Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Η ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Επιτέλους ένα φτηνό φάρμακο, η Κολχικίνη (σε δόση 0.5 mg/ημέρα), για όσους παρουσιάσουν έμφραγμα μυοκαρδίου τύπου 1 (STEMI / N-STEMI), έρχεται να προστεθεί στη γνωστή 5άδα των διαθέσιμων ήδη φαρμάκων.

(Η γνωστή 5άδα είναι: Ασπιρίνη, Κλοπιδογρέλη (ή Τικαγρελόρη), β-Αναστολέας, Στατίνη και α-ΜΕΑ).

Η Κολχικίνη στη μελέτη COLCOT που ανακοινώθηκε χθες σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΑΗΑ) βρέθηκε να μειώνει (σε διάστημα 22 μηνών) κυρίως την ανάγκη της επείγουσας νέας αγγειοπλαστικής κατά 50% και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά κατά 74%.

Παρενέργειες συγκριτικά με ψευδοφάρμακο ήταν ναυτία και πνευμονία (0.9% vs 0.4%)

Υπ’ όψιν ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Καναδική κυβέρνηση και όχι από εταιρία.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1912388?query=RP

Μετά τη μελέτη COLCOT περιμένουμε να υπάρξει οδηγία για τη χρησιμοποίηση της μετά από έμφραγμα.

stem-h9991301_004_pi

Υπ’ όψιν ότι η Κολχικίνη χρησιμοποιείται ήδη στην ιατρική για ουρική αρθρίτιδα (6μηνη προφύλαξη με 0.5–1 mg/ημέρα), για οξεία περικαρδίτιδα (3μηνη θεραπεία με 0.5–1 mg/ημέρα), για υποτροπή περικαρδίτιδας (> 6μηνη θεραπεία με 0.5–1 mg/ημέρα)

H ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ

Η Κολχικίνη είναι ένα αρχαίο φάρμακο που προέρχεται από το φυτό Κρόκος Φθινοπωρινός (Colchicum autumnale) και χρησιμοποιείται στην ουρική αρθρίτιδα, στην οξεία και υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα, στον οικογενή Μεσογειακό πυρετό, σε ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις όπως η νόσος του Behcet’s και αλλού.

Αυτή δρα εμποδίζοντας τις αλλαγές του σχήματος και της κίνησης των κυττάρων. [Εμποδίζει τη δημιουργία των μικροσωληνίσκων του κυτταροσκελετού μέσω ένωσης της, με τις πρωτεΐνες α και β tubulin (dimmers). Επίσης δρα εναντίον της φλεγμονής μειώνοντας τη δημιουργία του NLRP3 inflammasome και ακολούθως της σπουδαιότερης, αρχικής Ιντερλευκίνης ΙL-Iβ.]

http://heart.bmj.com/content/102/8/590

Στη μελέτη LoDoCo (Low-Dose Colchicine) χορηγήθηκε Κολχικίνη σε μικρή δόση, 0.5 mg/ημέρα σε ανθρώπους με σταθερή στεφανιαία νόσο για 3 χρόνια. Φάνηκε να μειώνει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου (STEMI ή NSTEMI) σε τεράστιο ποσοστό (4.6% vs 13.6%, περίπου 1:3 συγκριτικά με τη μη χορήγηση), με μόνο μειονέκτημα την αύξηση των γαστρεντερικών παρενεργειών όπως της διάρροιας (περίπου 2.5%) και των μυαλγιών (1%).

Γενικά οι σοβαρές παρενέργειες της είναι σπάνιες όπως φαίνεται σε ασθενείς με Οικογενή Μεσογειακό Πυρετό που την λαμβάνουν για χρόνια (ήπαρ, ουδετεροπενία, ραβδομυόλυση).

https://bmccardiovascdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12872-015-0068-3

http://www.onlinejacc.org/content/61/4/404

http://www.cochrane.org/CD011047/VASC_effects-and-safety-long-term-use-colchicine-heart-disease

Πρόσφατα μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση Κολχικίνης 0.5 mg/ημέρα για 1 χρόνο, μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, μειώνει το συνολικό αθηρωματικό φορτίο όπως φαίνεται με αξονική τομογραφία (CTA).

stem colch-nrrheum.2014.32-f2

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :