Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΕΚΤΥΠΩΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ

Η ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΕΚΤΥΠΩΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια και χρησιμοποιούνται κυρίως για δημιουργία οικονομικών πρωτοτύπων μινιατουρών (π.χ. αυτοκίνητων) από την βιομηχανία. Ποιος το περίμενε ότι αυτή η τεχνολογία θα αποτελούσε την εξελισσόμενη τώρα επανάσταση στην Ιατρική !

Πρόσφατα οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην ιατρική και την βιολογία και ονομάζονται Βιοεκτυπωτές 3 διαστάσεων.
Με τη χρήση ειδικού προγράμματος τρισδιάστατου σχεδιασμού (3D-CAD), ο βιοεκτυπωτής 3 διαστάσεων, που χρησιμοποιεί κάτι σαν ρομποτικό βραχίονα, εναποθέτει ζωντανά κύτταρα σε πολύ λεπτές στρώσεις, που σιγά-σιγά, στρώση πάνω στην στρώση, δημιουργούν ένα τρισδιάστατο όργανο, ή μια βαλβίδα ή ένα τμήμα οργάνου. Οι στρώσεις των κυττάρων εναποτίθενται σε ειδικό υδροζελέ.

Το σχέδιο (3D-CAD) δημιουργείται με την βοήθεια αξονικών ή μαγνητικών τομογραφιών του ασθενούς, έτσι όταν κατασκευαστεί αργότερα ένα όργανο, θα είναι ραμμένο στα μέτρα του ασθενούς. Τα κύτταρα που εναποθέτει ο ρομποτικός βραχίονας λαμβάνονται με βιοψία από το όργανο του ασθενούς που χρειάζεται ανακατασκευή- επιδιόρθωση. Μετά καλλιεργούνται σε ειδικά υλικά που τα κρατούν ζωντανά και τελικά τοποθετούνται στην σύριγγα ή τις σύριγγες (μία σύριγγα- “κεφαλή” ανά είδος κυττάρων) του εκτυπωτή από όπου εγχέονται στο ειδικό υδροζελέ.

Με την χρησιμοποίηση των Βιοεκτυπωτών 3 διαστάσεων έχουν δημιουργηθεί διάφοροι ιστοί, όπως όργανα για μεταμόσχευση, όργανα για έλεγχο φαρμάκων και “ανταλλακτικά”- τμήματα οργάνων. Με αυτούς θα έχουμε οικονομική και εξατομικευμένη θεραπεία του κάθε ασθενούς.

Ίσως σε μια δεκαετία δεν θα υπάρχει ανάγκη να αναζητεί κάποιος όργανο για μεταμόσχευση, αλλά αυτό θα κατασκευάζεται στο εργαστήριο ειδικά για αυτόν.
Αυτή την στιγμή οι ερευνητές προσπαθούν να τελειοποιήσουν την κατασκευή ζωντανών αγγείων (π.χ. στεφανιαίων αγγείων), καρδιακών βαλβίδων, ήπατος, νεφρού, δέρματος, αυτιού, οστών και άλλων οργάνων.

Η επόμενη ιατρική επανάσταση έρχεται !!

Μερικά άρθρα σχετικά με το θέμα.

εκτυπωτής_πρόσωποεκτυπωτής_πόδιεκτυπωτής_οστόεκτυπωτης_γνάθοςεκτυπωνοντας_μέρος_σώματος_2εκτυπωνοντας_μέρος_σώματος

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :