Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΟΙ ΠΡΑΖΟΛΕΣ (ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ) ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΟΙ ΠΡΑΖΟΛΕΣ (ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ)  ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Χθες ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Νεφρολογική Εταιρία (ASN) ότι τα φάρμακα που μειώνουν την έκκριση του γαστρικού οξέως και ανήκουν στην ομάδα των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (Πραζόλες π.χ. Nexium, Losec και άλλες) σχετίζονται  με αύξηση περίπου κατά 35% του κινδύνου Χρονίας Νεφρικής Ανεπάρκειας (Χ.Ν.Α.).

Πιθανώς η Χ.Ν.Α. οφείλεται σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας διάμεσης νεφρίτιδας.

Οι επικεφαλείς της μελέτης κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αφού έλεγξαν τα δεδομένα περισσότερων από 240.000 ανθρώπων που έλαβαν Πραζόλες μεταξύ του 1997 και του 2014.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν μια άλλη ομάδα φαρμάκων για την μείωση της έκκρισης του γαστρικού οξέως, τους ανταγωνιστές των Η2 ισταμινικών υποδοχέων (Tagamet και Ρανιτιδίνη-Zantac) δεν παρουσίασαν αύξηση της Χ.Ν.Α..

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει σε συνέδριο της ASN στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας (3 ως 8 Νοεμβρίου).

https://www.asn-online.org/education/kidneyweek/2015/KW15_Onsite_Program.pdf

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs- Πραζόλες) χρησιμοποιούνται κυρίως για την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, το έλκος του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου, σε όσους λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στο σύνδρομο Zollinger-Ellison.

Η ομάδα των Πραζολών έχει απασχολήσει τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) που εξέδωσε 3 ανακοινώσεις – ειδοποιήσεις γι’ αυτές τα τελευταία χρόνια.

Η μια αφορούσε την  μείωση του μαγνησίου του οργανισμού, σε όσους τις έπαιρναν συνεχώς περισσότερο από 3 μήνες. Το μειωμένο μαγνήσιο στο αίμα προκαλεί κράμπες, αρρυθμίες και σπασμούς. http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/DrugSafetyPodcasts/ucm246866.htm

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορούσε σε χορήγηση Πραζολών και διάρροια που επιμένει και οφείλεται στο μικρόβιο clostridium dificille (κυρίως σε ηλικιωμένους με άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις ή σε ανθρώπους που πήραν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος).

http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm290510.htm

Και η τρίτη ανακοίνωση αφορούσε την πιθανή αύξηση καταγμάτων (ισχίου, σπονδυλικής στήλης, καρπού) ιδίως σε ανθρώπους με οστεοπόρωση, που είτε πήραν τις Πραζόλες για διάστημα μεγαλύτερο του έτους ή τις πήραν σε μεγάλη δόση.

http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/PostmarketDrugSafetyInformationforPatientsandProviders/ucm213206.htm

Επίσης οι Πραζόλες μειώνουν στον οργανισμό την βιταμίνη B12, την βιταμίνη C, το ασβέστιο και τον σίδηρο.   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110863/

Επιπλέον ορισμένες Πραζόλες (κυρίως η ομεπραζόλη και η εσομεπραζόλη) μειώνουν την μετατροπή της κλοπιδογρέλης (αντι-αιμοπεταλιακό προ-φάρμακο) στους ενεργούς μεταβολίτες της, οπότε ίσως μειώνεται η αντιαιμοπεταλιακή ισχύς της.

Αυτές οι δυο Πραζόλες καλύτερα να αποφεύγονται μέχρι να έχουμε τελεσίδικα συμπεράσματα από νέες τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές μελέτες. Η κλοπιδογρέλη συγχορηγείται μαζί με ασπιρίνη σε οξέα στεφανιαία σύνδρομα και μετά από τοποθέτηση stent (για 1 χρόνο).

Μετά από τα πιο πάνω ευρήματα η χρήση των Πραζολών συστήνεται εφ’ όσον τηρούνται αυστηρά οι ιατρικές οδηγίες για τη χορήγηση τους και μόνο για τις ενδείξεις που αυτές έχουν. Αν κάποιοι τις παίρνουν μόνοι τους, πρέπει να προσέξουν να μην τις λάβουν πάνω από 3 φορές τον χρόνο και κάθε φορά όχι περισσότερο από 14 μέρες.

Επίσης πρέπει να παρακολουθείται οπωσδήποτε η νεφρική λειτουργία (κάθαρση της κρεατινίνης) και το Μαγνήσιο του αίματος σε συχνά χρονικά διαστήματα.

Losec

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :