Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ME ΛΙΓΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΦΕΛΕΙ

ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ME ΛΙΓΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΦΕΛΕΙ

Μια πρόσφατη μελέτη (PURE) έδειξε το γιαούρτι (ακόμη και με πλήρη λιπαρά) σε δόση > 250 γραμμάρια/ημέρα μειώνει κατά 14% (σχετική μείωση) το άθροισμα των θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών παθήσεων, μετά από 9 χρόνια (συγκριτικά με τη μη κατανάλωση).

Το μεγαλύτερο όφελος αφορούσε στα εγκεφαλικά επεισόδια.

Λιγότερο όφελος υπήρχε από το γάλα και καθόλου από το τυρί και το βούτυρο.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31812-9/fulltext

Η PURE είναι μελέτη παρατήρησης (δεν αποδεικνύει σχέση έκθεσης- αποτελέσματος) σε ανθρώπους 35-70 ετών, από φτωχές και μεσαίες χώρες (που προφανώς δεν τρώνε τις ποσότητες κρέατος με τα κεκορεσμένα λιπαρά που τρώνε στις πλούσιες χώρες).

Η κατανάλωση γιαουρτιού διαπιστώθηκε με ερωτηματολόγιο δυστυχώς όμως μόνο στην αρχή των 9 ετών, έτσι δεν γνωρίζουμε αν στην πορεία άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες των ερωτηθέντων.

Για να υπάρχει σιγουριά χρειάζεται το ανωτέρω εύρημα να επιβεβαιωθεί με καλύτερη τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη και στενότερη παρακολούθηση των συμμετεχόντων.

Πάντως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία από πλευράς γαλακτοκομικών επιτρέπει όσα είναι με λίγα ή καθόλου λιπαρά, 3 μερίδες ημερησίως (230 γρ γάλα ή 230 γρ γιαούρτι ή 43 γρ τυρί).

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/suggested-servings-from-each-food-group

Τα κεκορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τα 15 με 20 γραμμάρια τη μέρα. Αν καταναλώσουμε ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά από τα κρέατα, θα ήταν καλή ιδέα να τρώμε οπωσδήποτε ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά ημερησίως (οπότε θα πάρουμε λιγότερο από 5 γραμμάρια κεκορεσμένων λιπαρών από αυτό).

 

 

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :