Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ SARS-CoV-2 (COVID-19)

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ SARS-CoV-2 (COVID-19)

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ Covid 19 (Ιανουάριος 2022)

Οι τελευταίες οδηγίες (Ιανουάριος 2022) του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας των Η.Π.Α. (ΝΙΗ), συνιστούν σε όσους βρεθεί μόλυνση με Covid 19 (πρώτες 5 μέρες), δεν χρειάζονται Οξυγόνο, και είναι υψηλού κινδύνου π.χ. οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών (ή άνω των 65 ετών με ένα ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα), οι ανοσοκατασταλμένοι, οι πνευμονοπαθείς, οι καρδιοπαθείς, όσοι έχουν Σ. Διαβήτη, όσοι έχουν Υπέρταση, όσοι είναι Υπέρβαροι κλπ.):

Τα φάρμακα έχουν την εξής σειρά προτίμησης: Paxlovid (από το στόμα Αντι-ικό της Pfizer) > Sotrovimab (εξουδετερωτικό μονοκλωνικό αντίσωμα) > Remdesivir (ενδοφλέβιο Αντι-ικό) > Mulnopavir (από το στόμα Αντι-ικό της Merck)

>> Επιπλέον για την ίδια ομάδα ασθενών συνιστούν αποφυγή προληπτικής χορήγησης Κορτιζονούχων φαρμάκων, Αντιβιοτικών (π.χ. Azithromycin, Doxycycline) και αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, εκτός και αν υπάρχει ένδειξη χορήγησης για αυτά.

>> Όποιο φάρμακο εχορηγείτο πριν την Covid 19, συνεχίζει να χορηγείται.

https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/management/clinical-management/nonhospitalized-adults–therapeutic-management/

Τις πρώτες μέρες η προσπάθεια είναι να ανακοπεί ο πολλαπλασιασμός του ιού, ή να μην εισέρχεται στα κύτταρα.

Σε όσους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, χορηγούνται φάρμακα εναντίον Kυτταροκινών ή των μονοπατιών στο εσωτερικό του κυττάρου μου μεταφέρουν την εντολή από τον υποδοχέα σε γονίδιο-α στον πυρήνα (π.χ. αναστολείς JAK).

Το Ρaxlovid είναι συνδυασμός Nirmatrelvir + Ritonavir.

Το Sotrovimab είναι εξουδετερωτικό μονοκλωνικό αντίσωμα (Xevudy) που έδειξε σχετική μείωση εισαγωγής σε νοσοκομείο ή θανάτου 80% (1% vs 7%).

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2107934

[Άλλα εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα είναι ο συνδυασμός  bamlanivimab + etesevimab (της Lilly) και ο συνδυασμός casirivimab + imdevimab (της REGEN-COV)]

Το Sotrovimab εγκρίθηκε πρόσφατα, όπως πρόσφατα εγκρίθηκε και ένα αντιφλεγμονώδες, το Baricitinib σε όσους έχουν βαρειά ή κρίσιμη Covid 19. Αυτό είναι αναστολέας JAK (χορηγείται σε Ρευματοειδή Αρθρίτιδα) και χορηγείται σε περίπτωση υπερβολικής διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος, μαζί Κορτιζόνη.

covid -Paxlovid-deal-will-provide-Covid-19-drug-to-less-wealthy-nations.-Pink-Sheet-1024x5751

Επιτέλους εμφανίστηκαν 2 φάρμακα ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ που εμποδίζουν τον ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19.

Αυτά ιδανικά χορηγούνται άμεσα με την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος και ιδανικότερα με τη θετικοποίηση του PCR (μοριακό τεστ) πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οι μελέτες (φάσης 2/3) και στα 2 φάρμακα είναι τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές με ψευδοφάρμακο στο άλλο σκέλος.

[Υπ’ όψιν ότι εξ’ αιτίας του μεγάλου οφέλους τους, του επείγοντος λόγω της πανδημίας (και του κέρδους) τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρίες αφορούν τους πρώτους ανθρώπους από όσους θα συμμετέχουν τελικά σ’ αυτές τις μελέτες.]

Και τα 2 φάρμακα περιμένουν έγκριση από το Αμερικανικό FDA και το Ευρωπαϊκό ECDC.

>> Το ένα το παράγει η Merck (MSD) με τη Ridgeback Biotherapeutics, λέγεται Molnupiravir και μειώνει σχεδόν κατά 50% τις εισαγωγές σε νοσοκομείο ή το θάνατο μέχρι την 29η μέρα ( 7.3% vs 14.1% στο ψευδοφάρμακο).

Αυτό το φάρμακο ήδη εγκρίθηκε για χορήγηση στην Αγγλία.

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04575597

>> Το άλλο το παράγει η Pfizer, λέγεται Paxlovid και μειώνει κατά 89% τις εισαγωγές σε νοσοκομείο ή το θάνατο μέχρι την 28η μέρα (0.8% vs 7% στο ψευδοφάρμακο) σε παχύσαρκους και άλλους ανθρώπους αυξημένου κινδύνου.

Αυτό περιέχει το συνδυασμό της Nirmatrelvir + ενός άλλου παλαιότερου αντι-ιικού φαρμάκου του Ritonavir.

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04960202

covid cas14618-toc-0001-m

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥ SARS-CoV-2

Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ιός RNA μονής έλικας (positive-sense single-stranded RNA ή ssRNA) και μέσω του RNA του δίνει εντολές στα κύτταρα του σώματος για τον πολλαπλασιασμό του.

Το μολυσμένο κύτταρο προσφέρει τα υλικά του, την ενέργεια του και τα οργανίδια του για τη σύνθεση νέου ιικού RNA και ιικών πρωτεϊνών για την κατασκευή χιλιάδων νέων αντιγράφων ιών SARS-CoV-2.

Έτσι το RNA του ιού παράγει πρωτεΐνες στα ριβοσώματα του μολυσμένου κυττάρου. Αυτές είναι δομικές πρωτεΐνες του ιού και πρωτεΐνες ένζυμα που χρειάζεται ο ιός για την αντιγραφή του RNA του.

Οι δομικές πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του περιβλήματος του ιού, της spike πρωτεΐνης του (που αγκιστρώνεται στους ACE 2 υποδοχείς των επιθηλιακών κυττάρων) κλπ. και το σπουδαιότερο ένζυμο πρωτεΐνη είναι η RNA εξαρτώμενη RNA πολυμεράση (RNA-dependent RNA polymerase ή RdRp) που αντιγράφει το RNA του ιού.

Για την αντιγραφή του RNA του ιού η RdRp μετατρέπει το θετικό RNA σε αρνητικό RNA και ξανά σε θετικό RNA που χρησιμοποιείται στους νέους ιούς αντίγραφα.

covid fphar-12-616993-g001

 >> Το Molnupiravir της Merck (MSD) δρα στην RNAdependent RNA polymerase (που είναι υπεύθυνη για την αντιγραφή του RNA του ιού) και προκαλεί λάθη, ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ RNA ΤΟΥ ΙΟΥ (αυξάνει τις μεταλλάξεις κατά τη μετάβαση της βάσης Γουανίνης σε  Αδενίνη και τις μεταλλάξεις κατά τη μετάβαση της βάσης Κυτοσίνης σε Ουρακίλη).

covid gr5_lrg

>> Το Paxlovid της Pfizer είναι αναστολέας πρωτεάσης (protease inhibitor) και δρα με άλλο μηχανισμό στα ένζυμα της πρωτεάσης μετά από τη δημιουργία – μετάφραση τους στα ριβοσώματα του μολυσμένου κυττάρου.

Έτσι ΣΤΑΜΑΤΑ η ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΑΣΗΣ. Αυτές “ΚΟΒΟΥΝ” ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ (πρωτεΐνης), οπότε ΔΕΝ δημιουργούνται τα δραστικά ένζυμα που χρειάζονται για την αντιγραφή, την ωρίμανση και την είσοδο νέων ιών στα κύτταρα.

covid image002-3jp8fe9-7ca6d

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.nature.com/articles/s41594-021-00651-0

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cas.14618

https://www.jbc.org/article/S0021-9258(21)00563-9/fulltext

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fchem.2021.622898/full

covid 41594_2021_651_Fig5_HTML

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :