Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ALZHEIMER

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ALZHEIMER

Από το κέντρο έρευνας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μόντρεαλ είχαμε μια ελπιδοφόρο δημοσίευση για την αιτία και πιθανώς και για την θεραπεία της νόσου του Alzheimer. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1934590915003562

Σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν άνοια και οι περισσότεροι από αυτούς παρουσιάζουν νόσο του Alzheimer. Σ’αυτήν ο εγκέφαλος παρουσιάζει σταδιακά λιγότερα νεύρα και συνάψεις, οπότε και συρρικνώνεται. Η πιθανότητα να παρουσιαστεί η νόσος διπλασιάζεται ανά 5 ετία μετά την ηλικία των 65.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι η συσσώρευση σταγονιδίων με λίπη, που δημιουργούνται τοπικά στον εγκέφαλο, εμποδίζει την λειτουργία των νευρωνικών βλαστοκυττάρων του ενήλικα. Έτσι αυτά δεν διαφοροποιούνται για να αντικαταστήσουν τα τραυματισμένα ή κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Τα λίπη αυτά, παράγονται με αυξημένο ρυθμό όσο γερνούμε φυσιολογικά. Αν κάποιος όμως έχει γονίδια που ευνοούν την δημιουργία της νόσου του Alzheimer, τότε αυτά εμφανίζονται πολύ αυξημένα στον εγκέφαλο.

Στην νόσο του Alzheimer  τα νευρωνικά βλαστοκύτταρα φαίνονται ανενεργά. Υπ’ όψιν ότι και αυτά εκφυλίζονται (γερνούν) φυσιολογικά όσο μεγαλώνουμε.

Τα σταγονίδια με λίπος αποτελούνται από τριγλυκερίδια εμπλουτισμένα με το ολεϊκό λιπαρό οξύ. Χορηγώντας φάρμακα που εμποδίζουν την σύνθεση του ολεϊκού οξέος, μείωσαν την συσσώρευση των λιπαρών σταγονιδίων στον εγκέφαλο, οπότε αυξήθηκε η δραστηριότητα των νευρωνικών βλαστοκυττάρων.

Ευελπιστούν ότι με αυτήν την κατηγορία φαρμάκων, που εμποδίζουν την σύνθεση του ολεϊκού οξέος, θα έχουμε ένα νέο όπλο για την θεραπεία της νόσου του Alzheimer.

altz plaques_tangles

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :