'Αρθρο

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (ΓΙΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ) Cardiovascular Risk Calculator

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (ΓΙΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ)  Cardiovascular Risk Calculator

Τα εμφράγματα και η τεράστια πλειοψηφία των εγκεφαλικών οφείλονται στη δημιουργία ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ και στην θρόμβωση πάνω σ’ αυτές, που ακολουθεί σε επόμενο στάδιο.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά αποτελούν την πρώτη και τρίτη αιτία θανάτου αντίστοιχα.

Συνεπώς πρέπει να εμποδιστεί η δημιουργία αθηροσκληρωτικών πλακών. Τη δημιουργία των πλακών ευνοούν ορισμένοι ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.

Αυτοί είναι:

α) Το ΚΑΠΝΙΣΜΑ.

β) Η αυξημένη LDL (κακή) χοληστερίνη. Η ανώτερη επιτρεπόμενη φυσιολογική τιμή της δεν ίδια είναι για όλους.

γ) Η μειωμένη HDL (καλή) χοληστερίνη. Δηλαδή η μικρότερη από 40 mg/dL για τον άντρα, και η μικρότερη από 50 mg/dL για τη γυναίκα. Αντίθετα, αν η HDL είναι μεγαλύτερη από 60 mg/dL, υπάρχει σχετική προστασία.

δ) Αν η Αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 140/90 mm Hg (ή λήψη αντι-υπερτασικής θεραπείας).

ε) Η ύπαρξη Σ. Διαβήτη.

ζ) Η Ηλικία του άντρα πάνω από 45 ετών, της γυναίκας πάνω από 55 ετών.

Οι γυναίκες προστατεύονται μερικώς, για όσο έχουν έμμηνο ρύση, από τις ορμόνες του γυναικείου φύλου.

η) Κληρονομικότητα (ύπαρξη εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου στον πατέρα ή τον αδελφό σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών είτε στην μητέρα ή την αδελφή σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών).

Παρ’ όλο που στην προηγούμενη λίστα δεν υπάρχει η παχυσαρκία, η υγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή, αυτές θεωρούνται καταστάσεις που πρέπει να διορθωθούν επειγόντως. Επίσης πρέπει να αυξηθεί επειγόντως η κοινωνικότητα, η αισιοδοξία και το γέλιο στη ζωή. Επιπλέον αναδύονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

risc table001

Μόνο τρεις από τους παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυτοί είναι η μεγάλη ηλικία, η κληρονομικότητα και το αντρικό φύλο ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να τροποποιηθούν.

Συνεπώς είναι απαραίτητο να υπολογίσουμε τον 10ετή κίνδυνο εμφράγματος ή ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου για να σχεδιάσουμε με τον γιατρό μας τρόπο μείωσης αυτού του κινδύνου.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία έχει δημιουργήσει ένα score on line, το Heart- score, αυτό όμως δεν είναι τόσο καλό όσο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας. Υπολογίζει μόνο τα θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια και χρησιμοποιείται μόνο για ηλικίες 40 ως 65 ετών.

Ο πιο κάτω πίνακας χρησιμοποιεί το Heart- Score.

cvr inline-graphic-11

Για την ευκολία μας, το 2013, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία/Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (AHA/ACC) δημιούργησαν ένα εργαλείο στο διαδίκτυο, για τον υπολογισμό του 10ετούς κινδύνου για ΠΡΩΤΟ έμφραγμα ή ΠΡΩΤΟ εγκεφαλικό (θανατηφόρα ή μη). Δηλαδή για ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο.

Αυτό εφαρμόζεται ΜΟΝΟ για τις ηλικίες 40 ως 79 ετών και χρησιμοποιείται κυρίως από τους επαγγελματίες υγείας. Η διεύθυνση του είναι: http://www.cvriskcalculator.com/

Τα δεδομένα για τη δημιουργία αυτού του υπολογιστή κινδύνου, όσον αφορά τους λευκούς λήφθηκαν από όλες τις ομάδες λευκών των Η.Π.Α., εκτός των Ισπανόφωνων.

# Το 2016 η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) εξέδωσε έναν επικαιροποιημένο υπολογιστή κινδύνου, τον ASCVD Risk Calculator.

Το ACC επίσης εξέδωσε έναν επικαιροποιημένο υπολογιστή κινδύνου, τον

http://tools.acc.org/ASCVD-Risk-Estimator-Plus/#!/calculate/estimate/

 

175x175bb

Γενικά αυτού του είδους τα προγράμματα υπολογίζουν τον ΜΕΣΟ ΟΡΟ πιθανότητας ενός ανθρώπου με τα συγκεκριμένα στοιχεία να πάθει έμφραγμα και εγκεφαλικό στην επόμενη 10ετία.

Τα προσωπικά δεδομένα του κάθε ανθρώπου όμως μπορεί να είναι πάνω ή κάτω από τον μέσο όρο, αφ’ ενός λόγω της μοναδικότητας των γονιδίων του κάθε ενός μας και αφ’ ετέρου λόγω του ότι δεν μπορούν σε εργαλεία αυτού του είδους να καθοριστούν ακριβώς όλοι οι παράμετροι της ζωής του κάθε ανθρώπου.

 

Ίσως ένα προγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιεί και την hs CRP για όσους δεν είναι διαβητικοί και δεν έχουν γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, το Reynolds score είναι χρήσιμο.

http://www.reynoldsriskscore.org/Default.aspx

 

 

Risk-factor

Γνωρίζοντας λοιπόν τον 10ετή κίνδυνο μας για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μπορούμε να τον ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ: Διακόπτουμε το κάπνισμα (αν καπνίζουμε), εφαρμόζουμε Υγιεινότερη Διατροφή, Ασκούμαστε (κυρίως βάδισμα), μειώνουμε το Σωματικό μας βάρος (στα κιλά που προβλέπονται από το ύψος) και παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή από το γιατρό μας αν έχουμε ψηλή Χοληστερίνη ή ψηλή Αρτηριακή Πίεση ή Σ. Διαβήτη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Αν γνωρίζουμε πόσο κινδυνεύουμε μπορούμε να δράσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να πάθουμε Εγκεφαλικό ή Έμφραγμα.

νέα διατροφική αλυσίδα

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :