Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΒΡΑΔΥΝΟ ΥΠΝΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΒΡΑΔΥΝΟ ΥΠΝΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

Μια πρόσφατη μελέτη (προ-οπτική διπλή τυφλή) από την Ισπανία, δημοσιευμένη στο περιοδικό Diabetologia, έδειξε ότι η χορήγηση της αντιυπερτασικής θεραπείας πριν τον ύπνο, βοηθά σε μειωμένη εμφάνιση νέου Σ. διαβήτη συγκριτικά με όσους λαμβάνουν την φαρμακευτική θεραπεία το πρωί.

http://www.diabetologia-journal.org/files/Hermida2.pdf

 Η μελέτη έγινε σε υπερτασικούς, με μέσο όρο ηλικίας τα 53 χρόνια. Αυτοί παρακολουθούνταν με συσκευή 24 ωρης παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης.

Μετά από σχεδόν 6 χρόνια παρακολούθησης, Σ.διαβήτης τύπου ΙΙ, παρουσιάστηκε μόνο στους 4.8 % από τους 983 που λάμβαναν τουλάχιστον το ένα αντιυπερτασικό φάρμακο πριν τον ύπνο. Στην άλλη ομάδα των 1029 που λάμβαναν όλα τα αντιυπερτασικά φάρμακα το πρωί, εμφανίστηκε Σ.διαβήτης σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, στους 12.1% από αυτούς.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια του ύπνου συνδέεται με νέο-εμφανιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη.

 Τα αποτελέσματα αποδίδονται στο ότι ο άξονας Ρενίνης- Αγγειοτασίνης-  Αλδοστερόνης, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επίσης ευνοεί την δημιουργία Σ. διαβήτη, ενεργοποιείται κυρίως την ώρα του ύπνου. Έτσι αν αυτός κατασταλεί περισσότερο, από φάρμακα που χορηγούνται πριν τον ύπνο, πέρα από την μικρότερη πίεση κατά την διάρκεια του ύπνου, έχουμε και επιπλέον όφελος στην εμφάνιση νέου Σ.διαβήτη.

Τα ευνοϊκά αποτελέσματα κυρίως εμφανίζονταν με φάρμακα που αποκλείουν τον ανωτέρω άξονα όπως είναι αυτά που αναστέλλουν το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ) και αυτά που ανταγωνίζονται τους υποδοχείς της αγγειοτασίνης ΙΙ (Σαρτάνες).

Βέβαια πρέπει να έχουμε στον νου ότι η μικρότερη πίεση κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία αν ξυπνήσει ο υπερτασικός για να ουρήσει.

Περισσότερα για την Υπέρταση και τον Σ.Διαβήτη μπορείτε να δείτε σε άλλες αναρτήσεις της ιστοσελίδας.

συσκευη μετρσησης διαβητη

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :