Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ. ΔΙΑΒΗΤΗ, Η ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ A1C (HBA1C) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ. ΔΙΑΒΗΤΗ, Η ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ A1C (HBA1C) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ

Μπορεί να διαγνωστεί ο Σ. Διαβήτης ή o Προδιαβήτης μόνο με την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1C (HBA1C) ?

Η απάντηση είναι πως όχι.

Όμως ενώ η HbA1c ΔΕΝ συνιστάται για τη διάγνωση ούτε του Σ. Διαβήτη ούτε του Προδιαβήτη, αυτή χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της θεραπείας του Σ. Διαβήτη.

# Πριν μερικές μέρες, στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας στη Νέα Ορλεάνη, παρουσιάστηκε μια μελέτη που ερεύνησε τη χρησιμότητα της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) για τη διάγνωση του Σ. Διαβήτη.

Η HbA1c, στα όρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του Σ. Διαβήτη (>6.4%), δυστυχώς βρήκε μόνο τους 27 από τους 100 Διαβητικούς (ευαισθησία 27%).

https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/endo/78767

# Σε μια άλλη παλιότερη μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Η ευαισθησία της HbA1c (σε τιμή >6.4%) για τη διάγνωση του Σ. Διαβήτη ήταν μόνο 30% (δεν βρήκε τους 70 από τους 100 Διαβητικούς). Σε αντίθεση η ΟGTΤ (δες πιο κάτω) βρήκε το 90% των Διαβητικών.

http://care.diabetesjournals.org/content/42/Supplement_1/S13

http://care.diabetesjournals.org/content/33/3/562?ijkey=c59c8e2d2bf3346f66a59271191949421a053746&keytype2=tf_ipsecsha

# Σε άλλη μελέτη αναφέρεται ότι  για τη διάγνωση του Προδιαβήτη, η HbA1c δεν είναι ούτε ευαίσθητη (δηλαδή ανιχνεύει μόνο το 49% των Προδιαβητικών), ούτε ειδική (στο 21% όσων δεν έχουν Προδιαβήτη, λέει ψέματα ότι αυτοί έχουν).

https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6538

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

## Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία (ADA), θεωρεί ότι για τη διάγνωση του Σ. Διαβήτη και του Προδιαβήτη η χρησιμοποίηση της HbA1c είναι ίσης αξίας με τις εξετάσεις γλυκόζης αίματος.

http://care.diabetesjournals.org/content/42/Supplement_1/S13

diab prod-diabetestest-bsnumber-1

## Η Αμερικανική Εταιρία Κλινικών Ενδοκρινολόγων (AACE), συνιστά τη χρησιμοποίηση της HbA1c, μόνο για έλεγχο ύπαρξης Προδιαβήτη (αλλά πρέπει η διάγνωση του να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις γλυκόζης αίματος, π.χ. τιμή 140-199 mg/dL σε Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης).

http://outpatient.aace.com/type-2-diabetes/diagnosis-of-type2-diabetes-mellitus

## Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία ΔΕΝ συνιστά την χρησιμοποίηση της HbA1c για τη διάγνωση ούτε του Σ. Διαβήτη, ούτε του Προδιαβήτη.

https://drive.google.com/file/d/1L-zjpv1cYIWlItTDvlW_ljZR4q7esZkx/view

 

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ. ΔΙΑΒΗΤΗ

Οι 3 διαθέσιμες εξετάσεις για διάγνωση του Σ. Διαβήτη και του Προδιαβήτη δείχνουν διαφορετικά πράγματα.

α) Η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη  (HbA1c) δείχνει τον μέσο όρο της Γλυκόζης του αίματος στο τελευταίο 3μηνο (στη διάρκεια ζωής ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου).

Όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτή δεν είναι ακριβής π.χ. σε μειωμένο Σίδηρο αίματος, σε αιμολυτικές αναιμίες, σε ηπατική βλάβη, σε νεφρική ανεπάρκεια κλπ. Οπωσδήποτε δε το εργαστήριο που τη χρησιμοποιεί πρέπει να είναι ειδικά πιστοποιημένο από το NGSP (http://www.ngsp.org/).

β) Η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης ή OGTT  (τιμή γλυκόζης αίματος, 2 ώρες μετά τη χορήγηση 75 γραμμαρίων Γλυκόζης σε νερό 300 ml) δείχνει πόσο καλά διαχειρίζεται το σώμα το φορτίο Γλυκόζης που του χορηγείται (την αντίσταση του μυϊκού και λιπώδους ιστού στην Ινσουλίνη).

γ) Η Γλυκόζη νηστείας ή FG (μετά από 10ωρη νηστεία) δείχνει κυρίως την αντίσταση στην Ινσουλίνη στο ήπαρ.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Σ. Διαβήτης υπάρχει όταν:

η γλυκόζη νηστείας (FG) είναι > 126 mg/dL

ή 2) σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (ΟGTΤ) 75 γραμμαρίων και έλεγχο στο 2ωρο η γλυκόζη είναι > 199 mg/dL

[ή 3) όταν η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HBA1c) είναι > 6.4%

## Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία και η Αμερικανική Εταιρία Κλινικών Ενδοκρινολόγων δεν συνιστούν την χρησιμοποίηση της HBA1c για τη διάγνωση του Διαβήτη.]

 

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗ

Προδιαβήτης υπάρχει όταν:

1) η γλυκόζη νηστείας (FG) είναι μεταξύ 100 και 125 mg/dL κατά την ΑDA (Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία), ή μεταξύ 110 και 125 mg/dL κατά τον WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

ή 2) όταν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (ΟGTΤ) 75 γραμμαρίων και έλεγχο στο 2ωρο η γλυκόζη είναι μεταξύ 140 – 199 mg/dL

 3) όταν η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HBA1c) είναι μεταξύ 5.7-6.4% κατά την ΑDA ή μεταξύ 6-6.4% κατά τον WHO και το Αγγλικό Ινστιτούτο NICE.

Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στο πως θα εντοπιστούν καλύτερα όσοι έχουν Προδιαβήτη, δηλαδή όσοι είναι αυξημένου κινδύνου να αναπτύξουν στο μέλλον Σ. Διαβήτη.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία δεν συνιστά την χρησιμοποίηση της HBA1c ούτε για τη διάγνωση του Προδιαβήτη.]

Γι’ αυτό φαίνεται ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται μόνο η ΟGTΤ, για την ανεύρεση των Προδιαβητικών.

 

diab mediterranean_diet_diabetes_pyramid

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Σ.Δ.                                      

## Ενώ η HbA1c δεν συνιστάται για τη διάγνωση ούτε του Σ. Διαβήτη ούτε του Προδιαβήτη, χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της θεραπείας του Σ. Διαβήτη.

Στόχος της αντιδιαβητικής θεραπείας, κατά την ADA (Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία), είναι η Hb A1c να κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 7%, η δε γλυκόζη νηστείας και η μεταγευματική γλυκόζη να είναι μικρότερη από 130 mg/dL και 180 mg/dL αντίστοιχα.

Σε νέους, χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, ή με πρόσφατη έναρξη του Σ.Δ. και χωρίς υπογλυκαιμίες, συστήνεται τιμή 6-6,5%.

Σε μεγάλους, ή με μικρό προσδόκιμο επιβιώσεως, ή με προχωρημένες αγγειακές επιπλοκές, ή συνυπάρχουσες βαριές παθήσεις, ή συχνές υπογλυκαιμίες, συστήνεται τιμή μεταξύ 7% και 7.5% (ή και 8%).

Print

Print

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :