'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ

ΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ

Οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος πέραν των συνηθισμένων για τον κάθε τόπο, κυρίως οι χαμηλές και λιγότερο οι αυξημένες, θεωρούνται υπεύθυνες για το 7% περίπου των θανάτων που δεν οφείλονται σε δυστυχήματα. Αυτοί προκαλούνται κυρίως από καρδιαγγειακές και πνευμονικές αιτίες.

Οι θάνατοι αυξάνονται κυρίως στις ευαίσθητες ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι φτωχότεροι και όσοι έχουν χρόνια πάθηση.

Οι θάνατοι αυτοί κατά περίεργο τρόπο, σχετίζονταν λιγότερο με τις ακραίες θερμοκρασίες και περισσότερο με τις μη ακραίες θερμοκρασίες (πιθανώς λόγω προσαρμογής ή/και αποφυγής εξόδου από το σπίτι ή/και αποτελεσματικότερου κράτους σ’ αυτές).

cold gr2

 

 

 

cold F4.large (2)

Οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμόζονται μακροχρόνια, μέχρι κάποιο βαθμό, στις αλλαγές των θερμοκρασιών στο μέρος που ζουν.

Οι θάνατοι αυξάνονται όσο περισσότερο ασυνήθιστες είναι οι θερμοκρασίες για το μέρος που είναι προσαρμοσμένοι οι άνθρωποι. (π.χ. στη Σιβηρία δεν αυξάνονται οι θάνατοι από τη μείωση της θερμοκρασίας).

Υπ’ όψιν ότι αν φυσά και βοριάς τότε η θερμοκρασία που αισθανόμαστε είναι μικρότερη. Π.χ. αν υπάρχει θερμοκρασία 5 βαθμών και υπάρχει βοριάς 20 χιλιομέτρων, τότε αισθανόμαστε τη θερμοκρασία σαν να είναι 1.1 βαθμοί.

https://www.weather.gov/epz/wxcalc_windchill

Η ιδανική θερμοκρασία, όπου παρατηρούνται οι λιγότεροι θάνατοι είναι διαφορετική για κάθε τόπο (περίπου η 75η θέση από πλευράς συνόλου θερμοκρασιών του κάθε τόπου), π.χ. στην Αγγλία κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 βαθμών, ενώ στην Ιταλία, Ισπανία (και πιθανώς και στην Ελλάδα) κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου.

cold image_xlarge

Όσον αφορά την υπερβολική ζέστη, οι θάνατοι αυξάνονται λιγότερο απ’ αυτήν συγκριτικά με τους θανάτους από το κρύο και κυρίως μέσα στις επόμενες 4 -5 μέρες από καύσωνα.

Όσον αφορά στο κρύο, έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1 βαθμό Κελσίου πτώσης της θερμοκρασίας, αυξάνονται οι θάνατοι, από όλες τις αιτίες, σχεδόν κατά 0.5% (!!), μέσα στις επόμενες 12 -15 μέρες.

https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(15)01710-5/fulltext

cold climatogy_temperature

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ

Η έκθεση στο ασυνήθιστο κρύο προκαλεί αγγειόσπασμο (αυξάνεται η αρτηριακή πίεση), αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος, οπότε προκαλούνται θρομβώσεις (αυξάνονται τα επεισόδια στηθάγχης, τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια), προκαλεί βρογχόσπασμο (οπότε αυξάνονται οι πνευμονικές λοιμώξεις) κλπ.

Επιπλέον τα τζάκια προκαλούν μόλυνση του αέρα, τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική και επιπλέον ο χειμώνας είναι η εποχή της γρίπης.

cold Dtk3IpHXQAAU310

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ ?

# Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι το κρύο και η σωματική εργασία αυξάνουν το φορτίο στην καρδιά, οπότε πρέπει να τα αποφεύγουμε, αν δεν είναι απολύτως αναγκαία (μπορεί να προκαλέσουν στηθάγχη και έμφραγμα).

Συνεπώς πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα του καρδιακού πόνου (στηθάγχη και ισοδύναμα της).

# Αν δεν χρειάζεται να βγούμε από το σπίτι, το αποφεύγουμε (ιδίως αν έχουμε στεφανιαία νόσο ή πνευμονική νόσο) και αν είναι απαραίτητο, ντυνόμαστε καλά (πολλά στρώματα προστασίας), φορούμε γάντια και καπέλο (μερικοί βόρειοι λαοί λένε ότι δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά κακό ντύσιμο !).

# Φροντίζουμε να έχουμε εμβολιαστεί για τη γρίπη κάθε χρόνο, από το φθινόπωρο και για όσους προβλέπεται πρέπει να εμβολιαστούν απέναντι στον πνευμονιόκοκκο.

# Ασκούμαστε μέσα στο σπίτι (ή σε γυμναστήριο για τους νεώτερους χωρίς προβλήματα υγείας).

# Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα ή την παλιά γνωστή θερμοφόρα, τρώμε υγιεινά και πίνουμε ζεστά ροφήματα.

# Εξυπακούεται ότι δεν καπνίζουμε και δεν πίνουμε αλκοόλ.

# Αν παρουσιαστεί πυρετός ή βήχας συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, ξεκουραζόμαστε και πίνουμε άφθονα ζεστά υγρά (π.χ. σούπες, τσάι κλπ.).

# Επίσης μαθαίνουμε τεχνητή ανάνηψη για την περίπτωση που κάποιος γνωστός ή άγνωστος, πέσει κάτω και δεν αναπνέει.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/cold-weather-and-cardiovascular-disease

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62114-0/fulltext

https://academic.oup.com/aje/article/168/12/1397/155356

https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/heat-and-health-2/assessment

http://www.ag-myresearch.com/uploads/1/3/8/6/13864925/2014_guo_epidem.pdf

https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4306

https://www.heart.org/en/news/2019/12/11/cold-heart-facts-why-you-need-to-watch-out-in-winter

cold shoveling-snow

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :