Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΤΡΙΠΛΗ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ KAI STENT

Η ΤΡΙΠΛΗ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ KAI STENT

atrial_fibrillation

Α) H ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

Όσοι έχουν Κολπική Μαρμαρυγή (ακόμη και παροξυσμική) λαμβάνουν αντιπηκτικό φάρμακο, Sintrom ή NOAC, για πρόληψη θρόμβωσης στον αριστερό κόλπο και εμβολής (συνήθως στον εγκέφαλο) εκτός και αν ο κίνδυνος θρομβο-εμβολικού επεισοδίου είναι ανύπαρκτος  (δείκτης CHA2DS2-VASc: 0 για τους άντρες ή 0-1 για τις γυναίκες / δες πιο κάτω).

Γενικά σε ανθρώπους με Κολπική Μαρμαρυγή προτιμάται ένα NOAC [Dabigatran (Pradaxa) / Rivaroxaban  (Xarelto) / Apixaban (Eliquis)] αντί του Sintrom.

triple-Εικόνα1

Το Sintrom όμως προτιμάται σε περιπτώσεις μηχανικής βαλβίδας και σε κολπική μαρμαρυγή με μέτρια ή βαρειά στένωση μιτροειδούς βαλβίδας ή βαρειά νεφρική ανεπάρκεια. (< 15-30 ml/min).

Για τον υπολογισμό του κινδύνου θρομβοεμβολικού επεισοδίου σε κολπική μαρμαρυγή υπάρχει το score CHA2DS2-VASc.

Ο κίνδυνος του ανθρώπου για αιμορραγία υπολογίζεται με το score HAS-BLED,όμως ακόμη και αν αυτός είναι ψηλός, συνήθως θα δώσουμε αντιπηκτική θεραπεία.

Ο δείκτης αιμορραγίας score HAS-BLEDχρησιμεύει περισσότερο για ανίχνευση και διόρθωση (αν είναι δυνατό) των παραγόντων που ευνοούν αιμορραγία.

triple

triple 2 Εικόνα1

Β) Η ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ STENT

Μετά το εξιτήριο για την τοποθέτηση του  STENT, χορηγείται μαζί με το  αντιπηκτικό φάρμακο, μόνο ένα αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, στους περισσότερους, εκτός και αν ο κίνδυνος ισχαιμίας/θρομβώσεων είναι αυξημένος (δες πιο κάτω).

[Τριπλή θεραπεία, δηλαδή NOAC (ή Sintrom) + Ασπιρίνη + Κλοπιδογρέλη, θα χορηγηθεί σε όλους, μόνο μέχρι την έξοδο από το Νοσοκομείο.]

Το αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο είναι είτε η Ασπιρίνη είτε ένας ανταγωνιστής των ADP, P2Y12 υποδοχέων των αιμοπεταλίων όπως η Κλοπιδογρέλη ή η Τικαγρελόρη, (όχι η Πρασουγρέλη) και συνήθως προτιμάται η Κλοπιδογρέλη.

[Οι ανταγωνιστές των ADP υποδοχέων των αιμοπεταλίων είναι τρεις, η Clopidogrel- Κλοπιδογρέλη  (Plavix), η Prasugrel- Πρασουγρέλη (Efient)  και η Ticagrelor- Τικαγρελόρη (Brilique).]

a1) Στους περισσότερους (μαζί με το  αντιπηκτικό φάρμακο) η Κλοπιδογρέλη θα χορηγηθεί μόνο για ένα χρόνο μετά την τοποθέτηση STENT.

H μελέτη AUGUSTUS έδειξε ότι σε ασθενείς με Κολπική Μαρμαρυγή και πρόσφατο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ή τοποθέτηση stent), με τη λήψη Apixaban μαζί με P2Y12 inhibitor (συνήθως Κλοπιδογρέλη), χωρίς Ασπιρίνη, υπήρχαν οι λιγότερες αιμορραγίες, χωρίς αύξηση των ισχαιμικών επεισοδίων.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1817083?query=featured_home

a2) Σε όσους ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι αυξημένος και ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι μειωμένος, η Κλοπιδογρέλη θα χορηγηθεί για 6 μήνες μετά την τοποθέτηση του STENT (μαζί με το  αντιπηκτικό φάρμακο).

a3) Αντίθετα αν ο κίνδυνος ισχαιμίας/θρομβώσεων είναι αυξημένος (π.χ. σε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, οπότε θα μας χρειαστεί και το GRACE score) και ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μειωμένος, θα συγχορηγηθούν μόνο για ένα μήνα μετά το STENT, αντιπηκτικό φάρμακο + Κλοπιδογρέλη + Ασπιρίνη (Τριπλή θεραπεία) ή αντιπηκτικό φάρμακο + Τικαγρελόρη, χωρίς Ασπιρίνη.

Στη συνέχεια θα χορηγηθεί για τουλάχιστον έντεκα μήνες ένα αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο (η Κλοπιδογρέλη ή προτιμότερο η Τικαγρελόρη) μαζί με το αντιπηκτικό φάρμακο.

b) Μετά τη διακοπή του αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου (στο 6μηνο ή στο 12μηνο) συνεχίζεται μόνο του  το αντιπηκτικό φάρμακο στην πλήρη του δόση (ανάλογα και με τη νεφρική λειτουργία) για το υπόλοιπο της ζωής.

Γ) ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ STENT

Σε όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή αλλά ο κίνδυνος θρομβο-εμβολικού επεισοδίου είναι ανύπαρκτος  (CHA2DS2-VASc: 0 για τους άντρες ή 0-1 για τις γυναίκες), θα χορηγηθεί διπλή αντιαιμοπεταλική θεραπεία (DAPT), χωρίς αντιπηκτικό, από την αρχή και οπωσδήποτε για 6 μήνες σε τοποθέτηση STENT σε χρόνια σταθερή στεφανιαία νόσο ή για 12 μήνες σε τοποθέτηση STENT μετά από οξύ έμφραγμα.

(Οι 6 και οι 12 μήνες που αναφέρονται πιο πάνω ισχύουν για περίπτωση που δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αιμορραγίας.)

Για την πιθανή παράταση της διπλής αντιαιμοπεταλικής θεραπείας μετά το 6μηνο ή το 12μηνο χρησιμοποιείται ένας δείκτης υπολογισμού θρόμβωσης και αιμορραγίας, το DAPT score.

triple word-image-2

Αν το άθροισμα των βαθμών του DAPT score είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 2 ίσως μπορεί να παραταθεί η διπλή αγωγή.

[Διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία- αγωγή σημαίνει Ασπιρίνη, σε δόση 81 mg (75 ως 100 mg), και ταυτόχρονα ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων ADP (P2Y12) των αιμοπεταλίων.

Υπ’ όψιν ότι η Ασπιρίνη χορηγείται επ’ αόριστον στη στεφανιαία νόσο.]

# Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις (Τριπλής ή διπλής αντιθρομβωτική θεραπείας και διπλής αντιαιμοπεταλιακής θεραπείας) θα χορηγηθεί γαστροπροστατευτικό φάρμακο είτε η Ρανιτιδίνη (π.χ. Zantac) είτε κάποια Πραζόλη [π.χ. Παντοπραζόλη (π.χ. Controloc ή Pantium) ή Ραμπεπραζόλη (π.χ. Pariet)]

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.034722

https://academic.oup.com/eurheartj/article/39/16/1330/4942493

triple 5 Εικόνα1

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :