Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Μερικοί από τους ασθενείς με καρκίνο, ακόμη και αν έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και εγχείρηση, μπορεί να παρουσιάσουν υποτροπή με επανεμφάνιση του καρκίνου. Η ανίχνευση της υποτροπής έγκαιρα είναι μεγάλης σημασίας αλλά δύσκολη.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια νέα ειδική εξέταση που ανιχνεύει στο αίμα και ακόμη και στα ούρα (!!) κομμάτια του DNA καρκινικών κυττάρων (circulating tumor DNA/ct DNA).

Όταν τα κύτταρα πεθαίνουν, τα κομμάτια τους συμπεριλαμβανομένων και κομματιών από το DNA (γενετικό υλικό) τους κυκλοφορούν στο αίμα και αποβάλλονται στα ούρα.

Αν παρακολουθούμε διαδοχικά το ct DNA των κυττάρων του συγκεκριμένου καρκίνου που “θεραπεύτηκε” μπορούμε να ξέρουμε αν ξανα-αναπτύσσεται καρκίνος, εφ’ όσον ο αριθμός των ct DNA αυξάνεται.

 Πρόσφατα, ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν τις υποτροπές σε ασθενείς με Λέμφωμα τύπου diffuse large B-cell  που είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος (non Hodgkin λέμφωμα), με την βοήθεια των ct DNA, με μεγαλύτερη ακρίβεια, χωρίς ακτινοβολία για τον ασθενή και το κυριότερο πολύ νωρίτερα, συγκριτικά με απεικονιστικές μεθόδους όπως το PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) ή το CT (αξονική τομογραφία). http://www.bloodjournal.org/content/125/24/3679?sso-checked=true

Ακόμη πιο πρόσφατα ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας του καρκίνου στο Λονδίνο, εφάρμοσαν την ίδια μέθοδο για τον καρκίνο του μαστού, με αποτέλεσμα να φαίνονται περίπου 8 μήνες νωρίτερα οι υποτροπές του, δηλαδή μεταστάσεις του, συγκριτικά με απεικονιστικές μεθόδους. http://stm.sciencemag.org/content/7/302/302ra133

Έχοντας στην φαρέτρα μας αυτήν την εξέταση μπορούμε να επέμβουμε θεραπευτικά πολύ νωρίτερα σε όποιον ασθενή θα υποτροπιάσει, οπότε και το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο.

dna circulating_tumor_cellsbreast princ_rf_photo_of_breast_cancer_illustration

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :