Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΟΣΟΙ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΙΛΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΠΗ

ΟΣΟΙ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΙΛΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΠΗ

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Lancet έδειξε ότι η δίαιτα με πολλούς ή με λίγους υδατάνθρακες μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext

Όσοι λαμβάνουν το 50% των θερμίδων τους μέσω των υδατανθράκων έχουν μεγαλύτερη επιβίωση από όσους στη δίαιτα τους χρησιμοποιούν περισσότερους ή λιγότερους.

Αν αντικατασταθεί μέρος των υδατανθράκων με ΦΥΤΙΚΗΣ προέλευσης πρωτεΐνη και λίπος (π.χ. όσπρια, ξηροί καρποί,  λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά κλπ.) ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ η ζωή.

Αντίθετα αν η αντικατάσταση των θερμίδων από τους υδατάνθρακες, γίνει με ΖΩΙΚΗΣ προέλευσης πρωτεΐνη και λίπος ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ η ζωή.

CARBOH gr1

Υπ’ όψιν ότι τα φαγητά περιέχουν 3 είδη υδατανθράκων, τα απλά ζάχαρα, τους σύνθετους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες.

 Γενικά προτιμάται η πρόσληψη φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων τα δε απλά ζάχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη), πρέπει να λαμβάνονται όπως αυτά υπάρχουν αυτούσια στα τρόφιμα π.χ. στα φρούτα στο γάλα και αλλού και όχι σε μορφή ζάχαρης ή γλυκών.

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :