Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-COV-2

ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-COV-2

Για το κυρίως άρθρο που αφορά τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 πατήστε: εδώ

## Τα τεστ για τη διάγνωση της νόσου COVID-19 που οφείλεται στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 είναι δύο ειδών, αυτά που βρίσκουν τμήματα του RNA του ιού και αυτά που βρίσκουν πρωτεΐνες του ιού (Και τα δύο χρειάζονται δείγμα από το ρινοφάρυγγα των ανθρώπων).

cor -bbbbbimages

Τα δεύτερα είναι πολύ πιο φτηνά και δίνουν πολύ πιο γρήγορα αποτέλεσμα από τα πρώτα.

Επίσης υπάρχουν τα test αντισωμάτων που ανιχνεύουν στο αίμα εάν υπήρξε παλιότερη (> 10-15 μέρες) μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.

cor -ZI-1300-2003-MAY30-IDSI-4-1

Α) Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ RNA ΤΟΥ ΙΟΥ SARS-CoV-2 (MOPIAKA TEST)

Ο έλεγχος για την ύπαρξη του RNA του ιού στα επιχρίσματα από το βάθος της μύτης θα γίνει με τα μοριακά tests (polymerase chain reaction ή PCR).

Αυτά έχουν πολύ ψηλή ευαισθησία (βρίσκουν πολύ μεγάλο ποσοστό από όσους έχουν τον ιό) και έχουν άριστη ειδικότητα (η πιθανότητα να λέει ψέματα ότι υπάρχει ιός ή θραύσματα του RNA του, είναι κοντά στο μηδέν).

Η ευαισθησία εξαρτάται από το test, αλλά και από τη σωστή λήψη του δείγματος, από το βάθος της μύτης.

Αυτά τα tests μπορεί να δείχνουν θετικά ακόμη και όταν σταματήσει η λοίμωξη και η μετάδοση του ιού, γιατί μπορούν να ανιχνεύουν τμήματα του RNA του ιού που παρέμειναν χωρίς να προκαλούν νόσο.

covid d41586-020-02661-2_18385362

Β) Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ (ΑΝΤΙΓΟΝΩΝ) ΤΟΥ ΙΟΥ (RAPID TEST)

Πέρα από τα PCR tests, αρχίζουν να εμφανίζονται tests για εύρεση αντιγόνων πρωτεϊνών του SARS-CoV-2 που δίνουν αποτέλεσμα γρήγορα σε 15 περίπου λεπτά.

Αυτά χρησιμοποιούν πάλι τα επιχρίσματα από το βάθος της μύτης, όμως δεν είναι τόσο σίγουρα όσο αυτά που ανιχνεύουν το RNA του ιού.

Πρόσφατα όμως το FDA (ο υπεύθυνος οργανισμός των Η.Π.Α.), έδωσε επείγουσα εξουσιοδότηση για τη χρησιμοποίηση του BinaxNOW COVID-19 Ag Card της Abbott (Στην Ευρώπη αυτό λέγεται PANBIO COVID -19 Ag rapid test device).

Αυτό έχει > 97% ευαισθησία και ειδικότητα συγκριτικά με το PCR test για τις πρώτες 7 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (και 100% για τις πρώτες 4 μέρες).

cor Abbot-BinaxNOW_Performance-Table

Το test BinaxNOW COVID-19 Ag Card ανιχνεύει πρωτεΐνη (αντιγόνο) του ιού, με αντιδραστήριο ανοσοχρωματογραφικής μεμβράνης (παρόμοια με του τεστ εγκυμοσύνης) και με πολύ ευαίσθητα αντισώματα που ενώνονται με την nucleocapsid πρωτεΐνη του ιού.

Microsoft Word - bios_112454_Diagnostics for SARS-CoV-2 Review Paper_Revisions

Αν υπάρχει αυτή η πρωτεΐνη του ιού, δημιουργείται μια κόκκινη γραμμή επιπλέον αυτής που πρέπει να εμφανιστεί κανονικά. Το τεστ είναι ή θετικό (2 κόκκινες γραμμές) ή αρνητικό (μια κόκκινη γραμμή).

Τα tests για εύρεση αντιγόνων – πρωτεϊνών του SARS-CoV-2, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ταχεία εύρεση αυτών που έχουν μολυνθεί και μεταδίδουν τον ιό, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί (ώστε να απομονωθούν για να μην διασπείρουν τον ιό).

Στους προ-συμπτωματικούς, που ακόμη η ποσότητα του ιού είναι μικρή στο ρινοφάρυγγα, αυτά πιθανόν να δείξουν αρνητικά, άρα αν σε κάποια κοινότητα π.χ. στο σχολείο, θέλουμε να δούμε ακριβώς πόσοι είναι μολυσμένοι και μεταδίδουν τον ιό, πρέπει το test για την εύρεση αντιγόνων να γίνεται 2-3 φορές τη βδομάδα.

https://www.fda.gov/media/141570/download

covid EgdVtZhUwAA19BB

Γ) ΤΑ TEST ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ

Τα test αντισωμάτων ανιχνεύουν στο αίμα εάν υπήρξε παλιότερη (> 15 μέρες ?) μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.

Αυτά είναι χρήσιμα κυρίως για να φανεί το ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού από τον ιό SARS-CoV-2.

1208953647

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :