'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΒΙΟΤΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β7)

Η ΒΙΟΤΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β7)

Για την ανάπτυξη, επιδιόρθωση, διατήρηση και την καλή λειτουργία των κυττάρων και του σώματος χρειάζεται η συνεχής τροφοδοσία του με θρεπτικά συστατικά, μέσα από μια υγιεινή διατροφή.

Τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή χωρίζονται σε αυτά που χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες τα μακροθρεπτικά συστατικά (macronutrients) και αυτά που χρειάζονται σε ελάχιστες μόνο ποσότητες, τα μικροθρεπτικά συστατικά (micronutrients).

Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες και επιπλέον το νερό. (Αυτά προσφέρουν κυρίως Υδρογόνο, Οξυγόνο, Άνθρακα και Άζωτο)

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι βιταμίνες και ανόργανα χημικά στοιχεία, που το σώμα δεν μπορεί να τα κατασκευάσει ή δεν μπορεί να τα κατασκευάσει σε επαρκείς ποσότητες, οπότε είναι απαραίτητη η λήψη τους από μια ισορροπημένη διατροφή.

## Οι βιταμίνες χωρίζονται στις λιποδιαλυτές βιταμίνες που είναι η ΑDE, και K  και στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.

biot-d135837596703bddef7cd73bcf60f4a1

 

Η ΒΙΟΤΙΝΗ

Η Βιοτίνη (Βιταμίνη Β7) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που (σαν συνένζυμο καρβοξυλασών) χρειάζεται για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και των υδατανθράκων και επίσης για την επιγενετική έκφραση γονιδίων (κυρίως μέσω επίδρασης στις ιστόνες).

Επιπλέον χρειάζεται για την κανονική ανάπτυξη του εμβρύου (π.χ. για αποφυγή συγγενών καρδιοπαθειών).

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΒΙΟΤΙΝΗ

Αυτή δεν μπορεί να συντεθεί από τα κύτταρα μας και πρέπει να ληφθεί από τα τρόφιμα.

Υπάρχει στον κρόκο και το ψημένο ασπράδι του αυγού, στο ήπαρ, στα ψάρια (π.χ. σολομός),  στο κρέας (π.χ. χοιρινό κρέας), στο γάλα, και σε ορισμένες φυτικές τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα, τις γλυκοπατάτες κλπ.

biot αρχείο λήψης

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ

Συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη της είναι η απώλεια μαλλιών, τα εύθραυστα νύχια, οι δερματίτιδες (κυρίως γύρω από το στόμα, μύτη, μάτια), επιπεφυκίτιδα.

Επίσης  η έλλειψη της δημιουργεί και ψυχο-νευρολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, αταξία, έλλειψη συντονισμού, μαθησιακές διαταραχές, παραισθησίες, ψευδαισθήσεις, λήθαργο, καθυστέρηση ανάπτυξης, σπασμούς κλπ. Επιπλέον προκαλούνται μυϊκοί πόνοι,  αναιμία, γαλακτική οξέωση κλπ.

biotin wp-1469812324535

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΒΙΟΤΙΝΗ ?

Μείωση της Βιοτίνης στο σώμα μπορεί να εμφανιστεί κυρίως στις εξής περιπτώσεις:

α) Σε εγκύους και θηλάζουσες

β) Σε χρόνιο αλκοολισμό

γ) Σε συνεχή κατανάλωση άψητων ασπραδιών των αυγών (περιέχουν την ουσία avidin που ενώνεται με τη Βιοτίνη εμποδίζοντας τη δράση της)

δ) Σε μακροχρόνια λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων [π.χ. primidone (Mysoline), phenytoin (Dilantin), carbamazepine (Tegretol)]

ε) Σε μείωση του ενζύμου Βιοτινιδάση.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΤΙΝΙΔΑΣΗΣ

Η Βιοτίνη εισέρχεται στο αίμα αφού απελευθερωθεί στο λεπτό έντερο από τα αμινοξέα που είναι συνδεδεμένη με τη βοήθεια του ενζύμου Βιοτινιδάση.

Σπάνια, 1 ανά 60.000 παιδιά, γεννιούνται με κληρονομική μείωση της Βιοτινιδάσης οπότε χρειάζεται να ελέγχονται όλα τα νεογνά γι’ αυτή την περίπτωση.

biot autosomalrecessive

Αυτή κληρονομείται με αυτοσωματική υπολειπόμενη κληρονομικότητα, οπότε υπάρχει πιθανότητα νόσου 25% όταν και οι δυο γονείς είναι φορείς (1:120 ανθρώπους είναι φορέαςμετάλλαξης του γονιδίου BTD που κατασκευάζει τη Βιοτινιδάση.

[Υπάρχει 50% πιθανότητα να γεννηθεί παιδί φορέας, χωρίς τη νόσο και 25% πιθανότητα να μην είναι ούτε φορέας.]

Η έλλειψη της συνήθως γίνεται εμφανής από τις πρώτες μέρες της ζωής, σπάνια όμως μπορεί να φανεί στην ενήλικη ζωή.

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ

Σε υγιείς ενήλικες η φυσιολογική συγκέντρωση της Βιοτίνης στο αίμα είναι 133–329 pmol/L και στα ούρα 24ώρου πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 18 nmol/24.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΛΗΨΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΒΙΟΤΙΝΗΣ

Η λήψη συμπληρωμάτων Βιοτίνης, αλλάζει το αποτέλεσμα διαφόρων εξετάσεων αίματος, όπως της Τ3 και Τ4 (όχι της TSH).

Η ΒΙΟΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ – ΜΑΛΛΙΑ

Και τι γίνεται με την προώθηση των συμπληρωμάτων της Βιοτίνης για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος ?

Δυστυχώς οι μελέτες  που την υποστηρίζουν είναι ανεπαρκείς σε αριθμό και σχεδίαση οπότε χρειάζονται νέες μελέτες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και χορήγηση ψευδοφαρμάκου στο άλλο σκέλος (placebo).

Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν κάποιος έχει εύθραυστα νύχια ή μαλλιά να ελέγχει στο αίμα τη συγκέντρωση της Βιοτίνης, και αν αυτή είναι λιγότερη από 150 pmol/L, τότε μπορεί να πάρει συμπλήρωμα της (μέχρι να έχουμε τις νέες μελέτες).

ΠΟΣΗ ΒΙΟΤΙΝΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ?

Η συνιστώμενη συνήθης ημερήσια δόση (RDI) της βιταμίνης Βιοτίνης είναι, σε μg (ή mcg), σε υγιείς ανθρώπους > 4 ετών: 30 μg.

[< 1 έτους: 6 μg / 1-4 ετών: 8 μg / εγκυμονούσες και θηλάζουσες: 35 μg].

# Μέγιστη επιτρεπόμενη δόση της (UL) δεν υπάρχει (δεν βρέθηκε να είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις)

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

### Πάντα προτιμάται η λήψη των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων από τα φαγητά, εκτός και αν υπάρχει ανεπάρκεια τους στο σώμα, οπότε μπορεί να ληφθούν και από συμπληρώματα.

# Παράδειγμα πολύ καλής δίαιτας είναι η παλιά Κρητική Μεσογειακή Δίαιτα με την προσθήκη περισσότερων ψαριών και του ήπατος τους όσον αφορά τη επαρκή λήψη βιταμίνης D.

Η ισορροπημένη υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 400 γραμμάρια την ημέρα). Επίσης περιλαμβάνει όσπριαδημητριακά και ρύζι, χωρίς αποφλοίωση (π.χ. σιτάρι, βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα), ψάρια και θαλασσινάαυγά (3-7 κρόκοι /εβδομάδα ανάλογα με τον άνθρωπο), γάλα και γιαούρτι με λίγα λιπαρά,  ξηρούς καρπούς (άψητους και ανάλατους), κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους (άψητους και ανάλατους), πουλερικά (χωρίς το δέρμα), ελαιόλαδο κλπ.

Τα γαλακτοκομικά πρέπει να έχουν ελάχιστα μόνο λιπαρά, ο δε καφές και το τσάι επιτρέπονται με μέτρο.

# Ταυτόχρονα η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ μόνο ποσότητες κόκκινου κρέατοςοινοπνευματωδών και επεξεργασμένων τροφίμων και καθόλου trans λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και αλάτι.

d vit-diet-αρχείο-λήψης-3

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :