Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΕΝΕΣΕΙΣ BOTOX ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ BY-PASS ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.

ΕΝΕΣΕΙΣ BOTOX ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ BY-PASS ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ  ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο καρδιολογικό περιοδικό Circulation Arrhythmia and electrophysiology, που δείχνει ότι η χορήγηση ενέσεων βουτυλικής τοξίνης (botox) στο περικάρδιο λίπος  ανθρώπων που υποβάλλονταν σε εγχείρηση by-pass, απέτρεπε επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής για ένα χρόνο σ’ αυτούς.

http://circep.ahajournals.org/content/early/2015/09/17/CIRCEP.115.003199.abstract

Η μελέτη ήταν προ-οπτική τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή και διενεργήθηκε στη Ρωσία, σε συνεργασία και με Αμερικανικά πανεπιστήμια. Σε 30 ασθενείς έγιναν ενέσεις Botox (Xeomin, Merz, Germany, 50U/1 ml, επί 4) στο περικάρδιο λίπος και σε άλλους 30 έγιναν ενέσεις φυσιολογικού ορρού.

Οι ενέσεις γίνονταν κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, η δε παρακολούθηση για αρρυθμίες γινόταν εμφυτεύοντας Holter (loop recorder). Ούτε οι ασθενείς ούτε ο γιατρός (πέρα από τους υπεύθυνους της μελέτης) ήξεραν σε ποιόν  γινόταν botox ή φυσιολογικός ορρός (οι σύριγγες ήταν ίδιες). Και οι 60 είχαν στο παρελθόν επεισόδια παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής (Κ.Μ.).

Τον πρώτο μήνα μετά την εγχείρηση, 7% στην ομάδα του botox και 30% στην ομάδα του φυσιολογικού ορρού (Φ.Ο.) παρουσίασαν Κ.Μ.. Μετά τον πρώτο και μέχρι τον 12ο μήνα, κανένας στην ομάδα του botox και 27% στην ομάδα του Φ.Ο., παρουσίασαν Κ.Μ.. Κανένας δεν παρουσίασε παρενέργειες από το botox.

To botox περιέχει τοξίνη του κλωστηριδίου της αλλαντίασης (Clostridium botulinum). Αυτή σταματά την μεταφορά εντολών από τα νεύρα στους μυς, έτσι οι μυς δεν συσπώνται.

Για την Αλλαντίαση μπορείτε να δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: http://www.keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/τροφιμογενήνοσήματα/αλλαντίαση.aspx

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όσοι ασθενείς υποβάλλονται σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και έχουν ιστορικό παροξυσμών κολπικής μαρμαρυγής, ωφελούνται από ενέσεις με τοξίνη του κλωστηριδίου της Αλλαντίασης στο περικάρδιο λίπος, ώστε να μην ξαναπαρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή για ένα χρόνο.

 

καρδιογράφημα μαρμαρυγή

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :