Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Μια πρόσφατη μελέτη, αναφέρει ότι σε ενήλικες Αμερικανούς η κατανάλωση χοληστερίνης ή αυγών, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτων από όλες τις αιτίες (17.5 χρόνια παρακολούθησης).

Όσον αφορά τα αυγά αναφέρουν:

1 αυγό /ημέρα αυξάνει τον απόλυτο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια κατά: 1.27/1000/έτος

1 αυγό /ημέρα αυξάνει τον απόλυτο κίνδυνο για θανάτους κατά: 2.2/1000/έτος

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2728487

Σε ένα σχόλιο του ο εκδότης του ίδιου περιοδικού (JAMA), αναφέρει ευγενικά, ότι σε αντίθεση με τυχαιοποιημένες μελέτες όπου συγκρίνεται ένα φάρμακο με ψευδοφάρμακο, οι μελέτες διατροφής είναι πολύ δυσκολότερες για διάφορους λόγους, όπως π.χ. είναι η ορθή συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και όπως είναι η αλλαγή διατροφικών συνηθειών στην πορεία.

Επιπλέον δε, άλλο να υπάρχει συνύπαρξη δύο πραγμάτων (εν προκειμένω αυγών και καρδιαγγειακών επεισοδίων) και άλλο να αποδοθεί το ένα στο άλλο.

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2728465

Σε σχόλιο του για την ίδια μελέτη, στο Medscape, ο F. Perry Wilson από την ιατρική σχολή του Yale αναφέρει επιθετικά, ότι οι μελέτες που χρησιμοποιούν ένα ερωτηματολόγιο για φαγητά ώστε να τα συνδέσουν με κάποιο αποτέλεσμα στην υγεία, ΔΕΝ αξίζουν ούτε το χαρτί όπου είναι γραμμένες.

https://www.medscape.com/viewarticle/910436?src=soc_fb_190321_mscpedt_news_endo_eggs&faf=1#vp_1

Να θυμίσω ότι στις Η.Π.Α. το όριο για ημερήσια κατανάλωση Χοληστερίνης ήταν στα 300 mg, αλλά καταργήθηκε, με τη συμπλήρωση ότι για πρόληψη, η διατροφή πρέπει να περιέχει μειωμένες ποσότητες χοληστερίνης για μείωση του Καρδιαγγειακού κινδύνου.

(2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease)

https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIR.0000000000000678

egg merlin_34296769_a6ab58a5-81be-4246-935d-2ec80a30ff3a-articleLarge

Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Η χοληστερίνη (από το ήπαρ και το φαγητό) δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο αίμα μόνη της, έτσι κυκλοφορεί συνδεδεμένη σε λιποπρωτεΐνες σε 5 μορφές (χυλομικρά, VLDL, IDL, LDL και HDL).

Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι η “καλή” χοληστερίνη ή HDL και η “κακή” χοληστερίνη ή LDL.

Κυρίως η αυξημένη LDL Χοληστερίνη στο αίμα δημιουργεί τα εμφράγματα (θανατηφόρα και μη), συνεπώς η μείωση της τα μειώνει.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε 38 mg/dL μείωσης της LDL σχετίζεται 20–25%, μείωση της καρδιακής θνητότητας και των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων.

Η LDL χοληστερίνη στο αίμα αυξάνεται από την κατανάλωση ΚΕΚΟΡΕΣΜΕΝΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ( μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, πέτσα πουλερικών, τυρί και στα υπόλοιπα πλήρη γαλακτοκομικά, στο βούτυρο, σε ορισμένα τροπικά λάδια όπως coconut oil, palm oil κλπ) και ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΩΝ (κυρίως τα υδρογονωμένα στερεοποιημένα λάδια).

Τα τρανς λιπαρά πέρα από την αύξηση της LDL («κακή») προκαλούν και μείωση της HDL («καλή») χοληστερίνης.

Για πολλά χρόνια πιστευόταν ότι η χοληστερίνη της διατροφής αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος. Φαίνεται όμως ότι η αύξηση της χοληστερίνης του αίματος γινόταν λόγω της συνύπαρξης στα ίδια τρόφιμα κεκορεσμένων λιπών και χοληστερίνης.

Οι γαρίδες και τα αυγά είναι εξαιρέσεις, περιέχουν μόνο χοληστερίνη και ελάχιστα κεκορεσμένα λίπη.

Έχει βρεθεί ότι σε μερικούς ανθρώπους αυξάνονται και η LDL και η HDL, ο λόγος όμως LDL/HDL, που είναι δείκτης δημιουργίας αθηρωματικών πλακών, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, αν καταναλωθεί μόνο χοληστερίνη χωρίς κεκορεσμένα λιπαρά.

 

EGG-images-16

Σε ένα μεσαίο αυγό (περίπου 50 γραμμαρίων) υπάρχουν περίπου 70 θερμίδες, 170 mg χοληστερίνης και λιγότερο από 2 γραμμάρια κεκορεσμένου λίπους.

Το αυγό στο ασπράδι του περιέχει υψηλής αξίας πρωτεΐνη στον δε κρόκο του περιέχει Χολίνη (χρειάζεται για τον μεταβολισμό και τους μυς), βιταμίνες D, Α και Β12, Lutein και Zeaxanthin (θεωρούνται καλές για μάτια) Σελήνιο κλπ.

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

### Γενικά τα αυγά δεν σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όσον αφορά τα ισχαιμικά εγκεφαλικά είτε δεν αυξάνουν τον κίνδυνο, είτε και τον μειώνουν, σε δόση > 7 αυγά/εβδομάδα.

Όσον αφορά τα εμφράγματα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο.

Αν αντικατασταθούν δε οι θερμίδες από το κόκκινο κρέας (του χοιρινού συμπεριλαμβανομένου) και το επεξεργασμένο κρέας με ίσες θερμίδες από αυγά (ή λιπαρά ψάρια ή τυρί ή γιαούρτι),  μειώνεται ο κίνδυνος κατά 20% περίπου.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΟΚΩΝ

### Έτσι στον υγιή πληθυσμό, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (ΑΗΑ), συνιστά μέχρι 7 κρόκους ανά εβδομάδα.

### Για όσους όμως έχουν ΥπερχοληστεριναιμίαΣτεφανιαία νόσοΑγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο,  Στένωση καρωτίδωνΑποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων ή Σ. Διαβήτη ή Καρδιακή ανεπάρκεια, επιτρέπονται μέχρι 3 κρόκοι ανά εβδομάδα.

### Για όσους είναι χορτοφάγοι ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας με φυσιολογική χοληστερίνη επιτρέπονται μέχρι 2 κρόκοι/ημέρα.

Το ίδιο ισχύει για 85 γραμμάρια γαρίδες που αντιστοιχούν σε ένα αυγό (αυτές έχουν περίπου 160 γραμμάρια χοληστερίνης και σχεδόν μηδέν κεκορεσμένα λιπαρά).

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIR.0000000000000743

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/suggested-servings-from-each-food-group

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024687/

https://www.nature.com/articles/ejcn2017153

https://www.mdpi.com/2072-6643/9/2/89/htm

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/6/780/htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126094/

 

EGG-0199d11b-b117-4494-b155-961dfdf3ef03_soft-hard-boiled-eggs-02_WebReady

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :