύγει. Καιρός να γυρίσουμε στις προδιαγραφές κατασκευής μας από τον Δημιουργό !!

ldl fafdd7_57d7a565be004cc29c6fc3caf31288cd

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :