'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

 

Ενημερώθηκε στις 26/08/2018

Περίπου το 35% των ενηλίκων είναι υπερτασικοί. Περίπου το 75% όσων είναι μεγαλύτεροι από 70 χρονών είναι υπερτασικοί.

Το 54% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 47% της στεφανιαίας νόσου αποδίδονται στην υπέρταση.

Η υπέρταση σπάνια προκαλεί συμπτώματα, γι’ αυτό λέγεται σιωπηλός δολοφόνος. Συμπτώματα, θα υπάρξουν από τις επιπλοκές που θα προκαλέσει αυτή μετά από χρόνια (π.χ. στηθάγχη), συνεπώς χρειάζεται να ελέγχουμε όλοι την πίεση μας περιοδικά.

Σε άλλο άρθρο της ιστοσελίδας αναφέρονται αναλυτικά τα φάρμακα για την υπέρταση.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ? ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ?

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες του 2018 για την υπέρταση, (ESC/ESH hypertension guidelines) ανακοινώθηκαν στο Μόναχο τον Αύγουστο.

 

https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehy339/5079119

# Σ’ αυτές η συστολική πίεση 130- 139 mm Hg και η διαστολική 85-89 mm Hg χαρακτηρίζεται σαν υψηλή φυσιολογική πίεση (και όχι σαν υπέρταση).

# Σε ηλικίες 18 ως 79 ετών έναρξη της θεραπείας γίνεται αν η συστολική πίεση είναι >140 mm Hg ή/και η διαστολική >90 mm Hg.

Αν στους πιο πάνω υπάρχει Στεφανιαία Νόσος ή Εγκεφαλικό πιθανόν να ξεκινήσει η θεραπεία και σε συστολική πίεση >130 mm Hg

# Σε ηλικίες 80 και πάνω ετών έναρξη της θεραπείας γίνεται αν η συστολική πίεση είναι >160 mm Hg ! ή/και η διαστολική >90 mm Hg.

hyper 40041088_10155905740313719_8659007291141390336_n

 

hypert m_ehy339inline01a# Oι θεραπευτικοί στόχοι στους υπερτασικούς:

1)      Στους κάτω των 65 ετών, η συστολική πίεση πρέπει να κατέβει κάτω από 130 mm Hg αλλά όχι κάτω από 120 mm Hg.

2)      Στους άνω των 65 ετών η συστολική πίεση πρέπει να κατέβει κάτω από 140 mm Hg αλλά όχι κάτω από 130 mm Hg.

3)      Για όλους η διαστολική πίεση πρέπει να είναι μικρότερη από 80 mm Hg.

Οι αναφερόμενες πιο πάνω πιέσεις εννοούνται σαν πιέσεις μετρημένες στο γραφείο.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι τελευταίες Αμερικανικές οδηγίες συνιστούν έναρξη φαρμακευτικής θεραπείας:

a) Σε ΟΛΟΥΣ που έχουν αρτηριακή πίεση > 130 ή/ και > 80mm Hg, (μέσος όρος με όλες τις μεθόδους μέτρησης) αν ο 10ετής κίνδυνος τους για έμφραγμα ή εγκεφαλικό είναι >10% ή έχουν Καρδιαγγειακή πάθηση.

[Αν έχει προηγηθεί ισχαιμικό εγκεφαλικό (μη Lacunar) το όριο είναι το > 140/90 mm Hg].

b) Αν ο 10ετής κίνδυνος είναι <10% και ΔΕΝ υπάρχει καρδιαγγειακή πάθηση ισχύουν ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα, δηλαδή έναρξη Φαρμακευτικής Θεραπείας θα γίνει αν η αρτηριακή πίεση είναι > 140/90 mm Hg).

 

* Ο 10ετής κίνδυνος υπολογίζεται στη διεύθυνση:  ASCVD Risk Calculator.

(εφαρμόζεται ΜΟΝΟ για τις ηλικίες 40 ως 79 ετών)

[Οι αντίστοιχες μετρήσεις στο σπίτι (μέσος όρος εβδομάδας) και οι ημερήσιες-όταν είναι ξύπνιος ο άνθρωπος, με την 24ωρη καταγραφή, έχουν όριο το 135/85 mm Hg, αντί του ορίου 140/90 των πιέσεων στο ιατρείο.]

Figure_3_BP_thresholds_and_recommendations_for_treatment_and_follow-up

Figure_3_BP_thresholds_and_recommendations_for_treatment_and_follow-up

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ?

στόχος της θεραπείας σε όλους είναι μειωθεί η αρτηριακή πίεση κάτω από 130/80 mm Hg [εκτός ίσως του 80% των ισχαιμικών εγκεφαλικών όπου το όριο θα είναι 130-140/80 mm Hg (μη Lacunar)].

(Για όσους ΔΕΝ έχουν Καρδιαγγειακή πάθηση και ο 10ετής κίνδυνος τους είναι < 10%, ο στόχος < 130/80 mm Hg θεωρείται λογικός (οδηγία τύπου ΙΙβ = το όφελος είναι ίσο ή λίγο μεγαλύτερο από τη ζημιά). Για τους υπόλοιπους, ο στόχος < 130/80 mm Hg είναι επιβεβλημένος.)

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Προσωπικά νομίζω ότι IΣΩΣ πρέπει να ξεκινούμε θεραπεία σε:

a) Όσους έχουν αρτηριακή πίεση πάνω από 130/80 mm Hg και καρδιαγγειακό κίνδυνο πάνω από 15% στη 10ετία ή ήδη υπάρχουσα καρδιαγγειακή πάθηση (δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν παλιό ισχαιμικό εγκεφαλικό).

Στόχος είναι η πίεση να κατέβει στα 125-130/70-80 mm Hg (ελέγχοντας για βλάβη στα νεφρά, το Κάλιο,  το Νάτριο και για ορθοστατική υπόταση).

b) Όσους έχουν αρτηριακή πίεση πάνω από 143/90 mm Hg, δεν παρουσιάζουν καρδιαγγειακή πάθηση και έχουν κάτω από 15% καρδιαγγειακό κίνδυνο στη 10ετία.

Στόχος είναι η πίεση να κατέβει στα 130-135/80 mm Hg.

c) Όσους είναι πάνω από 80 ετών και έχουν αρτηριακή πίεση πάνω από 140-150/90 mm Hg.

Στόχος η πίεση να κατέβει στα 130- 140/80  mm Hg.

 

 

 

* Καρδιαγγειακή πάθηση ορίζεται είτε η βλάβη οργάνου στόχου της υπέρτασης (συμπτωματική ή ασυμπτωματική), όπως η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, η Στεφανιαία Νόσος, η Καρδιακή Ανεπάρκεια, το παλαιό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, το Παροδικό Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο είτε η συνύπαρξη Σακχαρώδους Διαβήτη είτε η ύπαρξη ανευρύσματος της θωρακικής ή κοιλιακής αορτής, η στένωση των έσω καρωτίδων, όπως και η ύπαρξη αποφρακτικής αρτηριοπάθειας των κάτω άκρων.

Ο στόχος της φαρμακευτικής θεραπείας είναι η προοδευτική ελάττωση της πίεσης στον αναφερόμενο στόχο, χωρίς να έχουμε παρενέργειες από τα φάρμακα.

Η Δ.Α.Π. δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 65 mm Hg ιδίως αν υπάρχει στεφανιαία νόσος ή σ. διαβήτης ή ο υπερτασικός είναι μεγαλύτερος των 70 ετών.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙ Η ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.)

Συστολική αρτηριακή πίεση (Σ.Α.Π.) είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες από το αίμα που εκτοξεύει η καρδιά σ’ αυτές. Διαστολική αρτηριακή πίεση (Δ.Α.Π.) είναι η πίεση στις αρτηρίες ανάμεσα σε δύο συσπάσεις της καρδιάς.

Το ύψος της πίεσης εκφράζεται σε χιλιοστά της στήλης Υδραργύρου (mm Hg), σαν κλάσμα της Σ.Α.Π. προς την Δ.Α.Π. (Σ.Α.Π./ Δ.Α.Π.).

Η Σ.Α.Π. αυξάνεται συνεχώς σε όλη τη ζωή, κυρίως λόγω σκληρύνσεως των μεγάλων αρτηριών από γήρανση (μειώνονται οι ελαστικές ίνες και αυξάνονται οι ίνες κολλαγόνου). Η Δ.Α.Π. αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 55 ετών περίπου και μετά συνήθως παραμένει σταθερή ή μειώνεται ελαφρά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΠΟΙΑ ΠΙΕΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ (Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ)

Βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιών, Υπέρταση θεωρείται η πίεση που είναι μεγαλύτερη από 140/ ή και 90 mm Hg. Αυτή αφορά τον μέσο όρο από δύο τουλάχιστον μετρήσεις της πίεσης, με διαφορά ενός λεπτού, σε δύο τουλάχιστον επισκέψεις στο ιατρείο με διαφορά ημερών.

Οι νέες Αμερικανικές οδηγίες (2017) θεωρούν Υπέρταση την πίεση που είναι μεγαλύτερη από 130/ ή και 80 mm Hg.

bp High_blood_pressure_1

Εκτός από το ιατρείο, συστήνεται οπωσδήποτε η μέτρηση της πιέσεως και στην καθημερινή ζωή, λόγω των διακυμάνσεων που παρουσιάζει αυτή και επίσης για να διαγνωσθεί η υπέρταση της άσπρης μπλούζας (αυξημένη πίεση μόνο στο ιατρείο), όπως και η συγκαλυμμένη υπέρταση (υπέρταση στην καθημερινή ζωή, ενώ είναι φυσιολογική στο ιατρείο!).

Υπέρταση με τις “σπιτικές” μετρήσεις (ή με τη συσκευή 24ωρης καταγραφής όταν δεν κοιμάται ο άνθρωπος), θεωρείται όταν ο μέσος όρος από μετρήσεις μερικών ημερών, σε διάφορες ώρες, ξεπερνά το 135/ή και 85 mm Hg βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιών ή το 130/ή και 80 mm Hg βάσει των νέων Αμερικανικών οδηγιών.

ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΙΕΣΕΩΣ

Οι καλύτερες συσκευές για την μέτρηση της πιέσεως είναι οι υδραργυρικές. Τα μανόμετρα με τη βελόνα πρέπει να ελέγχονται-ρυθμίζονται τακτικά με ένα καλό υδραργυρικό πιεσόμετρο.

Προς το παρόν οι ηλεκτρονικές συσκευές του καρπού καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται, παρά μόνο σε ανθρώπους με πολύ χοντρό μπράτσο, οι δε υπόλοιπες πρέπει να ελέγχονται ως προς την αξιοπιστία τους, στην ιστοσελίδα  www.dableducational.org.

Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Οι θεραπευτικές αποφάσεις, ως προς την έναρξη της φαρμακευτικής θεραπείας, πρέπει να βασίζονται στον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο του υπερτασικού. Αυτός εξαρτάται τόσο από τον βαθμό της υπέρτασης, όσο και από την συνύπαρξη ορισμένων άλλων παθήσεων όπως βλάβης οργάνου στόχου της υπέρτασης (π.χ. ύπαρξη στεφανιαίας νόσου), ή την συνύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως Σ. Διαβήτη.

βπ F2.large

 hyper m_ehy339t5

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

α) Αν ακολουθήσουμε ακριβώς τις νέες οδηγίες, κινδυνεύουμε από τη ζημιά που προκάλεσαν τα φάρμακα στη μελέτη SPRINT, οπότε πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς για ορθοστατική υπόταση, υποκαλιαιμία, υπονατριαιμία και το eGFR για βλάβη στα νεφρά.

β) Επιπλέον πρέπει να έχουμε στο νου ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας είναι οι αλλαγές στη ζωή: Χάνουμε βάρος, τρώμε λιγότερο, βαδίζουμε περισσότερο, δεν καπνίζουμε, μειώνουμε το αλάτι, πίνουμε ελάχιστο αλκοόλ κλπ.

γ) Για όσους είναι > 80 ετών, το όριο έναρξης της φαρμακευτικής θεραπείας ίσως πρέπει να είναι το > 140 – 150/90 mm Hg.

δ) Επίσης σε ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν καρδιαγγειακή πάθηση και έχουν πιθανότητα περίπου 10% για σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα στη 10ετία, το όφελος από την αντι-υπερτασική θεραπεία υπάρχει μόνο αν η συστολική πίεση ξεπερνά τα 143 mm Hg (μελέτη HOPE-3 BP ).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος της επόμενης 10ετίας υπολογίζεται εύκολα με ένα εργαλείο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας και της Αμερικανικής Εταιρίας Εγκεφαλικών στη διεύθυνση https://www.heart.org/gglRisk/main_en_US.html  για όσους δεν έχουν Σ. Διαβήτη.

Για όσους έχουν Σ. Διαβήτη η διεύθυνση είναι:

https://www.heart.org/mydiabetesrisk/main.html?gtype=health

βπ slide_15

 

 

 

 

 

Πρόσφατα είχαμε τη γνώση ότι σε ανθρώπους με μέτριο κίνδυνο (10% μείζονα καρδιαγγειακά στην επόμενη 10ετία με το Αμερικανικό score) που δεν παρουσιάζουν καρδιαγγειακή πάθηση, παρατηρείται όφελος από ήπια αντι-υπερτασική θεραπεία μόνο αν η συστολική πίεση ξεπερνά τα 143 mm Hg (μελέτη HOPE-3 BP).

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Εταιρία της Υπέρτασης (AHA/ACC/ASH) πρόσφατα, εξέδωσαν μια δήλωση που αφορά τη θεραπεία των υπερτασικών που έχουν Στεφανιαία Νόσο (ή άλλη καρδιοπάθεια).

Για όσους από αυτούς είναι πάνω από 80 ετών συνιστάται πίεση κάτω από 150/90 mm Hg με οδηγία τύπου ΙΙα (το όφελος είναι μεγαλύτερο από τη ζημιά).

Για όσους είναι κάτω από 80 ετών συνιστούν πίεση κάτω από 140/90 mm Hg με οδηγία τύπου Ι (το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τη ζημιά) ή ΙΙα.

ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ

Στις Ευρωπαϊκές οδηγίες του 2013, αναφέρονται σαν κενά στις σημερινές γνώσεις της Ιατρικής και συνεπώς σαν ερωτήματα, αν πρέπει να χορηγείται ή όχι φαρμακευτική θεραπεία σε όσους έχουν Σ.Α.Π. ανάμεσα στα 140 and 159 mmHg, χωρίς να έχουν άλλη πάθηση, όπως αυτή ορίζεται ανωτέρω.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΑΝΤΙ-ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;

Αναλυτικά τα Φάρμακα για την Υπέρταση, φαίνονται στο αντίστοιχο άρθρο.

Υπάρχουν 5 κύριες ομάδες αντιυπερτασικών φαρμάκων:

Τα διουρητικά (θειαζιδικά, της αγκύλης και ανταγωνιστές αλδοστερόνης),

οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ),

οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ (Σαρτάνες),

οι ανταγωνιστές ασβεστίου

και οι β-αποκλειστές (οι οποίοι στις τελευταίες οδηγίες της J.N.C. 8, καλώς ή κακώς, αφαιρέθηκαν από τις κύριες ομάδες των αντι-υπερτασικών φαρμάκων).

βπ φαρμ 2 Internal-Medicine-Hypertension-JNC-8-Guidelines-Meds-e1396516260230

Το όφελος προέρχεται από τη μείωση της πίεσης και όχι από το είδος του αντιυπερτασικού φαρμάκου.

Η θεραπεία ξεκινά με μικρή δόση ενός αντι-υπερτασικού φαρμάκου και αν σε ένα μήνα δεν κατέβει η πίεση, είτε αυξάνουμε την δόση του είτε προτιμότερο προσθέτουμε δεύτερο φάρμακο.

Γενικά η μείωση της πίεσης είναι πολύ μεγαλύτερη με το συνδυασμό περισσότερων φαρμάκων και οι παρενέργειες μειωμένες με τις μικρότερες δόσεις του κάθε ενός φαρμάκου, οπότε προτιμούνται οι συνδυασμοί με μικρότερες δόσεις από το κάθε φάρμακο.

hyp ehy339f4

Αν και με τα δύο φάρμακα σε ακόμη ένα μήνα δεν κατέβει η πίεση, προσθέτουμε και τρίτο φάρμακο.

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται 2 ή 3 φάρμακα. 

Συστήνεται τουλάχιστον 3μηναίος έλεγχος του μέσου όρου πιέσεων, στην καρδιά κάθε εποχής (καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη).

Τουλάχιστον οι μισές μετρήσεις τόσο του πρώτου μήνα (στο ξεκίνημα της θεραπείας) όσο και αργότερα σε κάθε μία από τις 4 εποχές, πρέπει να είναι κάτω από τον στόχο του μέσου όρου της Α.Π., χωρίς όμως να έχουμε πολύ χαμηλή πίεση που θα προκαλεί πτώσεις και τραυματισμούς.

https://academic.oup.com/eurheartj/article/38/14/1008/3108833/Redefining-blood-pressure-targets

Αν πρέπει να κατέβει και άλλο η Α.Π., καλύτερα να χορηγούνται πολλά (2 ή 3 ή 4 φάρμακα από διαφορετικές ομάδες) σε μικρότερη δόση το καθ’ ένα, αντί να περιμένουμε επίτευξη του στόχου με αύξηση της δόσης μέχρι τη μέγιστη ανεκτή δόση κάθε φαρμάκου.

Έτσι έχουμε λιγότερες παρενέργειες από το κάθε φάρμακο π.χ. βλάβη νεφρών, υποκαλιαιμία κλπ.

 

Απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα α-ΜΕΑ και Σαρτάνες (Μερικές φορές χρησιμοποιούνται από Νεφρολόγους σε νεφρωσικό σύνδρομο με βαρειά πρωτεινουρία, αλλά περιμένουμε την ολοκλήρωση μελετών για επιβεβαίωση).

Ο συνδυασμός β-αναστολέα με διουρητικό αυξάνει τον κίνδυνο για Σ. Διαβήτη και καλύτερα να αποφεύγεται.

Από τους β-αναστολείς προτιμούνται οι αγγειοδιασταλτικοί Nebivolol (π.χ. Lobivon) και Carvedilol (π.χ. Carvepen).

βπ 2014 m_11007_fx1

βπ F4.large

 ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ;

Ταυτόχρονα ξεκινούμε και υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας.

Σε ήπια υπέρταση, 140 ως 159 mm Hg /ή και 90 ως 99 mm Hg, αν δεν συνυπάρχει άλλη πάθηση, όπως ορίζεται ανωτέρω, μπορούμε αρχικά να ξεκινήσουμε μόνο με υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές για μερικές εβδομάδες και αν αυτές δεν μειώσουν την πίεση στο επιθυμητό επίπεδο, τότε θα ξεκινήσουμε και τα φάρμακα.

βπ λιφε slide_29

ΟΙ ΥΓΙΕΙΝΟΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟ

α) Το πρώτο και δυσκολότερο είναι να μειωθεί το άγχος του.

β) Επίσης πρέπει να βάζει ελάχιστο μόνο αλάτι (μέχρι 4 γραμμάρια την ημέρα) στο φαγητό και να διαβάζει τις ετικέτες των έτοιμων τροφίμων για αναγραφή Νατρίου- Na, που είναι το στοιχείο που αυξάνει την πίεση.

Σχεδόν το 70% του Νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται σε έτοιμα τρόφιμα (ψωμί, τυρί, κονσέρβες, κύβοι για νοστιμιά, ελιές και άλλα). Το Νάτριο επίσης υπάρχει σε φαγητά ή ποτά υπό μορφή διττανθρακικού νατρίου (σόδας).

Επιτρέπονται 1.5 γραμμάρια Νατρίου ημερησίως, που περιέχονται σε 4 γραμμάρια αλατιού (περίπου τα 3/4 από το κουταλάκι του γλυκού), ασχέτως αν αυτό είναι το συνηθισμένο αλάτι που γνωρίζουμε ή αλάτι Ιμαλαΐων ή κάποιο άλλο.

Καλό είναι να ψάξει κάποιος για αλάτι που περιέχει και Χλωριούχο Κάλιο ταυτόχρονα με το Χλωριούχο Νάτριο, οπότε το ίδιο βάρος αλατιού περιέχει λιγότερο Νάτριο.

Μια πρόσφατη (Οκτώβριος 2016) μελέτη στο περιοδικό JACC, δείχνει ότι όσο αυξάνεται η λήψη Νατρίου, από υγιείς προ-υπερτασικούς 30-54 ετών, τόσο αυξάνεται η συνολική θνητότητα τους, στην 20 ετία.

Η σχέση κατανάλωσης αλατιού και θνητότητας ήταν γραμμική. Για κάθε ένα επιπλέον γραμμάριο ημερήσιας κατανάλωσης Νατρίου αυξανόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου κατά 12%.

salt_graph

 

γ) Να ελαττώσει το σωματικό του βάρος στο προβλεπόμενο από το ύψος του (Ύψος στο τετράγωνο, σε μέτρα, επί 25). Αυτή η παρέμβαση θεωρείται η σπουδαιότερη.

δ) Να ασκείται συχνά, κυρίως με βάδισμα περίπου 5 χιλιομέτρων την ώρα, τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα την εβδομάδα, διαιρεμένο σε 3 ως 5 φορές.

ε) Να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ. Επιτρέπονται λιγότερα από 20-30 γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος ημερησίως για τον άντρα και λιγότερο από10-20 γραμμάρια για την γυναίκα. (π.χ επιτρέπονται μέχρι 200 γραμμάρια κρασί την ημέρα για τον άντρα και μέχρι 120 γραμμάρια για την γυναίκα.

ζ) Να διακόψει το κάπνισμα.

η) Να τρώει πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά (δίαιτα Dash). Έχει βρεθεί ότι τα τρόφιμα που περιέχουν Κάλιο (π.χ. μπανάνες) και Ασβέστιο (π.χ. γιαούρτι) κατεβάζουν την πίεση.

τροφές συμβουλές για υπέρταση

 Αυτά για την υπέρταση και τα όρια έναρξης της θεραπείας της, μέχρι να εκδοθούν νέες οδηγίες γι’ αυτήν.

μετρηση πιεσης

Βιβλιογραφία

 

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :