Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), ενέκρινε πριν 4 μέρες το φάρμακο Valsartan/sacubitril (εμπορικό όνομα Entresto), για χορήγηση σε ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια μειωμένου κλάσματος εξωθήσεως.

http://www.fda.gov/…/Newsr…/PressAnnouncements/ucm453845.htm

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια ονομάζεται η μείωση της ικανότητας της καρδιάς να στέλνει όσο αίμα χρειάζεται το σώμα.
Αυτή οφείλεται είτε σε μειωμένη ικανότητα για σύσπαση της αριστερής κοιλίας (συστολική καρδιακή ανεπάρκεια ή με μειωμένο κλάσμα εξωθήσεως) είτε σε μείωση της ικανότητας της για διάταση οπότε εισρέει λιγότερη ποσότητα αίματος σε αυτήν, με αποτέλεσμα να εκτοξεύει μόνο αυτό το λιγότερο αίμα (διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια ή με φυσιολογικό κλάσμα εξωθήσεως).
Η καρδιά αποτελείται από 2 μυϊκές αντλίες με κοινό ηλεκτρικό σύστημα και κοινό σύστημα παροχής αίματος στο μυοκάρδιο. Η δεξιά αναρροφά το αίμα από τις φλέβες και το εκτοξεύει στους πνεύμονες για να παραλάβει οξυγόνο και η αριστερή αναρροφά το οξυγονωμένο πια αίμα από τους πνεύμονες και το εκτοξεύει στις αρτηρίες για να δώσει το οξυγόνο και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

heart GettyImages-598167278-5b47abf4c9e77c0037f4fedf
Η δεξιά και η αριστερή αντλία αποτελούνται από 2 χώρους, τον κόλπο και την κοιλία. Η αριστερή κοιλία (Α.Κ.) είναι ο σπουδαιότερος χώρος από τους 4 της καρδιάς. Το κλάσμα εξωθήσεως είναι το ποσοστό μείωσης του όγκου της αριστεράς κοιλίας όταν αυτή συσπαστεί (φάση συστολής) και εκτοξεύσει το αίμα στις αρτηρίες. Αυτό φυσιολογικά πρέπει να ξεπερνά το 50%, δηλαδή η Α.Κ. πρέπει να καταφέρνει να εκτοξεύει περισσότερο από το 50% της ποσότητας του αίματος που έχει μπει στην φάση της διαστολής.
Διάφορες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν Κ.Α., όπως η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κλπ.
Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν εξάντληση-καταβολή, δύσπνοια, οίδημα κάτω άκρων και άλλα συμπτώματα.
Στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 200.000 οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και το ετήσιο κόστος περίθαλψης τους είναι περίπου 1,2 δις ευρώ.
Το νέο φάρμακο Entresto (LCZ696) συγκρινόμενο με έναν α-ΜΕΑ, την Εναλαπρίλη, στην μελέτη PARADIGM, μείωσε την θνητότητα, μετά 27 μήνες, σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια μειωμένου κλάσματος εξωθήσεως κατά 16% (17% VS 19,8%). Αυτό το πειραματικό φάρμακο ενέκρινε το FDA πριν 4 μέρες, για χορήγηση σε όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια μειωμένου κλάσματος εξωθήσεως.

>> Περισσότερα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια μπορείτε να δείτε πατώντας: εδώ

>> Περισσότερα για τα Φάρμακα της Καρδιακής Ανεπάρκειας μπορείτε να δείτε πατώντας: εδώ

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :