Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΟΡΜΟΝΗ FGF 21, ΤΑ Τ-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΑΔΕΝΑΣ

Η ΟΡΜΟΝΗ FGF 21, ΤΑ Τ-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ  ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΑΔΕΝΑΣ

Η μεταβολική ορμόνη FGF 21 παράγεται κυρίως από το ήπαρ και δρα σε πολλά όργανα συνεισφέροντας κυρίως στον συντονισμό του μεταβολισμού. Αυτή στο μέλλον πιθανόν να αποτελέσει φάρμακο για διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως τον σ. διαβήτη, τη λιπώδη διήθηση του ήπατος και την απώλεια βάρους σε υπέρβαρους.

Η FGF 21 μεταξύ των άλλων δράσεων της αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει την συσσώρευση λιπών στο ήπαρ και μειώνει το σωματικό βάρος σε πειραματόζωα με αυξημένο βάρος. Επίσης βρέθηκε ότι σε ποντίκια παρατείνει τη ζωή.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών – Η.Π.Α.) μια πειραματική μελέτη σε ποντίκια που δείχνει ότι η FGF 21 βοηθά επιπλέον και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε γερασμένα ποντίκια η αύξηση της  FGF 21 αυξάνει την παραγωγή των Τ- λεμφοκυττάρων από τον θύμο αδένα.

Αυτή βρέθηκε ότι μειώνει την εκφύλιση του θύμου αδένα και έτσι μειώνεται η γήρανση του ανοσοποιητικού που έρχεται φυσιολογικά, με την πάροδο της ηλικίας.

Τα ευρήματα της μελέτης ίσως χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος των ηλικιωμένων.

http://www.pnas.org/content/early/2016/01/06/1514511113.abstract

Ο θύμος αδένας βρίσκεται πίσω από το στέρνο και είναι όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος (επιπλέον παράγει ορμόνες για την αύξηση και την ωρίμανση που δρούν στην υπόφυση και τα επινεφρίδια).

Αυτός αυξάνεται μέχρι την εφηβεία και μετά σιγά-σιγά υποστρέφει (ο ιστός του αντικαθίσταται από λίπος) μέχρι τα γεράματα.

Η υποστροφή του συνδέεται με μείωση της ισχύος του ανοσοποιητικού στους ηλικιωμένους που ευθύνεται για ευκολότερες λοιμώξεις και ορισμένους καρκίνους.

Ορισμένα βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών μπαίνουν στον θύμο μέσω του αίματος και εκεί μετατρέπονται σε Τ–λεμφοκύτταρα (είδος λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος).

Αυτά καταστρέφουν τους εισβολείς στο σώμα, όπως τα μικρόβια και τους ιούς και επίσης επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα. Όταν τα Τ–λεμφοκύτταρα ωριμάσουν μεταφέρονται με το αίμα στους λεμφαδένες και το σπλήνα.

Ας σημειωθεί ότι παρ’ όλο που ο θύμος σχεδόν εξαφανίζεται στη μεγάλη ηλικία, μια ελάχιστη παραγωγή Τ–λεμφοκυττάρων παραμένει μέχρι το τέλος.

Όσα Τ–λεμφοκύτταρα βρεθεί ότι θα επιτεθούν εναντίον πρωτεϊνών του ιδίου του οργανισμού καταστρέφονται μέσα στον θύμο οπότε αποφεύγονται τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Όμως γνωρίζουμε ότι και ο περιορισμός των θερμίδων αυξάνει την FGF 21 και μειώνει την γήρανση του θύμου.

Συνεπώς μέχρι να βγούν νέα φάρμακα που να αυξάνουν την FGF 21 ας περιορίσουμε ιδίως το βλαβερό φαγητό για βελτιωμένη απόδοση του αμυντικού μας συστήματος.  

ΤΗΥΜ 2cfb69ab8863b5c9511acd46093328b4

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :