Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΤΟ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μια τελευταία μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα διατροφής, δεν μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου, εκτός από το Λυκοπένιο.

Το Λυκοπένιο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 54% και τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 18%.

https://www.medscape.com/viewarticle/911472?src=soc_fb_190410_mscpedt_news_onc_supplements&faf=1

https://annals.org/aim/article-abstract/2730525/association-among-dietary-supplement-use-nutrient-intake-mortality-among-u

ΤΟ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ

Το Λυκοπένιο είναι το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό των τροφίμων. Δρα μειώνοντας τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα (μεμβράνες, πρωτεΐνες, DNA).

Αυτό υπάρχει κυρίως στα: Καρπούζι (4.5 mg/100 gr), Ντομάτες (3 mg/100 gr), Γκρέιπφρουτ κόκκινο (1.4 mg/100 gr), Κόκκινες Πιπεριές (0.5 mg/100 gr), Γκουάβα (5.2 mg/100 gr), Παπάγια (1.8 mg/100 gr).

lycop 46b48ff5dea1e8c04bc5a53cc4723d74_XL

ΑΛΛΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης τα ακόλουθα:

# Όσοι ελάμβαναν μόνο με τη διατροφή (όχι με συμπληρώματα) επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Κ και Μαγνησίου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

βιταμίνη Κ υπάρχει κυρίως στα: Λαχανίδα (Kale), Σέσκουλο, Λάχανο, φύλλα παντζαριού, Μαϊντανός, Σπανάκι, Μπρόκολο κλπ. / Το Μαγνήσιο υπάρχει  στο γάλα και γιαούρτι, στο αβοκάντο, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στο σουσάμι, στους κολοκυθόσπορους, στα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι), στις μπανάνες, στην μαύρη σοκολάτα, στα όσπρια, στο καφέ ρύζι, στην κινόα, στα αποξηραμένα σύκα κλπ.).

# Όσοι ελάμβαναν μόνο με τη διατροφή (όχι με συμπληρώματα) επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, Χαλκού και Ψευδαργύρου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από Καρδιαγγειακές αιτίες.

βιταμίνη Α υπάρχει στα: Ήπαρ ζώων και ψαριών, ψάρια, τυριά, κρόκο αυγού κλπ.

Σαν προ-βιταμίνη Α είναι κυρίως η β- καροτένη που υπάρχει στα: Γλυκοπατάτα, Kale (λαχανίδα), καρότα, λάχανα, μπρόκολα, πεπόνι, σπανάκι κλπ.

Όμως περίπου το 30% των ανθρώπων, λόγων γενετικών διαφορών, έχουν μειωμένη ποσότητα ενζύμων για την απορρόφηση και μετατροπή της β- καροτένης σε βιταμίνη Α.

Έτσι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων μέχρι και 8 φορές λιγότερης μετατροπής της β- καροτένης σε βιταμίνη Α.

Ο Χαλκός υπάρχει στο ήπαρ, στους ξηρούς καρπούς, στο σουσάμι, στα πράσινα λαχανικά, στη σοκολάτα υγείας, σε ορισμένα μανιτάρια κλπ.

Ο Ψευδάργυρος υπάρχει στο κόκκινο κρέας, γαρίδες, καβούρια, στρείδια, μύδια, όσπρια, κολοκυθόσπορους, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, αυγά κλπ.]

## Όσοι ελάμβαναν συμπληρώματα Ασβεστίου 1000 mg/ημέρα ή περισσότερο είχαν 62% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο.

# Όσοι είχαν ψηλή βιταμίνη D3 στο αίμα (> 50 nmol/L) και λάμβαναν συμπληρώματα πάνω από 400 IU/ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτων από καρκίνο και από όλες τις αιτίες.

 

ΑΛΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Δίαιτας, όσον αφορά τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αναφέρει τα ακόλουθα:

α) Για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, συνιστά αντιοξειδωτικά ανά ημέρα: Τις βιταμίνες C (500 mg) και E (400 IU) και επίσης Ψευδάργυρο (80 mg Zinc oxide) και Χαλκό (2mg Cupric oxide) και επιπλέον  lutein/zeaxanthin (καροτενοειδή με αντιοξειδωτική δράση). (Μελέτη AREDS2).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3485447/

https://www.aao.org/preferred-practice-pattern/age-related-macular-degeneration-ppp-2015

β) Για όσους είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών, Βιταμίνη B12 (2.4 mg/ημέρα) από φαγητά και συμπληρώματα.

γ) Για τα νεογνά που διατρέφονται κυρίως από θηλασμό, βιταμίνη D (400 IU/ημέρα)

δ) Για γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη, Φυλικό οξύ (400 to 800 µg/ημέρα).

https://jandonline.org/article/S2212-2672(18)31546-6/fulltext

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Προτιμούμε να τρώμε κυρίως:

Τα φρούτα, τα λαχανικά (οπωσδήποτε ντομάτες), τους ξηρούς καρπούς (άψητους και ανάλατους), τους κολοκυθόσπορους, τους ηλιόσπορους, τα όσπρια, τους σπόρους των δημητριακών και του ρυζιού χωρίς επεξεργασία (π.χ. σιτάρι, βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα), τα ψάρια, τα αυγά (3-7/εβδομάδα), το γάλα και γιαούρτι με λίγα λιπαρά.

Γενικά ενθαρρύνεται η πρόσληψη των αναγκαίων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω των φρούτων, των λαχανικών και άλλων τροφίμων και όχι μέσω των συμπληρωμάτων.

fib 12bf55f2658f00bbc150d58110fe8bb1

sea ThinkstockPhotos-520490716_field_img_hero_988_380

 

 

 

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :