Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Πρόσφατα δοκιμάστηκε μια νέα θέση τοποθέτησης ειδικού ηλεκτροδίου βηματοδότησης που χορηγεί τον ηλεκτρισμό στην αριστερή πλευρά του μεσοκοιλιακού διαφράγματος [LV septal pacing (LVs pacing)].

Το ηλεκτρόδιο εισέρχεται από φλέβα στη δεξιά κοιλία, τρυπά το μεσοκοιλιακό διάφραγμα (χωρίς να το διαπεράσει) και φτάνει κοντά στο ενδοκάρδιο της αριστερής πλευράς του μεσοκοιλιακού διαφράγματος (όπου χορηγεί τον ηλεκτρισμό).

http://www.onlinejacc.org/content/75/4/347

pace F1.large (22)

 Αυτός ο τρόπος βηματοδότησης βοηθά να ακολουθείται σχεδόν η φυσιολογική πορεία του ηλεκτρισμού στις κοιλίες της καρδιάς (όπως μας έκανε ο Θεός) με στόχο την αποδοτικότερη εκτόξευση αίματος από την αριστερή κοιλία στην αορτή (όγκος παλμού) και μοιάζει στο αποτέλεσμα με την αμφικοιλιακή βηματοδότηση (CRT).

Η τοποθέτηση του ηλεκτροδίου έτσι, θεωρείται πιο εύκολη από την τοποθέτηση του στο δεμάτιο του His (HB pacing).

Η βηματοδότηση χρειάζεται:

α) Σε περιπτώσεις συμπτωματικής βραδυκαρδίας ή συμπτωματικών παύσεων (από νόσο του φλεβοκόμβου ή από κολποκοιλιακό αποκλεισμό).

β) Σε ορισμένες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας για να συγχρονιστεί η σύσπαση της αριστερής με τη δεξιά κοιλία (CRT) ώστε να αυξηθεί το αίμα που εκτοξεύεται στην αορτή (και στη συνέχεια στις αρτηρίες όλου του σώματος).

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCEP.115.003344

pace 2e003344fig01 (1)

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :