'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 (ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ)

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 (ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ)

Η Βιταμίνη Β6Πυριδοξίνη) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι εξαιρετικά πολυχρηστική, συμμετέχει σαν συνένζυμο* σε περισσότερες από 100 (!) ενζυματικές αντιδράσεις που αφορούν κυρίως το μεταβολισμό των αμινοξέων, π.χ. μειώνει την Ομοκυστεΐνη του αίματος.

Επίσης χρειάζεται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών, στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, στο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. στην παραγωγή της Ιντερλευκίνης 2) κλπ.

Επιπλέον συμμετέχει στο μεταβολισμό των μονάδων ενός άνθρακα (1C units). Αυτές είναι μεθυλικές ομάδες που χρειάζονται για τη σύνθεση DNA, φωσφολιπιδίων, Κρεατίνης (βοηθά τους μυς σε έντονη άσκηση. Η Κρεατινίνη είναι ένα μη χρήσιμο παράγωγο του μεταβολισμού της Κρεατίνης), Πολυαμινών (μόρια που χρησιμοποιούνται στην αντιγραφή του DNA, στη μετάφραση του mRNA στα αμινοξέα, στον κυτταρικό κύκλο) κλπ.

b6 cin-creatin-slide_10

[*Συνένζυμο = μη πρωτεϊνικό οργανικό μόριο που συμμετέχει μαζί με το (απο)ένζυμο στη διευκόλυνση των βιοχημικών μετατροπών]

Βιταμίνη Β6 στην ουσία είναι 6 οργανικές ουσίες. Οι ενεργές μορφές της είναι η Pyridoxal 5’ phosphate (PLP). Αυτή σχηματίζεται με τη βοήθεια της βιταμίνης Β2) και η pyridoxamine 5’ phosphate (PMP).

Στα ζωικά προϊόντα υπάρχει σε μορφή εστέρων  και στα φυτικά σαν Πυριδοξίνη που είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμη.]

 

# Η έλλειψη της προκαλεί μικροκυτταρική αναιμία, σπασμούς, σύγχυση, κατάθλιψη, δερματικό εξάνθημα, φλεγμονή της γλώσσας (γλωσσίτιδα) και των χειλιών (χείλωση), ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα, νευροπάθεια των περιφερικών νεύρων (αδυναμία άκρων, μούδιασμα κλπ.), εξάντληση κλπ.

b6 SymptomsOfSevereVitaminBDeficiency_1200X800_001_1024x1024

Επιπλέον η έλλειψη της (όπως και η έλλειψη Φολικού οξέως και βιταμίνης Β12) αυξάνει το αμινοξύ Ομοκυστεΐνη στο αίμα, που είναι παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε παιδιά κάτω των 12 μηνών η έλλειψη της προκαλεί ευερεθιστότητα και σπασμούς.

b6 pyridoxine-b6-deficiency27-l

# Η Βιταμίνη Β6 είναι μειωμένη (συνήθως μαζί με τη βιταμίνη Β12 και το Φολικό οξύ) σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ συνεχώς, στους παχύσαρκους, στις εγκύους, σε όσους έχουν υποβληθεί σε βαριατρική εγχείρηση, σε όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σε όσους δεν καταναλώνουν πρωτεΐνες, σε όσους έχουν αυτοάνοσες παθήσεις (π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα), σε όσους λαμβάνουν Ισονιαζίδη (για φυματίωση), σε όσους λαμβάνουν Carbamazepine (π.χ. Tegretol), σε όσους λαμβάνουν Theophylline, σε όσους έχουν σύνδρομο δυσαπορρόφησης (π.χ. νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα) κλπ.

Όσοι λαμβάνουν Levodopa, δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα με Βιταμίνη Β6 (μειώνεται η δράση του Levodopa).

# Υπάρχει επάρκεια της αν η PLP στο αίμα είναι > 30 nmol/L.

# Λόγω του ότι το σώμα δεν αποθηκεύει Βιταμίνη Β6, αυτή πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά.

# Η Βιταμίνη Β6 βρίσκεται σε αρκετές τροφές, π.χ. στα Ψάρια, το ήπαρ, στα πουλερικά, στις πατάτες, στο καλαμπόκι, σε δημητριακά, σε φρούτα (ιδίως στις μπανάνες, αλλά όχι στα εσπεριδοειδή), σε όσπρια (ιδίως στα ρεβίθια και φασόλια), σε ξηρούς καρπούς, σε διάφορα λαχανικά κλπ.

 b6 284994661

# Η συνιστώμενη συνήθης ημερήσια δόση (RDI) της βιταμίνης Β6, σε mg για υγιείς ανθρώπους > 4 ετών είναι 1.7 mg.

[< 1 έτους: 0.3 mg / 1-4 ετών: 0.5 mg / εγκυμονούσες και θηλάζουσες: 2 mg]

# Η μέγιστη καθημερινή επιτρεπόμενη δόση (UL) της βιταμίνης Β6 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 mg (άθροισμα διατροφικής και συμπληρωματικής βιταμίνης Β6), για τους >18 ετών.

# Δόση > 250 mg για καιρό προκαλεί τοξικότητα με συμπτώματα από το γαστρεντερικό και το νευρικό σύστημα, στο δέρμα κλπ.

Υπ’ όψιν ότι το σκεύασμα Neurobion περιέχει 200 mg βιταμίνης Β6 (+ 100 mg βιταμίνης Β1 + 0.2 mg βιταμίνης Β12) συνεπώς καλύτερα να λαμβάνεται ένα κάθε 2-3 μέρες.

# Ίσως η χορήγηση της βιταμίνης Β6 (50 mg/ημερησίως) μαζί με βιταμίνη Β12 (1 mg/ημερησίως) και φυλλικό οξύ (2.5 mg/ημερησίως) (μελέτη HOPE 2) μειώνει τα εγκεφαλικά επεισόδια, μπορεί όμως η μείωση να οφείλεται στο φυλλικό οξύ.

# Η βιταμίνη Β6 χρησιμοποιείται σαν αντίδοτο σε δηλητηρίαση από ethylene glycol (αντιψυκτικό), από Υδραλαζίνη, από ορισμένα μανιτάρια (του γένους Gyromitra) κλπ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

b6 vitamin-b6-pyridoxine-molecule-three-representations-2d-skeletal-formula-DTK5EK

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :