Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η EMPAGLIFLOZIN (JARDIANCE) ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΤΥΠΟΥ 2

Η EMPAGLIFLOZIN (JARDIANCE) ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΤΥΠΟΥ 2

Ενημερώθηκε στις 6/1/2017

Το πρώτο αντιδιαβητικό φάρμακο που μειώνει την καρδιαγγειακή θνητότητα σε διαβητικούς τύπου 2, που παρουσιάζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, είναι η εμπαγλιφλοζίνη (empagliflozin- Jardiance). Αυτή δρα αναστέλλοντας τη δράση της πρωτεΐνης SGLT-2 στα νεφρά προκαλώντας έτσι την αποβολή ζαχάρου από το αίμα στα ούρα.

Τον Νοέμβριο δημοσιεύθηκε το αποτέλεσμα της πολυκεντρικής τυχαιοποιημένης μελέτης EMPA-REG στο ιατρικό περιοδικό NEJM που αφορούσε περισσότερους από 7000 διαβητικούς τύπου 2. Σ’ αυτούς προστέθηκε επιπλέον της ήδη λαμβανόμενης αντιδιαβητικής και καρδιολογικής θεραπείας τους, είτε η εμπαγλιφλοζίνη είτε ψευδοφάρμακο.

Σε παρακολούθηση περίπου 3 ετών κατά μέσο όρο, η εμπαγλιφλοζίνη μείωσε, σχετικά με το ψευδοφάρμακο, κατά 32% την ολική θνητότητα και κατά 38% την καρδιαγγειακή θνητότητα. Λόγω του αυξημένου σακχάρου στα ούρα αυξήθηκαν οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά τα κατάγματα και η διαβητική κετοξέωση δεν παρουσίασαν αύξηση.

Το αποτέλεσμα θεωρείται επαναστατικό γιατί δείχνει ότι πέρα από την μείωση του σακχάρου και της Hb A1c, έχει σημασία και  το φάρμακο που τα μειώνει. Το αποτέλεσμα ίσως οφείλεται σε οσμωτική διούρηση και πιθανόν να αποτελεί ιδιότητα και των υπολοίπων αναστολέων της SGLT-2.

Μετά από αυτή την μελέτη πιθανότατα στις επόμενες οδηγίες που θα εκδοθούν για την θεραπεία του Σ. Διαβήτη τύπου 2, να συνιστάται σαν 2ο βήμα στη θεραπεία του, η προσθήκη της εμπαγλιφλοζίνης στην μετφορμίνη (Glucophage) που αποτελεί το πρώτο φάρμακο για την θεραπεία του.

Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Γιατρών (ACP):

# Ο γιατρός μαζί με τον ασθενή πρέπει να επιλέξουν το 2ο φάρμακο, αφού συζητήσουν τα οφέλη, τις παρενέργειες και το κόστος του κάθε φαρμάκου.

# Για τη μείωση της HbA1c, ο συνδυασμός Μετφορμίνης και αναστολέα SGLT-2 είναι καλύτερος από το συνδυασμό της Μετφορμίνης με Σουλφονυλουρία ή με αναστολέα DPP-4.

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1504720

Μπορείτε να δείτε για την διάγνωση του σ. διαβήτη τύπου 2 πατώντας εδώ.

Μπορείτε να δείτε για την θεραπεία του σ. διαβήτη τύπου 2 πατώντας εδώ.

κανονική λειτουργία ινσουλίνης

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :