Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ

Από τις μέχρι σήμερα μελέτες υπήρχε αβεβαιότητα όσον αφορά την επίδραση της χορήγησης τεστοστερόνης σε άντρες άνω των 60 ετών, όπου αυτή είναι χαμηλή.
Μια νέα οπισθο-οπτική μελέτη παρατήρησης δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal (επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας) στις 6 Αυγούστου φέτος. Αυτή αφορούσε περίπου 44 000 άντρες μέσου όρου ηλικίας 66 ετών που είχαν χαμηλή τεστοστερόνη αίματος και δεν είχαν προηγούμενο έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Σ’ αυτούς εχορηγείτο Τεστοστερόνη σε δόση που κρατούσε αυξημένη την τιμή της Τεστοστερόνης του αίματος πάνω από το κατώτερο όριο του κάθε μικροβιολογικού εργαστηρίου.
Μετά από παρακολούθηση περίπου 6 ετών φάνηκε μεγάλη σχετική μείωση των θανάτων οποιασδήποτε αιτιολογίας (κατά 56%), των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (κατά 36%) και των εμφραγμάτων (κατά 24%).

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ενδοκρινολογίας (ACE) και η Αμερικανική Εταιρία Κλινικών Ενδοκρινολόγων (AACE) συνιστούν την χορήγηση συμπληρώματος Τεστοστερόνης σε άντρες με συμπτώματα που έχουν χαμηλή είτε την ολική είτε την ελεύθερη Τεστοστερόνη σε 2 τουλάχιστον δείγματα αίματος σε διαφορετικές μέρες, πριν τις 10 το πρωί. Όμως το FDA συνιστά την χορήγηση συμπληρώματος μόνο αν η χαμηλή Τεστοστερόνη οφείλεται σε άλλες παθήσεις και όχι σε φυσιολογική μείωση της λόγω γηράνσεως.

Βεβαίως για να έχουμε σιγουριά στο θέμα της χορήγησης Τεστοστερόνης σε άντρες άνω των 60 ετών όπου αυτή βρίσκεται μειωμένη, χρειάζεται να γίνει μια νέα προοπτική (από εδώ και μετά) τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη.
http://eurheartj.oxfordjournals.org/…/07/27/eurheartj.ehv346

τεστοστερονη

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :