'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

Ενημερώθηκε στις 27/9/2017

Τελικά μετά από πολλές διχογνωμίες οι ειδικοί αποφάσισαν, βάσει αποδείξεων, σε ποιους θα χορηγούμε ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους ούτως ώστε να μην πάθουν για πρώτη φορά έμφραγμα ή θρομβωτικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (πρωτογενής πρόληψη).

Εννοείται ότι ασπιρίνη χορηγείται οπωσδήποτε μετά από έμφραγμα ή θρομβωτικό εγκεφαλικό (δευτερογενής πρόληψη).

Η ασπιρίνη δρα ωφέλιμα, εμποδίζοντας την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και συνεπώς την δημιουργία θρόμβων. Το έμφραγμα γίνεται λόγω πλήρους διακοπής της ροής του αίματος που δημιουργείται από θρόμβωση πάνω σε αθηρωματική πλάκα.

Όμως όταν χορηγούμε ασπιρίνη, λόγω του ότι εμποδίζεται η  δημιουργία θρόμβων, μπορεί να συμβεί σαν παρενέργεια αιμορραγία είτε από το στομάχι είτε στον εγκέφαλο.

δφγ slide_13

Γι’ αυτό πρέπει να ξέρουμε σε ποιους το όφελος από τη χορήγηση της είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο αιμορραγίας από αυτήν.

*Πρόσφατα, πριν ένα μήνα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) μαζί με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία (ADA), εξέδωσαν δήλωση – ανακοίνωση που αφορά την πρωτογενή πρόληψη σε διαβητικούς.

διαβητησ

Συνιστούν την χορήγηση ασπιρίνης σε μικρή δόση (75 ως 162 mg την ημέρα), με οδηγία τύπου IIa (το όφελος είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο), σε όσους διαβητικούς έχουν 10ετή κίνδυνο εμφράγματος ή θρομβωτικού εγκεφαλικού, μεγαλύτερο από 10% και δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Αν ο 10ετής κίνδυνος είναι μεταξύ 5% και 10%, το όφελος είναι ίσο με τον κίνδυνο (οδηγία τύπου IIb).

http://circ.ahajournals.org/content/132/8/691.full

Ο 10ετής κίνδυνος για πρώτο έμφραγμα ή πρώτο εγκεφαλικό υπολογίζεται εύκολα μέσω του διαδικτύου, με ένα εργαλείο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας/Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (AHA/ACC), στην διεύθυνση: http://www.cvriskcalculator.com/

*Το 2014   η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) μαζί με την Αμερικανική Εταιρία Εγκεφαλικών (ASA), εξέδωσαν οδηγίες όπου μεταξύ των άλλων, συνιστούν την καθημερινή χορήγηση ασπιρίνης και στατίνης για την πρόληψη θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου και σε ασυμπτωματικούς (επιπλέον των συμπτωματικών) με στένωση των καρωτίδων. Η οδηγία αυτή είναι τύπου I (το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο).

 http://stroke.ahajournals.org/content/45/12/3754.full

carotid-artery-disease

*Υπ’ όψιν ότι το 2014 ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) γνωμοδότησε κατά της χορήγησης ασπιρίνης για πρωτογενή πρόληψη.

*Η Αμερικανική ομάδα παροχής προληπτικών υπηρεσιών (USPSTF) εξέδωσε νέες οδηγίες (2016) για την πρωτογενή πρόληψη με χαμηλές δόσεις ασπιρίνης, αφού συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 11 μελετών που αφορούσαν υγιείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (συμπεριέλαβαν διαβητικούς και υπερτασικούς μεταξύ των άλλων).

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, έδειξαν μείωση κατά 22% των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων, μείωση κατά 14% των μη θανατηφόρων θρομβωτικών εγκεφαλικών και μείωση κατά 6% των θανάτων από όλες τις αιτίες (χωρίς να μειώνονται οι θάνατοι από εμφράγματα και θρομβωτικά εγκεφαλικά).

factors-that-contribute-to-increased-cv-risk

Συνιστούν λοιπόν χορήγηση ασπιρίνης 100 mg, σε υγιείς με καρδιαγγειακό κίνδυνο μεγαλύτερο από 10% στην επόμενη δεκαετία (όπως και για όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου) μόνο αν είναι μεταξύ 50 ως 59 ετών, έχουν προσδόκιμο ζωής περισσότερο από 10 χρόνια, δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας και είναι διατεθειμένοι να παίρνουν καθημερινά την ασπιρίνη για τα επόμενα 10 χρόνια.

Για όσους είναι 60 ως 69 ετών, με τις ίδιες προϋποθέσεις με τους προηγούμενους, επειδή το όφελος είναι ίδιο με τον κίνδυνο, αφήνουν την απόφαση για λήψη ή μη ασπιρίνης, στους ιδίους.

Για τους μικρότερους από 50 και τους μεγαλύτερους από 70 ετών, δεν συνιστούν κάτι, γιατί όπως αναφέρουν τα δεδομένα δεν είναι επαρκή.

http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/draft-recommendation-statement/aspirin-to-prevent-cardiovascular-disease-and-cancer

Όμως στις τελευταίες οδηγίες της, στις 23 Μαΐου 2016, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία, με οδηγία τύπου ΙΙΙ, αποτρέπει την χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών για πρωτογενή πρόληψη.

H ADA (Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία) στις τελευταίες οδηγίες της το 2017 συνιστά προληπτική (πρωτογενή) χορήγηση Ασπιρίνης σε όσους Διαβητικούς είναι μεγαλύτεροι από 50 ετών, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας (υπολογίζεται με το score HAS-BLED) και παρουσιάζουν ταυτόχρονα Υπέρταση ή αυξημένη LDL Χοληστερίνη ή Καπνίζουν ή έχουν Νεφρική Ανεπάρκεια (ή πρωτεΐνουρία).

http://care.diabetesjournals.org/content/diacare/suppl/2016/12/15/40.Supplement_1.DC1/DC_40_S1_final.pdf

Σε μια μελέτη από τη Σουηδία, 25 Σεπτεμβρίου 2017, φάνηκε ότι αν διακοπεί η λήψη Ασπιρίνης αυξάνεται γρήγορα, σε μικρό βαθμό ο κίνδυνος Καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Σ’ αυτήν φάνηκε απόλυτη αύξηση του Καρδιαγγειακού κινδύνου κατά 0.69% σε περίοδο 1 χρόνου (ή ένα επιπλέον Καρδιαγγειακό επεισόδιο σε 1 ανά 146 ανθρώπους ανά έτος).

http://circ.ahajournals.org/content/136/13/1183

 

Βάσει των ανωτέρων βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν τα κομμάτια του πάζλ να μπαίνουν στην θέση τους, όσον αφορά την χορήγηση της ασπιρίνης για πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ας περιμένουμε λίγο ακόμη, να τελειώσουν μελέτες που είναι σε εξέλιξη για να αποκρυσταλλώσουμε γνώμη για το θέμα !!

Risk-factor

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :