'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ TAKOTSUBO

Η ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ TAKOTSUBO

Μερικές φορές προσέρχονται με πόνο, κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, και σ’ αυτές ανευρίσκεται μικρή ανάσπαση του κύματος SΤ και μικρή αύξηση της Τροπονίνης, που δημιουργούν την υπόνοια ότι υπάρχει οξύ έμφραγμα STEMI.

Όμως υπάρχει ένα νεο- αναγνωρισμένο σύνδρομο που μιμείται το οξύ έμφραγμα STEMI και πρέπει να διαχωριστεί από αυτό. Το νέο σύνδρομο είναι μια παροδική μυοκαρδιοπάθεια που προκαλείται από έντονο, επίμονο stress (κυρίως ψυχικό) και ονομάζεται Takotsubo.

Στην στεφανιογραφία ΔΕΝ υπάρχουν αποφρακτικές στενώσεις ούτε θρόμβος στον αυλό στεφανιαίας αρτηρίας. Στο υπερηχοκαρδιογράφημα βρίσκεται παροδική υποκινησία ή ακινησία ή παράδοξη κίνηση (ballooning) της κορυφής του μυοκαρδίου με αντισταθμιστική υπερκινητικότητα του απέναντι τοιχώματος.

Αυτή παρουσιάζεται στο 1-2% των ανθρώπων (10% στις γυναίκες) που προσέρχονται με πόνο στο στήθος και πιθανό έμφραγμα και πρέπει να διαχωριστεί από το οξύ έμφραγμα STEMI.

Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo προκαλείται από τον βομβαρδισμό του μυοκαρδίου με κατεχολαμίνες. Έτσι δημιουργείται παροδική υποκινησία της κορυφής συνήθως του μυοκαρδίου και μείωση του κλάσματος εξωθήσεως.

Η διάγνωση της γίνεται με υπερηχοκαρδιογράφημα ή με καρδιακή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπευτικά χορηγείται β αναστολέας (αν δεν υπάρχει αντένδειξη), αντιπηκτικό αν υπάρχει θρόμβος στην αριστερή κοιλία (5%) και συχνή παρακολούθηση με ΗΚΓφημα και Υπερηχοκαρδιογράφημα.

 tako nrcardio.2015.39-f2tako 255v65n08-90147906fig2
Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :