Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΝΕΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΜΕ ΔΥΟ ΕΝΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

ΝΕΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΜΕ ΔΥΟ ΕΝΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Χθές δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης ORION-1 στο ιατρικό περιοδικό ΝΕJM, που αφορούν την μείωση της κακής- LDL Χοληστερίνης για περισσότερο από 180 μέρες με ένα ενέσιμο φάρμακο- ολιγονουκλεοτίδιο siRNA (small interfering RNA) το Inclisiran, που σταματά την παραγωγή του ενζύμου PCSK9.

Νεώτερα για το Inclisiran και τη Χοληστερίνη ανακοινώθηκαν στο Αμερικανικό Καρδιολογικό Συνέδριο του 2019.

incli ALNY-ILLUS_01_RNAiNaturalProcess

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΖΥΜΟ PCSK9

Για να διατηρηθούν πάνω από κάποιο όριο τα επίπεδα της κακής- LDL Χοληστερίνης στο αίμα, το συκώτι μας παράγει το ένζυμο- πρωτεΐνη PCSK9.

Η PCSK9 ενώνεται με τους υποδοχείς της LDL που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων και οδηγεί στην καταστροφή τους, ώστε να μην ξαναχρησιμοποιηθούν για να αφαιρέσουν από το αίμα (και να την εισάγουν μέσα στο κύτταρο) την LDL Χοληστερίνη.

pc Slide4

Μειώνοντας την LDL Χοληστερίνη στο αίμα μειώνονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, γιατί δεν δημιουργούνται αθηροσκληρωτικές πλάκες που να στενεύουν τον αυλό των αρτηριών.

Πριν λίγο καιρό είχαμε την έγκριση ενέσιμων πανάκριβων φαρμάκων- μονοκλωνικών αντισωμάτων που μπλοκάρουν τη δράση της PCSK9, ώστε να υπάρχει περίσσεια LDL υποδοχέων στην επιφάνεια των κυττάρων.

Αυτά τα φάρμακα- μονοκλωνικά αντισώματα είναι η Alirocumab (Praluent της εταιρίας Sanofi) και η Evolocumab (Repatha της εταιρίας Amgen).

incl Slide4

Αυτά μπορεί να χορηγηθούν, αν με το συνδυασμός της μέγιστης ανεκτής δόσης ισχυρής Στατίνης και Εζετιμίμπης δεν καταφέρει επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της LDL σε λιγότερο από 100* mg/dL (ή πάνω από 50% μείωση της LDL) σε περίπτωση σοβαρής κλινικής καρδιαγγειακής νόσου.

pcks9-nrd3879-f1 (1)

Άλλη εταιρία σκέφτηκε (κίνητρο το κέρδος γαρ) ότι αντί για την αναστολή της δράσης του ενζύμου PCSK9, να μειώσει την παραγωγή του στο ήπαρ με γενετικό τρόπο.

incl g216691moi003  

Έτσι με μια ένεση του συνθετικού ολιγονουκλεοτιδίου Inclisiran (siRNA) καταστρέφεται εκλεκτικά το m RNA που οδηγεί στη δημιουργία του ενζύμου PCSK9. Η δράση μιας ένεσης διατηρεί μείωση της LDL χοληστερίνης κατά 51% στις 180 μέρες μετά.

Ίσως φτάσει η εποχή που με 2 ενέσεις τον χρόνο θα μειώνουμε τη δημιουργία των αθηροσκληρωτικών πλακών.

Επίσης για τη μείωση της LDL χοληστερίνης έχει δοκιμαστεί ένα άλλο φάρμακο- ASO, που δρα και αυτό με γονιδιακό μηχανισμό, το Μipomersen (Kynamro).

Αυτό μειώνει την παραγωγή της Απολιποπρωτεΐνης Β 100 (apoB 100) ώστε να μειωθούν όλα τα αθηρογόνα σωματίδια που έχουν την  apoB 100. Αυτό χορηγείται για τη θεραπεία της ομόζυγης οικογενούς υπερχοληστεριναιμίας (homozygous familial hypercholesterolemia- HoFH).

Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος της γενετικής παρέμβασης προς όφελος (?) ελπίζω της υγείας. Ή αλλιώς όταν οι επιστήμονες το παίζουν Θεοί !!

 http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1615758#t=articleBackground

incl g216691moi015

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :